1. Home
  2. Prezentacije
  3. VW Tiguan konačno debitovao
VW Tiguan konačno debitovao
51

VW Tiguan konačno debitovao

3.32K
51
Podelite sa prijateljima:

U skorije vreme gotovo svi proizvođači vole da prezentuju svoje modele „mic po mic“, u fazonu „stay tuned“. Jedan od tih modela je i možda najveći san prosečnog vozača na Balkanu – VW Tiguan (šalimo se malo, nadamo se da nije 😉 ). Skoro sve informacije o njemu smo saznali početkom leta, a danas je dan kad se proizvođač iz Volfzburga konačno smilovao da potpuno skine veo sa novog modela.

Od debija prvog Tiguana 2007. godine, širom sveta prodato je više od 7,6 miliona komada, u dve generacije, s tim što je sada Tiguan  najpopularniji i najvažniji model nemačke narodne marke.

Stoga inženjeri i dizajneri nisu imali mesta za greške jer u klasi krosovera srednje veličine vlada žestoka konkurencija. Možemo slobodno pretpostaviti da je ovo svojevrsni odgovor novom Peugeotu 3008.

Dizajn novog Tiguana primetno je sličan dizajnu električnih modela iz porodice ID. Karoserija je postala zaobljena i na neki način modernija. Napredak je postignut u aerodinamici jer je u poređenju sa prethodnim naraštajem, koeficijent otpora vazduha smanjen sa 0,33 na 0,28.

Dimenzije Tiguana su se jedva promenile – povećan je za 32 milimetara u dužinu (pa sada ona iznosi 4.541 mm) i 5 ​​mm u visinu (sada je 1.640 mm). Širina (1.839 mm) i međuosovinsko rastojanje (2.681 mm) se nisu promenili, dok je prtljažni prostor dobio dodatnih 37 litara zapremine (652 litra). Što se dimenzija točkova tiče, dostupni su naplaci od 17 do 20 inča.

Kada je dizajn enterijera u pitanju, veoma je sličan nedavno predstavljenom Passatu. Tablet dijagonale 15 inča je instaliran u centru prednjeg panela (na fotografijama kompanije), ali, kako to obično biva, nije dostupan u svim nivoima opreme. Osnovna oprema uključuje skromniji ekran od 12,9 inča. Ispod njega su trake osetljive na dodir za kontrolu dvozonske automatske klime i jačinu zvuka audio sistema, što je sve već poznato sa modela podmarke ID.

Na centralnom tunelu, između „kontakt brave“ i električne ručne kočnice, nalazi se okrugla podloška univerzalnog prekidača – može se konfigurisati i za promenu jačine zvuka i, na primer, za promenu režima vožnje. Ručica menjača, kao i na novom Passatu, pomerena je na mesto desne ručice uz stub upravljača.

U prevodu, Tiguan je takođe izgubio mogućnost postojanja verzije sa tri papučice. Instrument tabla je virtuelna, na ekranu dijagonale 10,25 inča. Po prvi put su dostupni pun projekcioni ekran, farovi tipa IQ Light HD matrix, a tu su i masažna sedišta.

Tiguan, na sreću mnogih, nije postao električni automobil, jer za sada porodica ID drži ne baš uspešni monopol. Evropska gama uključuje benzinske turbo četvorocilindraše sa oznakama 1.5 eTSI (130 ili 150 KS, sada sa 48-voltnim starter-generatorom) i 2.0 TSI (204 ili 265 KS), kao i dizel 2.0 TDI (150 ili 193 KS).

Svi motori su kombinovani sa sedmostepenim automatskim menjačem dobro poznatog naziva DSG, ali samo najsnažnije verzije imaju pogon na sva četiri točka 4Motion. Logično, to su najpotentnije verzije – dizel sa 193 konjske snage i benzinski motor sa 265 „konja“. Sve ostale modifikacije poseduju pogon na prednje točkove.

„Vrli novi svet“ nam donosi i dva priključna hibrida. Tehnologija je identična, osim što umesto starog turbobenzinskog motora oznake 1.4 TSI, novi Tiguan ima moderniji 1.5 TSI, koji radi po ekonomičnom Milerovom ciklusu. Elektromotor je integrisan u šestostepeni menjač tipa DSG, i oslobađa 115 KS i 330 Nm obrtnog momenta.

Hibridi se razlikuju po snazi motora sa unutrašnjim sagorevanjem: u osnovnom, agregat SUS razvija 150 KS, a ukupna snaga hibridnog sistema je 204 KS. U drugoj verziji turbo motor je podešen na 177 KS, tako da je vršna snaga 272 KS.

Na žalost pojedinih ljubitelja integralnog pogona, biće ponuđeni samo sa pogonom na prednje točkove. Što se baterije tiče, opremljeni su trakcionom baterijom povećanog kapaciteta (19,7 kWh umesto 9,1 u prethodnom modelu), sa kojom nominalni domet u električnom režimu dostiže 100 kilometara, kao i punjačem jednosmernom strujom od 50 kW. Suma summarum, sve je preslikano sa Passata.

Treća generacija Tiguana je proizvedena na platformi MQB Evo što znači da su zadržani napred podupirači Mekferson, a vešanje u više tačaka pozadi (multilink). Za verzije sa snagom od 193 KS se uz dodatnu naknadu nudi adaptivno oslanjanje DCC Pro, čiji amortizeri imaju dva kontrolisana ventila (odvojeno za kompresiju i odskok).

Inženjeri obećavaju uočljiviju razliku između komfornog i sportskog režima. Sami amortizeri postali su malo tvrđi. Bazni model podrazumeva sistem Vehicle Dynamics Manager, koji uključuje elektronsku simulaciju blokade prednjeg diferencijala XDS.

Novi Tiguan će se u Evropi naći u prodaji u prvom kvartalu naredne godine. Cene nisu objavljene, ali nemački mediji tvrde sledeće: ulazni model će stajati 36.600 evra (za „blagi“ hibrid od 130 konjskih snaga), a najmoćnija hibridna verzija (272 KS) koštaće najmanje 57 hiljada najmanjih evropskih novčanica.

Odlazeća, druga generacija Tiguana, sada se u Nemačkoj prodaje po ceni od 32.930 evra za verziju sa 130 konjskih snaga i sa manuelnim menjačem, a cena najmoćnije verzije sa pogonom na sve točkove (245 KS) sa opremom R-Line procenjena je na 53.265 evra.

AutoRepublika

(3319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Guliver

‘Jedan od tih modela je i možda najveći san prosečnog vozača na Balkanu – VW Tiguan’ – verovatno i jeste, nakon neke ‘Bembare’ pogotovo sa predznakom ‘X’.

Renault Terminator🇷🇺Z

To Gulivere!!!Bio sam te kritikovao na nekoj temi..i zaboravio sam na kojoj…al sad si ga napisao za sve para.Evo ti lajk od mene ako ti šta znači to u životu🍻

igi

VW kao nešto „pretio“ da se će vratiti tastere zbog bezbednosti, a ono naprotiv – i veći ekran (kuda više?) i još manje tastera.
Makar je spolja ok.

Neko sa strane

Vratili su klasične tastere na volan, umesto haptičkih (valjda se tako zovu) na Golf 8, a na kojima odredjen nemački ‘premijum’ brend insistira. Komande za podešavanje temperature i jačine zvuka su i dalje haptičke ali su barem odvojene od ekrana. Takodje je na aktivnom tempomatu moguće tokom vožnje podesiti rastojanje do auta ispred, za razliku od jednog drugog nemačkog ‘premijum’ brenda. Sve objavljene fotografije su sa većim ekranom koji se doplaćuje, dok osnovna oprema uključuje skromniji ekran od 12,9 inča. Eto načina da se uštedi par stotina evrića.

MRN

Taj nemački „premijum“ brend koji pominješ barem ima selektor automatskog menjača „tamo gde je Bog zapovedio“, a i klasičan točkić za podešavanje jačine zvuka.

Za problem lokacije i načina podešavanja onoga što bi neki nazvali „following distance“, se slažem. Ni meni se to ne dopada kod novijih verzija tog nemačkog brenda.

Ali, ako je to nekome za utehu, ni kod VW-a ni kod tog premiuma radarski tempomat i nije deo standardne opreme, pa većina kupaca i neće ni saznati za problem oko toga da li je jednostavno ili komplikovano da se podesi „daljina praćenja“.

Izmenjeno 7 meseci pre od strane MRN
Neko sa strane

Po pogledu automatskog menjaca si zestoko u krivu. Sto ce ti posvedociti svako ko je posedovao neki skoriji proizvod onog drugog nemačkog ‘premijum’ brenda, gde je poluga automatskog menjaca vec godinama ako ne decenijama upravo tu gde je sada stavlja VW.

MRN

Nije mi to neki reper „boljeg“ rešenja.

Neko sa strane

Pogledaj gde su bile rucice menjaca na kamionima i autobusima pre recimo 20 godina. Pogledaj gde se nalaze danas na modernim vozilima tog tipa. Sta mislis zasto? To sto je nesto vecito i kod svih bilo ovako ili onako i sto smo se navikli na jedno, ne znaci da je najbolje. Posto pricamo konkretno o menjacima, do skoro je veza izmedju selektora i menjaca bila mehanicka pa je bilo tehnicki najizvodljivije staviti rucicu tu gde je bila. Sada, kada je veza by-wire vise nemas vise to ogranicenje tako da ne postoji dobar razlog (kod automatskog menjaca) da selektor zauzima mesto… Pročitaj više »

MRN

Ma, da ne pominjem „tristaća“, vozio sam ja kao klinac par puta i mečku serije W110 200D, sa ručicom menjača na volanu. Nije to meni strano. Niti je mečka jedina koja danas ima selektor automatskog menjača na volanu. Vozio sam nedavno i Citroen sa EAT8 sa selektorom AT-a na voanu. Kao što znam šta je „shift by wire“ ( ili „brake by wire“ ili ) šta „shift by wire“ omogućava u smislu lokacije selektora AT-a. I meni taj položaj selektora menjača na volanu nikako nije u ergonomskom smislu bolji od njegove lokacije na centralnom grebenu. Polugice iza volana za ručne… Pročitaj više »

Neko sa strane

To nam vrlo lako moze potvrditi ili osporiti neko ko vozi neki od novijih Mercedesovih modela sa automatskim menjacom ili neki vozac kamiona/autobusa: da li im vise odgovara rucica pored noge ili na dohvat prstiju dok je ruka manje-vise na volanu.

MRN

Kažem ti, poslednje što sam vozio sa selektorom AT-a na volanu, jeste SpaceTourer iz 2020.
Za mene, ono nije ergonomski plus, već minus.
Mada, čovek na sve može da se vremenom navikne. Na sve. Bukvalno.

BB

Ih kad je moj ćaća bio moderan sa 125 PZ, pa imao mjenjač na stubu volana… Ja se još nisam bio ni rodio 😜

Laki

Kad je „E65“ krenuo sa tim predvidjali propast svijeta,posle i drugi nastaviše.

Neko sa strane

Mislio sam na Mercedes.

s mile

Folksvagen tone
Akcije nemačkog automobilskog koncerna Folksvagen, kako javlja nemačka agencija DPA, padaju neprestano od polovine 2021. godine.Tada je jedna akcija ovog najvećeg svetskog proizvođača automobila bila 240, a sada svega 113 evra. Samo u poslednjih godinu dana pale su za više od 20 odsto.

BB

Ali ne zbog Tiguana, već zbog ID serije (vjerovatno skraćenica od IDiot)

BB

Zbog ID serije ne tonu samo akcije, tonu i brodovi 😀

Renault Terminator🇷🇺Z

Pogledaj ti akcije Renaulta..pa da vidiš kako se tone😁.

Bungi

Ovakav izgled možda je interesantan u Kini.U Evropi sigurno ne.

MRN

Spolja mi je veoma korektan, a unutra čista strava i užas.

DUDE

Bezličan, generički dizajn koji podseća na BMW X1.
Cena preterano visoka, jer za 10.000eur manje ulaziš u Tucson, Sportage ili Austal.
Tehnologija…ok, ubaciš TV sa daljincem i to je to.

Neko sa strane

Tehnologija…ako Tucson, Sportage ili Austal nude dizel i benzin opcije od 2000 kubika, onda si u pravu.

Matija

Neverovatno dosadan i glomazan auto, bez trunke sarma! Kako im samo uspeva da prodaju ovako nesto???

BB

Kako glomazan? Ima moj prijatelj a i moj komšija, oni ga smatraju „Golf 2“ 21. vijeka… Ima super mjesta u njemu, nije nabudžen, nije glomazan za parkiranje… realno ljudima ne treba ništa više. Jedan je htio da uganja Pasata, pa mu ovaj iskočio i vidio da mu to odgovara (manji od Pasata okolo a bolja ergonomija unutra) dok je drugi bjesnio sa kojekakvim X6 i Q8, pa shvatio da mu nisu potrebna tolika auta za ono što njemu treba (ranije aute je kupovao prema svojoj finansijskoj moći a ovaj je kupio prema potrebama). Ono što mene nervira, zbog VW je… Pročitaj više »

Rikošet

Ma i to što je ostavio nije mu od neke velike pomoći osim možda kod nas i još par okolnih plemenskih zajednica, koje ne prihvataju da je dizel prošlost…

Ovi novi 2.0 TDI u E6 konfiguraciji troše više AdBlue aditiva nego dizela, a problemi s EGR-om i DPF-om ti garantuju efikasno dobijanje čira na želudcu…

S druge strane TSI motori su toliko spustili potrošnju goriva, da kupovina skupljeg i komplikovanijeg dizelaša postaje čisti hedonizam…

BB

Imaš li informaciju koliko troši „Škodiak“ 1,5 TSI?
I da li je sklon kvarovima…

Rikošet

Troši poprilično težak je to auto. Veće pitanje u njegov slučaju je kako ide jer je masivan i težak automobil. Za moje viđenje tog automobila (sedam sjedišta 600/700 litara gepeka, kuka pozadi, krovni kofer na krovu…) sve ispod 190 KS je podkapacitirano i dovoljno za osnovne transportne potrebe… Ako želiš živost pod papučicom gasa samo 190 KS i više… Ovo je barem meni najrelevantniji izvor po pitanju potrošnje pa pronađi šta najbolje odgovara tvom stilu vožnje… https://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/1575-Kodiaq.html?fueltype=2&power_s=150&power_e=191&gearing=1&powerunit=2 Što se tiče kvarova, na naše „odlično“ gorivo nije imuna nijedna savremena tehnologija, pa tako i da od TSI motora ne treba očekivati… Pročitaj više »

BB

Ima prijatelj Tiguana sa 190 konja, ali to mi je prevelik prag sa cijenom i troškovima.

Snaga motora je precijenjena, na autoputu imaš vremena da ubrzavaš koliko hoćeš a na običnim putevima se ionako namnožili radari… po gradu valja malo kraći mjenjač i eto ti dobrog uklapanja u saobraćaj…

Dakle zadržavam ono što imam…

Rikošet

A slušaj snaga se prilagođava pojedinačnim potrebema i dubini novčanika. Naš moto je često da od „viška glava ne boli“ dok se recimo stranci bez kompleksa odriču tih „viškova“ i uzimaju ono što im je dovoljno, pa tako u CH imaš puno skromnije opremljenih modela nego što su ikada i nuđeni kod nas… Ima naravno i onih bogato opremljenih, ali uvijek me čudila ta njihova spremnost da se zadovolje osnovnim iako imaju para da kupe maksimlanu opremu. Racionalnost ili škrtost ne bih znao reći, ali je definitivno da mnogi na automobil gledaju kao ja na frižider. Daj da hladi, da… Pročitaj više »

MRN

Noviji motori iste deklarisane snage nude slabije perfomanse od onih starijih verzija zbog posebnog mapiranja savremenih motora, a na način koji im omogućavaju da prodju današnje stroge eko testove.

A ta priča kako je svaki stariji TDI u praksi navodno imao mnogo više ks nego je deklarisano, po meni je samo čista bajka, u koju veruju samo oni koji bi želeli da je tako.
„Ni kod babe nema džabe“, a siguran sam, ni kod VW-a se kupcima sigurno besplatno ne daje dodatna snaga iznad one deklarisane.

Rikošet

Ipak se držim moje teorije… Ako budeš u prilici da popričaš s nekim ko ima pristup dinamometru za automobile pitaj ga za iskustva iz prakse na ovu temu… Eto predlažem i redakciji da nađu jedan u Srbiji i naprave praktičan test par polovnih automobila čisto da vidimo koliko je mita, a koliko istine u ovoj dilemi. Ne tvrdim da sam u pravu samo vjerujem u to, a dinamika na koju se pozivam moće da bude i rezultat razlike u masi. Ne mora biti samo snaga presudna, ali razlika postoji i to velika… Dakle koliko motor automobil gubi snage s godinama,… Pročitaj više »

MRN

Vidi, nisam ni očekivao da ćemo da se složimo. 😊 I, da, više puta sam gledao rezultate merenja na dinamometru od strane. Za razne brendove. I došao sam bez greške do zaključka da su na Dačija forumu izmerenim rezultatima motori sa fabričkom mapom za Dačije superiorniji od zvanično deklarisanog, na Škoda forumu sam do istog zaključka došao u odnosu na fabrički mapirane motore koje Škoda koristi, na Fiat forumu isto, na Honda forumu isto … „Svaki Cigo svoga konja hvali“. 😊 Pa i svaki brend. A na ljudima sa strane je da u te hvalospeve o navodnoj nadnaravnosti u odnosu… Pročitaj više »

Rikošet

„Pomisli samo na fiskalne ili kaznene implikacije za VW kada bi snaga njhovih motora bila toliko veća od deklarisane kako ti tvrdiš.“ A slušaj što bi zamišljali kad smo sve to mogli da vidimo u okviru Dieselgate afere. I ako je VW to svjesno radio, zašto se ne bi igrao sa snagom 🙂 Na kraju nebitno. Ono što je ovdje interesantno činjenica je da su ti motori imali softver za lažiranje izduvnih gasova u testnom režimu i to je složićemo se lako – činjenica. Procedura nam je manje više poznata, a i da nije, recimo da je nebitna za našu… Pročitaj više »

MRN

Čekaj malo. 😊 Pokazalo se (dokazalo se) da VW nije znao da (blagovremeno) konstruiše „common rail“ dizel motor, pa ni onaj saglasan Euro 5 standardu i taj problem je u praksi i u fazi obaveznih testova uspešno prevazišao prevarnim softverom. Dok ga nisu „uhvatili“. 😊 A pominjanjem 1,9 TDI u kontekstu da je VW i u to vreme navodno manipulisao sa softverom, ti sada hoćeš reći da VW ne samo nije znao da napravi CR, već ni PD motor usaglašen sa tadašnjim normativima ??? A da je kao posledicu svega, sam VW deklarisao manju snagu i lošije perfomanse od stvarnih… Pročitaj više »

Rikošet

A ako VW motori imaju navodno i veću snagu i bolje perfomanse od deklarisanih, to znači, valjda, da i oktavija 1,6 TDI 115 iz 2015. ima koliko ks? 125, 130 ? Ja to lupih onako, pošto ti teče da je TDI 140 navodno imao možda 160-170 ks. Pa, ako ta oktavija 16 TDI sa deklarisanih 115 ks navodno ima 125 ks, kako onda Fiat 500L 1,6 MJ od 105 ks ima bolja medjuubrzanja od nje? Ovako ću pokušati da se „odbranim“ 🙂 Kao prvo porediš E6 konfiguraciju Octavie koja nije imala „sporni softver“. Aktuelna Octavia je predstavljena 2019. dok je… Pročitaj više »

Rikošet

Previdio sam ovo za godište Octavie 😄 ali čini mi se da nije loša ni ova teorija. Ponijelo me ovih tvojih 115 KS, a znam da toliko ima 2.0 TDI, dok je onaj 1.6 TDI iz 2015. imao 110 KS koliko znam…

MRN

Najpre, i dalje mislim da ti teorija ne pije vodu 😊 Vidim da sada tvrdiš nešto što sam ja uvek tvrdio (da je za realnu vožnju veoma bitno da li je menjač sa 5 ili 6 stepeni prenosa), pri čemu ste me M.M. i Ti ovde u više navrata ubedjivali kako je kod VW i 5MT sasvim dovoljan, a sada odjednom veliš da oktavija 3. generacije 1,6 TDI sa 115 ks gubi u medjuubrzanju od 500L sa 105 ks zbog toga što ona ima 5, a on 6 stepeni prenosa ? 😊 Ali, dobro, ja UVEK i kažem da je… Pročitaj više »

Guliver

Koji su prenosni odnosi u onim brzinama koje se koriste pri ubrzanju od 0 do 100, znači u prvoj, drugoj i trećoj, ukoliko se auto šalta u treću? Ovi podaci su presudan faktor prilikom ubrzanja.

MRN

Ne znam na koji model konkretno misliš, ali, kada sam pomenuo da je moguće da uz isti motor bolje ubrzanje od 0-100 km/h ima 5MT od 6MT, mislio sam baš na 1,6TDI poslednje generacije, koji je mislim u Audiju A3, uparenim sa 6MT imao sa jednu desetinku lošije ubrzanje od 0-100 od golfa sa istim motorom, uparenim sa 5MT. Ali, to ništa ne govori o onome što Rikošet tvrdi, a to je da svaki TDI navodno ima veću snagu od deklarisane. Na kraju krajeva, nebitno, oni uporedni podaci o medjuubrzanjima od 60-100 i 80-120 su nešto što će svaki vozač… Pročitaj više »

Guliver

U vezi gornja dva, Golf sa 5 brzina naspram Audija sa 6: moguće da su na Audiju kraći prenosi u nižim brzinama pa ne može da nabaci 100 u drugoj već u trećo, dok ovaj prvi može sa drugom. Onda imaš jedno šaltanje više tako da Audi bolje ubrzava do tog momenta kada je potrebno prebaciti u treću i tada gubi. Zatim, moguće da su im niže brzine praktično istog prenosa, čak na VW malčice kraće bez obzira na broj brzina u menjaču. Treća mogućnost, pošto se radi samo o jednoj desetinki sekunde, da su i prenosni odnosi u te… Pročitaj više »

Rikošet

Iskreno zbog 115 KS sam otišao u mislima na novi 2.0 TDi motor, a ne na 1.6 TDI, pa sam napravio konfuziju prvo sebi pa i tebi, ali nebitno… Gledah fudbal sinoć i nisam bio 100% fokusiran i sam, sam sebi kriv… Kod mjenjača i priče o međuubrzanjima je po meni samo bitno koliko Nm izbacuje motor i pri koliko obrtaja, odnosno kako su posloženi prenosni odnosi. Kod Škodinog petobrzina su duži nego kod Fiata, a kada svemu tome doda i više obrtnog momenta onda je rezultat takav da Fiat ima prednost u tom dijelu… Kod VW TDI motora ostajem… Pročitaj više »

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Rikošet
MRN

Eto, vidiš, na bazi podataka o medjuubrzanjima, ja bih mogao da tvrdim da Fiatov MJ još ima veću snagu od deklarisane u odnosu na navodno uvećanu snagu VW-a 😊 Vidiš dokle može da nas odvede ono „“snila baba šta bi rada“ 😊 Ali, neću, meni to nebitno. Bitne su samo stvarne perfomanse.

Rikošet

Biće ti bitno kad te MM stigne negdje uz Čemerno s njegovom Škodom s pet brzina pa kad se poganjate 🙂 Ma bacamo teorije, ali kažem ti mućkalo se puno s tom elektronikom. Na kraju marketing i PR o tome nisu imali pojma (danas uglavnom ne znaju da opišu ni osnovne činjenice, a kamoli tehničke) niti je vjerovatno bio cilj da se tako nešto promoviše, jer je zaboga „zabranjeno“… Provlačeno je ispod žita mnogo toga, neko je pao, a neko prošao kao i u svemu u životu, bitno je da idemo dalje neko s manje neko s više konja, ali… Pročitaj više »

MRN

Ne, ne idemo dalje u budućnost sa manje konja ispod haube, već idemo sa mnogo više konja. Ali, sada idemo bez agresije, sa veoma ekološkim konjima, koji su veoma prefinjenog ponašanja i sa sporijim promenama ritma kretanja 😊

Guliver

Postojao je svojevremeno sajt Superchips kompanije, koja je tada bila jedna od najvećih u Evropi da se bavila čipovanjem vozila. Za svaki motor za koji su nudili čipovanje je mogao da se vidi grafik koji prikazuje ‘pre’ i ‘posle’ situaciju. Baveći se samo originalnim brojevima, znači pre modifikacija, moglo se videti da motori VW grupacije konstantno daju više od deklarisanog. To je sve bilo pre desetak godina, ne znam da li uopšte postoje još uvek. E sad, ako su oni imali razloga da lažu zarad VW grupe, onda lažem i ja.

Rikošet

Nisam nikada na to naletio, a iskreno do ovog „tenis meča“ s Moronom i nisam toliko ni razmišljao o ovoj temi…

Imao sam praktičnu viziju da imaju više snage od konkurenata s istim nivoom deklarisanih KS, ali nisam dalje išao od toga…

U svakom slučaju interesantan podatak…

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Rikošet
Guliver

‘Pokazalo se (dokazalo se) da VW nije znao da (blagovremeno) konstruiše „common rail“ dizel motor…’ Au, koja glupost, za ne poverovati. VW grupacija je u to vreme pravila motore sa common rail tehnologijom vrlo uspešno: V6, V8 a nešto malo kasnije i V12 – i to ako pričamo samo o putničkim automobilima a da ne spominjemo komercijalni program i recimo MAN koji pravi dizel motore za brodove između toliko toga drugog. Ako neko ima znanje i eksperte u pogledu dizel tehnologije, onda je to VW grupacija. Korišćenje PD tehnologije kao i prevara sa izduvnim glasovima nemaju veze sa stručnošću i… Pročitaj više »

Neko sa strane

VW grupacija standardno deklarise manju snagu i losije ubrzanje od realnog. Ima gomila You-tube videa koji to potvrdjuju, da li merenjem ubrzanja ili testiranjem snage na valjcima.

Laki

Ovi se gube sa dizajnom totalno.

Neko sa strane

Ako izuzmemo Golf 1 i Scirocco 1 (u oba slucaja dizajn Giorgetto Giugiara), koji je jos VW posebno atraktivnog izgleda da bi rekli da se sada gube? Osim ponekog izuzetka, generalno VW nikad nije ni pravio lepe aute.

Laki

Realno.