1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Evropska komisija pokrenula istragu protiv proizvođača vozila zbog višegodišnje pljačke kupaca
Evropska komisija pokrenula istragu protiv proizvođača vozila zbog višegodišnje pljačke kupaca

Evropska komisija pokrenula istragu protiv proizvođača vozila zbog višegodišnje pljačke kupaca

867
1
Podelite sa prijateljima:

Naslov u listu Spiegel zapravo glasi “Kako je moguće da retrovizor čija je cena proizvodnje uvećana za razumnu maržu, svega 10 evra, u (malo)prodaji sa cenovnom etiketom od 165 evra”. Dakle, Evropska unija je preko svoje komisije pokrenula istragu protiv vodećih proizvođača automobila, zbog sumnji da su u prethodnom periodu na nepošten način izvlačili ogromne sume novca od kupaca, što im je omogućeno nerezonskim “napumpavanjem” cena rezervnih delova i komponenti.

Letos smo (jedini) pisali o slučaju pokrenutog sudskog spora u Francuskoj koji je ujedno temelj za pokrenutu istragu od strane EU. Naime, tvorac softvera je tužio Accenture, privredno društvo angažovano u oblasti informacionih tehnologija, koje je zloupotrebilo originalni računarski program i stavilo ga u funkciju nemoralnih i navodno protivzakonitih interesa proizvođača.

Softver je omogućavao proizvođačima da odrede na kojim konkretno komponentama je moguće da kupci prihvate nerezonski visoke cene rezervnih delova i komponenti, a brojni proizvođači su se poslužili tim alatom. Sve o ovom slučaju možete pročitati u detaljnom izveštaju ovde.

Bilo kako bilo, čak i proizvođači koji ovog trenutka nisu obuhvaćeni istragom jer nisu koristili “osumnjičeni” softver, drže jednako sulude cene pojedinih komponenti, na šta ukazujemo na kontinuiranoj osnovi, kako na našoj stranici, tako i putem Fejsbuk naloga.

Da li su cene rezervnih delova formirane uz korišćenje ozloglašenog softvera, nekog drugog IT rešenja kreiranog sa istim ciljem, ili na bilo koji drugi način, u suštini je potpuno irelevantno a automobilska industrija se trenutno suočava sa ovim, jednim od najvećih skandala u najavi.

AutoRepublika

(867)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa i bajs, čija je maloprodajna cena 250-300, da ga sastavis od tih istih delova, kupljenih u maloprodaji, bio bi možda 1.000, pa i više.
Nabavne cene trgovaca su, naravno smešne u odnosu na maloprodajne.
Tako da ni auto industrija ne može biti.oslobođena želje za extra profitom. Zašto bi?