1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz Trucks: „Svi žele održiviji transport, ali nisu voljni da ga plate“
Mercedes-Benz Trucks: „Svi žele održiviji transport, ali nisu voljni da ga plate“
1

Mercedes-Benz Trucks: „Svi žele održiviji transport, ali nisu voljni da ga plate“

148
1
Podelite sa prijateljima:

Direktorka proizvođača kamiona Mercedes-Benz Trucks, Karin Radstrom, smatra da je logistička industrija u Evropi pod ogromnim pritiskom zbog troškova. „Svi žele održiviji transport, ali nisu spremni da to plate“, rekla je ona na kongresu „Auto, Motor und Sport“.

Dok je EU formulisala cilj u Zelenom dogovoru o smanjenju emisija iz transporta za 90 procenata do 2050. godine, kupci nisu spremni da plate više za održiviji teretni transport. „Naši kupci kupuju kamione jer žele da zarađuju na njima“, kaže Radstrom.

Stoga je cilj izjednačiti troškove koje proizvode dizel motori i alternativni pogoni. „Promena mora da ima smisla. Ali još smo daleko od dostizanja cilja da električni kamioni imaju isti nivo troškova kao dizel kamioni”. Zato kamioni sa električnim ili vodoničnim pogonom još uvek nisu konkurentni.

Kada je reč o troškovima, ne pitaju se samo proizvođači. Država može da obezbedi i smanjenje troškova vožnje električnih kamiona. „Država bi mogla da smanji putarinu za čiste kamione“, rekla je Radstrom. Zamislive su i subvencije za električne kamione. Konačno, postoji i potreba za posebnom infrastrukturom za punjenje ovih vozila, koja imaju znatno veće baterije od električnih automobila i stoga zahtevaju više energije.

Mercedes-Benz Trucks prelazi na električni pogon, ali će za sada proizvođač komercijalnih vozila takođe nastaviti da koristi dizel tehnologiju. Pored baterijskih električnih vozila, kompanija takođe gura napred vodoničnu tehnologiju.

Da bi se pomerio ka održivom transportu, Mercedes-Benz Trucks se fokusira na dva tehnološka polja koja kupcima nude najveću moguću različitost, a kompaniji najveću ekonomiju obima: s jedne strane, pogonske sisteme, a sa druge, elektroniku i softver, objasnio je izvršni direktor Martin Daum u julu . Na strani pogona, cilj je da se kupcima ponudi rešenje koje optimizuje ukupne troškove, bez obzira na izvor energije.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Od pocetka ove godine kinesko trziste teskih kamiona usmerilo se prema LNG pogonu. Najverovatnije iza ove promene stoji kineska vlada, koja je kreativna i aktivno utice na trziste. Razlog za ovu akciju jeste ekologija: LNG uzrokuje mnogo manje zagadjenje nego dizel. Uz to, infrastruktura vec postoji. Baterijski pogon teskih kamiona je absolutno besmislen i skup, vodonicni pogon nema infrastrukturu.