1. Home
  2. Vesti
  3. Prva nemačka kompanija koja je podnela tužbu protiv zabrane motora SUS
Prva nemačka kompanija koja je podnela tužbu protiv zabrane motora SUS
2

Prva nemačka kompanija koja je podnela tužbu protiv zabrane motora SUS

24.95K
2
Podelite sa prijateljima:

Po prvi put se dešava da neka nemačka kompanija želi da ospori odluku o postepenom ukidanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem na nivou EU. Ovo prenosi „Welt am Sonntag”. Grupa Lühmann, koja je aktivna u trgovini sintetičkim gorivima, želi da poništi delove uredbe EU usvojene u martu, prema kojoj novoregistrovani automobili moraju biti bez emisija od 2035. godine.

Zvuči „lepo dozvoliti samo automobile bez emisija“, rekao je Lorenc Kine, šef grupe Luman,. Međutim, plan EU je „vođen ideologijom, a ne činjenicama“. Grupa Lühmann posebno kritikuje planiranu zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem jer se na nivou EU smatra da su bez emisija samo automobili koji ne emituju izduvne gasove. Ali nema smisla meriti samo emisije iz izduvnih gasova, rekao je šef kompanije Kine. Umesto toga, emisije CO₂ treba da se „beleže tokom celog životnog ciklusa vozila“.

Prema idejama prodavaca sintetičkih iliti e-goriva, motori sa unutrašnjim sagorevanjem koji koriste samo klimatski prihvatljivo gorivo trebalo bi da budu dozvoljeni – a gorivni modeli bi takođe trebalo da budu uračunati u ograničenja voznog parka koje proizvođači automobila u Evropi moraju da ispune. Tek tada bi, kaže Kine, kompanije zaista proizvodile takva vozila.

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade na takozvana e-goriva nisu bez emisija. Međutim, pošto se CO₂ potreban za proizvodnju goriva uzima iz industrijskih postrojenja ili iz vazduha, oni se smatraju klimatski neutralnim u bilansu stanja ako je električna energija koja se koristi za proizvodnju proizvedena korišćenjem obnovljivih izvora energije.

U stvari, od 2035. pa nadalje, samo novi automobili koji ne emituju direktno CO₂ biće dozvoljeni da se registruju u Evropskoj Uniji (EU). Na inicijativu ministra saobraćaja Folkera Visinga (FDP), Nemačka je uvela izuzetak da automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem mogu, bar teoretski, da nastave da rade na e-goriva.

Komisija EU trenutno radi na implementaciji kompromisa i detalji se željno iščekuju. Prvi nacrt zakona bio je dostupan novinskoj agenciji Rojters u petak. Shodno tome, motori bi zapravo trebalo da budu u stanju da se napajaju samo potpuno ugljenično neutralnim e-gorivom. Ovo se može uraditi pomoću uređaja za praćenje hemijskih svojstava goriva. Očekuje se da će predlog biti objavljen kasnije ove godine.

Prema interesnoj grupi „eFuel Alliance“, zakonski plan zahteva smanjenje emisije CO₂ za 100 odsto, što obuhvata ceo lanac vrednosti uključujući i transport goriva. „To znači da će zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem ostati i 2035. godine“, kritikuje udruženje, koje, pored proizvođača e-goriva, uključuje i kompanije iz automobilske i naftne industrije. „Sve dok se transport i distribucija ne obezbede korišćenjem obnovljivih izvora energije, ne može se postići potpuno smanjenje emisija“, objasnio je šef udruženja Ralf Dimer.

Mnogi klimatski aktivisti su skeptični prema sintetičkim gorivima uopšte. Automobili na e-goriva „mogli bi imati jednako niske emisije kao i električni automobili“, rekao je Falko Ukerdt iz Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime za „Welt am Sonntag“. Narativ o e-gorivima u drumskom saobraćaju i dalje preti da naškodi zaštiti klime. Narativ je „nerealan“ i odlaže neophodnu transformaciju ka električnim automobilima, rekao je Ukerdt. Goriva su potrebna na drugim mestima, na primer za avione i brodove, koji teško mogu da rade na struju.

Šef Lufthanze Karsten Špor nedavno je dao sličnu izjavu na IAA: „U doglednoj budućnosti može se proizvesti dovoljno sintetičkih goriva da pokriju potrebe avio-kompanija. Oni jedva da imaju alternativu za svoje letelice da uštede CO₂ – dok se automobili lako mogu elektrifikovati.

AutoRepublika

(24947)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ova tužba ima svoju logiku. Hoćeš „ekološki“? Pa, gledaj onda emisiju „od kolevke pa do groba“ !!!

A nad izjavom šefa Lufthanze samo što mi suze ne krenuše …

Zoca

Pa jos ima zapreznih vozila po putevima.I zivotinje zagadjuju.