1. Home
  2. Vesti
  3. Američka vlada tuži eBay za 1,9 milijardi dolara
Američka vlada tuži eBay za 1,9 milijardi dolara
7

Američka vlada tuži eBay za 1,9 milijardi dolara

670
7
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci zovu taj trend „rolling coal“. „Coal“ je engleska reč i znači „ugalj“, dok se ovo „rolling“ može prevesti kao „zatalasan“ ili „valjanje“. U suštini, cilj je stvoriti situaciju u kojoj što više dima izlazi iz auspuha vozila, baš kao da ste založili ugalj u šporetu.  Za tako nešto vam je potreban pikap kamionet sa dizel motorom ispod haube, i to po mogućnosti onaj malo stariji.

Ovaj trend je izuzetno popularan na američkom jugu među populacijom koja sebe naziva „redneck“. Sama reč nema direktan prevod na naš jezik, ali je reč o ljudima koji su slabo školovani, još slabije inteligentni, ili možda najbolje da kažemo zatucani.

Što bi Džeremi Klarkson rekao, „vole svoj pikap kamionet, svoje vatreno oružje i svoju rođaku – i ne uvek baš tim redom“.

I šta je onda problem za „redneckove“ i njihov opisani hobi? Pa verovatno taj što je zakonom strogo zabranjen. Amerikanci imaju nešto što se zove „Clean Air Act“ ili u suštini „Zakon o čistom vazduhu“, prema kojem je strogo zabranjeno modifikovati bilo koji sistem za pročišćavanje izduvnih gasova u vozilima.

Ali „rednecks“ kao „rednecks“ malo kada obraćaju pažnju na to šta zakon kaže, pa nije retkost da im policija oduzme vozilo ako primeti da previše dimi, a onda ga pošalje pod presu. Ništa bolje nisu prošle ni firme koje se bave proizvodnjom i prodajom delova za modifikovanje sistema radi pročišćavanja izduvnih gasova. Pre nekoliko meseci, kompanije kao što su GDP Tuning i Gorilla Performance, su kažnjene sa po milion dolara zbog nepoštovanja zakona.


Međutim, američka vlada sada ima još veće ambicije. Više nije dovoljno kazniti samo one manje firme koje se bave tjuningom, ali su uputili tužbu na adresu najvećeg digitalnog preprodavca – eBaya. Ministarstvo pravde Amerike ili (Department of Justice – DOJ) kaže da je preko eBaya prodato čak 343.011 delova koje krše spomenuti Zakon o čistom vazduhu i da se svaki deo vodi kao zasebno krivično delo.

Ministarstvo smatra da bi eBay morao da bude kažnjen sa 5.580 američkih dolara po svakom krivičnom delu što znači da bi ukupna kazna iznosila više od 1,9 milijardi „zelembaća“ ukoliko ovaj sajt za preprodaju izgubi na sudu.

Vest je zapravo pomalo ironična pošto se eBay javno hvalio još protekle godine kako je zabranio prodaju svih delova i softvera za varanje na emisiji izduvnih gasova, ali kako stvari stoje, nije pratio sopstvena pravila. Ako to nije dovoljno loša vest za eBay, onda ćemo spomenuti da DOJ tvrdi da je preko njegovoj sajta takođe prodato i dosta hemikalija koje su zakonom zabranjene već godinama, čime bi tužbeni zahtev, i naravno kazna mogli da budu još veći.


Kompanija eBay se naravno brani od ovih optužbi, i to čini tvrdnjom da je njihov sajt „bezbedan za preprodaju“ i da su zabranili 99,9% onoga zbog čega je državni organ pokrenuo tužbu protiv njih.

Sudski proces bi trebalo da krene uskoro i postalo je jasno da takvih delova više neće biti na ovom sajtu. Sumnjamo da će to sprečiti nekog „rednecka“ sa juga da modifikuje svoj dizel Ford F-250 iz 1985. godine, ali je jasno da to više neće biti jednostavno kao nekada.

AutoRepublika

(670)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

I treba da im ogule kožu sa leđa.

BB

A šta radi ta ista vlada? Boli ih uvo za sporazume (Kjoto i slične), isporučuju osiromašeni uranijum (što je to ljekovito). Kao mjeru ja bih rednekovima dao osiromašeni uranijum, oni bi sigurno znali šta će sa tim, a i u skladu je sa politikom njihove vlade …
Rednekovi su njihov direktan proizvod…

BB

Redneck ili crveni vrat, označava ljude koji imaju sposobnost biti dugo vani i raditi teške poslove ( i zbog toga im izgori vrat na suncu i pocrveni), obično zbog nedostatka drugih sposobnosti i vještina koji bi ih spasili teškog fizičkog rada i uslova (recimo inteligencija 😉).

Dakle ipak postoji prevod i objašnjenje 😜

Yankee

Nekada bilo tako, ali danas imas i veoma edukovane i imucne rednecks.

comment image

BB

Zato su izmislili frizuru „dugi vrat“ da im ne gori vrat od sunca 😉 a kod nas kad nekog vidiš sa tom frizurom, otprilike dođe kao kod njih redneck 😀

Matija

Podrzavam akciju americke vlade! Svako besmisleno sagorevanje goriva i drugih materijala treba najstrozije kaznjavati.

Laki

Nekima ovaj dim pomogne da uteknu presretačima.