1. Home
  2. Vesti
  3. Sentra ostaje jedina Nissanova limuzina na američkom tržištu
Sentra ostaje jedina Nissanova limuzina na američkom tržištu
1

Sentra ostaje jedina Nissanova limuzina na američkom tržištu

130
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko sedmica od kada su internetom počele da kruže priče kako će Nissan eliminisati modele Versa i Altima sa američkog tržišta u bliskoj budućnosti. Mediji nisu imali proverene informacije već su se pozivali na ono „pričao nam je blizak izvor“, dok je Nissan izjavio samo da „Versa i Altima jesu bitan deo naše ponude i imamo velike planove za njih“.

Od tada se nije mnogo nagađalo, ali vest od pre par dana odjednom počinje da daje ranijoj priči na težini. Naime, japanski proizvođač vozila nam je podelio informacije o modelu Sentra dok o Versi i Altimi nema baš nikakvih informacija.

Sentra zauzima mestu u delu palete koji obuhvata kompaktnu ponudu, i to baš između Verse i Altime i konkuriše rivalima kao što su Honda Civic, Toyota Corolla i sličnima. U prvih šest meseci ove godine je isporučeno 57.455 jedinica, što je za 30% više u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. S druge strane, Altima je privukla 63.241 kupca (-20%), a Versa tek 11.014 mušterija (+96%).

Međutim, potrebno je reći da su Versa i Altima omiljeni izbor agencija za iznajmljivanje automobila i da se prodaju s velikim popustima, pa samim tim Nissan ne zarađuje velike sume na njima. Odjednom ona ranija vest ima logike i kao što je originalno najavljeno, Versa i Altima bi mogli nestati sa tržišta nakon 2025. godine.

Kada znamo da je proizvodnja skuplje sportske limuzine pod imenom Maxima već prestala početkom godine, to znači da bi ovaj japanski gigant u ponudi mogao da ima samo dva putnička modela. Jedan od njih je spomenuta Sentra, koja je trenutno u trećoj godini proizvodnje u sadašnjoj generaciji, a preostali je električni Leaf. Nissan takođe nudi i sportske kupee kao što su Z i GT-R. Kolege sa sajta Car & Driver su ranije pisale da će Altimu zameniti nova limuzina na električni pogon, ali kao što nam je poznato, takva vozila generalno koštaju daleko više novca.

Što se tiče same Sentre, koju možete da vidite na priloženim fotografijama, promene su gotovo nepostojeće za 2024. godinu. Možemo da primetimo nešto drugačiju masku hladnjaka sa hromiranim detaljima i niže postavljene farove. Iz Nissana nam kažu da sve konfiguracije sada imaju nešto šta se zove „Safety Shield 360“ kao deo standardne opreme. Reč je o tehnologiji koja je i pre bila dostupna, doduše kao opcija, i odnosi se na automatsko kočenje u slučaju opasnosti, upozorenja na druge automobile i pešake i slično.

Mehanička ponuda se i dalje zasniva samo na 2,0-litarskom benzincu sa 149 „konja“ dok je menjač tipa CVT. Početna cena 20.630 američkih dolara ili svega 430 „zelembaća“ više nego godinu dana ranije, što Sentru čini jednim od najpristupačnijih novi četvorotočkaša „preko bare“. Radi poređenja, bazna verzija Corolle će vas koštati 21.900 najmanjih zelenih novčanica, a Civic 23.950 dolara.

Osvežena Sentra stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće, a zvanična potvrda u pogledu toga šta budućnost donosi za Versu i Altimu verovatno stiže uskoro.

AutoRepublika

(130)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A kod nas u EU za te pare dobiješ „onu stvar“ u toj klasi 😊