1. Home
  2. Zelene strane
  3. Honda nije sigurna da je budućnost baterijska!
Honda nije sigurna da je budućnost baterijska!
8

Honda nije sigurna da je budućnost baterijska!

252
8
Podelite sa prijateljima:

Strategija koja se u najvećoj meri oslanja na potpuno električnu, to jest baterijsku budućnost nije dobila punu podršku rukovodstva japanske Honde. Neki čelnici ovog proizvođača smatraju da će sutrašnjicu obeležiti vodonična vozila i da se kompanija treba posvetiti razvoju istih.

Naše kolege iz kanadskog dnevnog lista Windsor Star izveštavaju o tome, da je unutar kompanije vođena polemika o konceptualnom izgledu buduće game marke Honda. Novinari su do nekih interesantnih činjenica s tim u vezi, došli tokom razgovora s jednim od rukovodilaca kanadske divizije japanskog brenda, a koji se zove Žan-Mark Lekler. On je pričao o trzavicama među članovima uprave, kada se diskutovalo o tehnološkom konceptu koji će koristiti pogonski sklopovi noviteta.

Sudeći po onom što je izrekao navedeni rukovodilac, neki više pozicionirani zvaničnici Honde ne gledaju blagonaklono na ideju „stavljanja svih jaja u jednu, baterijsku košaru“, posebno ne u okolnostima u kojima bi se to odrazilo na smanjenu zastupljenost vozila koja počivaju na tehnologiji vodoničnih gorivnih ćelija.

Njihov stav i jeste razumljiv, posebno ako se prisetimo koliko je daleko Honda otišla s razvojem vodoničnih sklopova, a što nam demonstrira model Clarity, pa čak iako imamo u vidu da je marka pokupila silne simpatije javnosti s promovisanim gradskim elektromobilom Honda e.

Žan-Mark Lekler priznaje da će koncept elektrifikacije biti od određenog značaja u budućnosti. On je zaključio da jača politička i finansijska podrška od strane država, konceptu elektromobilnosti vodi ka tome da proizvođači nude prestižnije i performantnije električne automobile, što međutim ne podržava i tražnja, u odgovarajućem obimu.

Što se tiče samih kupaca, Lekler je izneo rezultate jedne studije koji ukazuju na to da su isti spremni da izdvoje, ne više od 600 evra, kako bi postali vlasnici baterijskog, umesto identičnog konvencionalnog modela. To je suma koja ni približno ne pokriva razliku u ceni koštanja (proizvodnji) između dva konceptualno vrlo različita četvotočkaša.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tih „600 evra spremnosti“ kupaca na dodatno izdvajanje ne pokriva ni prelaz sa konvencionalnog pogona na hibridni, a pogotovo ne za prelaz na EV, pa čak ni da ga „opremite“ sa nekim minijaturnim baterijama za električni bicikl…

BojanNeki

Ovi „te oće kake te neće kake“.

kola

bojanneki vidis da nece da kake pa da se unerede ko tesla. eto ukase nam ime naseg genijaca neki sramni ljudi

BojanNeki

Tesla je jedinica za jačinu iliti gustinu magnetnog polja.

kola

ajde

S mile

Tehnoloske revolucije nisu brze, traju godinama, cak decenijama. Npr od prvih mob tel do sadasnjih..cca 20 god. Ali zamislite da u sledecih 20 god dodje do neke revolucije u gustini kapacitetu baterija, i da ono sto nam je sada auto baterija od npr 200kg, bude mala baterija od 1kg…

Oldtajmer iz 2020 god, samo drugaciji dzek za bateriju, i imas autonomiju od par hiljada km….

moron

„Bog te čuo“ da tako bude, ali, ne verujem.

BojanNeki

Ova automobilska električna re-revolucija je u stvari brza. Zadnjih 10 godina se poprilično pomerila granica dometa vozila. Recimo duplo, i kod Nisan Leaf-a i kod Tesle kao najpopularniji primeri. Namerno sam napisao re-revolucija jer je ona započeta pre više od 100 godina pa ugašena, i više puta puta pokušano oživljavanje tehnologije jer možda ovog puta je reinkarnacija revolucije u pitanju. Inače cena baterija po kWh je pala oko 10x u zadnjih 10 godina a energetska gustina baterija se uvećala gotovo 3x od 2010. Može da se spomene i brzina punjenja koja je u tih 10 godina od 12, 10, 8… Pročitaj više »