1. Home
  2. Zelene strane
  3. Rio Tinto mobiliše opoziciju u Srbiji!
Rio Tinto mobiliše opoziciju u Srbiji!
16

Rio Tinto mobiliše opoziciju u Srbiji!

582
16
Podelite sa prijateljima:

Slovačka startap kompanija InoBat čiji je suvlasnik australijski gigant Rio Tinto, odabrala je lokaciju za proizvodnju i reciklažu baterija u Srbiji i taj potez dolazi nakon potpisanog predugovora s Vladom Republike Srbije. Iz InoBata su naveli da je potpisan memorandum o razumevanju s Ministarstvo finansija i Opštinom Ćuprija, gde će biti izgrađena druga gigafabrika kompanije. 

“Srećni smo što možemo da objavimo da smo odabrali Ćupriju za lokaciju naše srpske gigafabrike. Projekat nosi radno ime Lion (lav, ili litijum-jon – igra reči), a koji je u razvoju u prethodne dve godine, zajedno s IFC-om (International Financing Corporation),” navodi se u saopštenju.

Nadležni u firmi kažu da će Lion biti druga gigafabrika  kompanije u središnjoj i istočnoj Evropi, pri čemu InoBat razvija istraživačko-razvojnu liniju Voderady i mini gigafabriku u  Slovačkoj. Takođe su izneli da je Vlada Republike Srbije ponudila podsticajni paket za projekat Lion vredan 419 miliona evra. U fabrici bi trebalo da se sklapaju rešenja za skladištenje energije (ESS), baterije za električna vozila (EV) i postrojenja za reciklažu istih.

U članku čiji sadržaj prenosimo se navodi da je u mnovembru 2022. godine, InoBat potpisao predugovor s našom Vladom kako bi se gradila gigafabrika. Jedan od osnivača InoBata je i Rio Tinto, kao firma koja razvija priču oko otvaranja rudnika litijuma. To je projekat koji je prividno zaustavljen nakon masovnih protesta, ali sve ukazuje na to da se od njega nije odustalo i tu se ističe i ova vest o InoBatu. Deluje da će narod ponovo na ulice.

Autentičnosti vesti doprinosi i činjenica da je InoBat najavio početak saradnje i kineskom grupacijom Minth koja posluje na više lokacija u Srbiji. Ta kooperacija će se odvijati na širem nivou, a ne samo na tlu Srbije. O saradnji sa slovačkom kompanijom InoBat, pohvalno i s entuzijazmom se izrazio i direktor Mintha Džimi Vong.

“Srećni smo što možemo da podržimo ulaganja InoBata u Srbiju, što će otvoriti nova radna mesta i doprineti očuvanju prirodne sredine i umanjenju ugljeničnog otiska privrede,” otprilike je ono što je rekla premijerka Srbije  Ana Brnabić.

AutoRepublika

Izvor: balkangreenenergynews.com/

(582)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Nama u Srbiji ne trebaju neprijatelji.
Dovoljni smo sami sebi.

Čudo jedno koliko jedna vlast sa nešto sendviča i crvenih (novčanica od 1000 dinara) može da uništi za 10 godina.

Renault Terminator🇷🇺Z

Izdaja na svim nivoima.
Bojim se za naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj,ne od naših neprijatelja,od njih se zna kakvo zlo dolazi i šta nam spremaju,već od izdaje iz Beograda.Neka nam je svima sam Gospod Bog u pomoći.

Matija

Nalaziste Litijuma u Srbiji bilo je u Nemackoj jedna od tema u okviru globalne analize kakvim rezervama raspolaze Evropa. U tim analizama prikazana su nalazista u Spaniji i Portugaliji, nalaziste u Nemackoj gde je litijum rastvoren u vodi, itd. Nalazista u Spaniji i Portugaliji nalaze se na neplodnom, suvom, pustinjskom terenu tako da njihovo aktiviranje nije izazvalo nikakvu dilemu. Medjutim, nalaziste u Srbiji je izazivalo ozbiljne dileme: da li treba dozvoliti eksploataciju litijuma na veoma plodnom tlu tog dela Srbije? U obzir su uzete sve moguce ekoloske opasnosti koje litijum nosi sa sobom! Sta nam donosi Rio Tinto: verovatno oko… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Tako je. Od opozicije nema ništa,isti su kao i ovi što vladaju,sjaši Kurta da uzjaši Murta..tako nam je od raspada SFRJ. Ali ima jedna grupa intelektualaca patriota kojima je izgleda stalo do naroda i države a ne do mišljenja stranih ambasada i raznih mešetara sa zapada koji dolaze kod nas i vršljaju po našim prostorima kao da su došli na safari. To je za sad narodni pokret i zove se MI-GLAS IZ NARODA.Do kraja Oktobra mislim da će postati i stranka ili udruženje.Čini ga popriličan broj Srpskih intelektualaca iz Srbiji,Republike Sprske i Srpske dijaspore i taj pokret raste iz dana… Pročitaj više »

Matija

Zahvaljujem na informaciji, pogledacu cime se bave ovi ljudi.

Tomislav

Nemas sta da pogledas, sve debili koji se ne skidaju sa Sputnjika, slali bi nasu decu u rat za botoksiranog patuljka iz Moskve, Nestor izlapela budala, Branko Pavlovic, proguglajte malo, ucestvovao u „uspesnoj“ privatizaciji NIS-a tj poklanjanju nase naftne industrije a to im ne bi uspelo da nisu prvo ubili naseg premijera, mada im nije prvi koga su ubili, ubili su Mihajla, Aleksandra… Zlo od goreg oca i gore matere.

Matija

I tebi hvala za informaciju. Ovo je bio hladan tus, a taman sam se ponadao da cu naci nesto pametno. Znaci nema nam spasa?

Tomislav

Pa realno kada su nam ubili obrazovanje, cemu mozemo da se nadamo osim da imamo srafciger industriju, rudnike, fabrike guma, akumulatora itd. Nasa buducnost nazalost.

Renault Terminator🇷🇺Z

Tomo naš drug Zagrebački…javlja se samo kada treba botovati protiv Srbije i Rusije.
Isto tako u Januaru ove godine je rekao da će na Jesen ove godine Rusija kapitulirati usled Nato ofanzive..pa evo vidimo kako su kapitulirali.

Renault Terminator🇷🇺Z

I da..oni u Hrvatskoj nemaju više ni jednu rafineriju nafte jer su ih „uspješno“ privatizovalo po EU standardima.

Renault Terminator🇷🇺Z

A što se tiče premijera,ubili su ga Englezi jer je počeo da radi u korist Srbije a ne za njihove interese kao što radi trenutna vlast a i ovi koji su bili prije njih.

All Bundy

Jbt i ovde ti iz Austrije sereš po EU i znaš šta je najbolje za Srbiju. Pre dve tri godine (u vreme pandemije) si sve ubeđivao kako ova vlast radi dobro i kako opozicija samo želi da uništi srbiju.Pravi rusofil i opčinjen Putinom i proklinješ „zapad“ a otišao u Austriju da voziš kamion i zaradiš za život,nekako ti na taj način Rusija baš nije bliska…

Renault Terminator🇷🇺Z

Ako mogu Austrijanci srati susjed Tomo po EU,zašto onda to ne mogu i ja?

Vlast ranije jesam podržavao,ja to i ne krijem,dok se nisam uvjerio da su ustvari isti kao i opozicija,nema nikakve razlike.

Ja se nisam slagao sa mjerama koje je Srbija uvela za vrijeme korone jer su zabranjivali narodu da ide u Crkve što je van svake pameti.Dok ovde u Austriji nama Srbima niko nije zabranjivao da idemo u naše Crkve.

Da ja sam rusofil i sa tim se ponosim,bio u Srbiji,Canadi,Austriji,Marsu,Jupiteru…a ti pukni od muke zbog toga😂.🇷🇺Z

Tomislav

Ja da imam toliko malo znanja kao ti, ja bi cutao i slusao pametnije od sebe a ne lupetao toliko a posle promenio misljenje, kazes „uverio si se“, zavrsavas skolu na YouTube i Balkan Info, kladim se da ti je opste obrazovanje blizu nuli, daj boze da si procitao Copica a o necem ozbiljnijem da ne pricamo, lektiru iz srednje skole, Andrica, Selimovica pa dalje Tolstoja a sto bi Dostojevskog razumeo, aha, ali si rusofil koji jedino sto zna, zna da drzi volan, vidi nauke. Smem da se kladim da bez Googla ili Yandexa ne znas dobitnike Ninove nagrade u… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa šta ćeš,ne možemo svi biti tako pametni i načitani kao ti.Eto,popio si svu pamet ovog Svijeta i opet ne razlikuješ dobro od lošeg a ja skromnog znanja i obrazovanja to mogu da prepoznam.Ali dobro ti ide za jednog susjeda.Malo promjeniš nik,malo ovako,malo onako,malo pišeš ekavicom,ijekavicmo (u zadnje vreme pišeš ekavicom) ali suština je uvijek ista,sve protiv Srbije u Rusije. Znaš šta susjed,dobro je kada čovijek uvidi da je pogriješio i onda riješi da to promjeni,gadno je kada čovijek svoje pogreške ne vidi ili još gore da ih vidi i svijestan je njih a ne odriče ih se već ih… Pročitaj više »