1. Home
  2. Vesti
  3. A smejali smo se Maybachu sa gubicima…
A smejali smo se Maybachu sa gubicima…
5

A smejali smo se Maybachu sa gubicima…

16.09K
5
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo analizirati zašto je Maybach kao samostalni brend otišao u stečaj pre nego što je postao opcija na najekskluzivnijim Mercedesima. Kada se podvukla crta, modeli 57 i 62 su u proseku beležili gubitke od čak 439.263 američkih dolara prema jednom pisanju iz 2012. godine, što u današnjoj vrednosti iznosi 588.640 „zelembaća“.

Današnja priča je o modelu Lucid Air, koji možda nema gubitke kao spomenuti „Švaba“, ali su brojke opet daleko lošije od očekivanih.

Firma Lucid Motors je osnovana još pre šesnaest godina i posle serije prototipova i koncepata su tokom protekle godine predstavili model Air („vazduh“). I dobio je odlične ocene, do te mere da ga mnogi mediji smatraju za najbolju limuzinu na struju na svetu. Takva titula je jako impresivna pošto se u istoj klasi takmiče i Tesla Model S, Porsche Taycan, Mercedes EQS, Audi E-Tron GT i mnogi drugi.

Air razvija 430 konjskih snaga čak u baznoj konfiguraciji i može se pohvaliti sa autonomijom od 674 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Vrhunac ponude čini konfiguracija Sapphire sa čak 1.234 „grla“ i ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za tek 1,8 sekundi. Za one kojima je autonomija bitnija karakteristika, Lucid će vam prodati Air sa paketom Dream Edition koji možete da vozite čak 837 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

Čelnici kompanije sa sedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji su nedavno objavili poslovne informacije za treće tromesečje ove godine i ovim tempom, Lucid neće opstati još dugo vremena. U tom vremenskom periodu je isporučeno 1.550 automobila, ali je firma u proseku izgubila oko 433 hiljada dolara na svakom od njih. Kada znamo da Air ima početnu cenu od 77.400 najmanjih zelenih novčanica, nije teško zaključiti koliko svaki od njih košta da se napravi.

Lucid je originalno planirao da proda oko četrnaest hiljada vozila u 2023. godini, ali je sada snizio očekivanja na realističnih 8.500 jedinica. Airu će se uskoro pridružiti i krosover Gravity. Međutim, sada se postavlja pitanje da li će američki proizvođač vozila biti u stanju da to uradi pošto je u prvih devet meseci zabeležio finansijski gubitak u iznosu od 2,17 milijardi dolara.

Kada tome dodamo i gubitke iz 2022. godine (1,83 milijardi dolara), shvatamo da ovim tempom budućnost i nije preterano pozitivna. Lucid vidi situaciju pomalo drugačije i kaže da su velike sume novca potrošene na izgradnju nove fabrike u Saudijskoj Arabiji, ali sa pozitivne strane, kompanija je nedavno potpisala ugovor sa Astonom Martinom da isporučuje mehaniku za buduće modele britanskog giganta.

Nadamo se samo da cela avantura neće završiti baš kao ona sa Maybachom…

AutoRepublika

(16091)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ako želiš biti milioner, uzmi milijardu i otvori fabriku automobila 😜🤣😂

MRN

Ako AR zna, neka napiše broj bankovnog računa Lucid-a, na koji možemo da uplatimo pomoć 😊

Matija

Nekoliko puta sam citao rezultate testova ovog automobila – ocene su bile na vrhu premium klase! Gde su njegovi problemi: – prvo nedostatak komponenti koji je drasticno usporio njegov trzisni start. – Vrhunska tehnika i luksuz zahtevaju veliki broj komponenti i veliku kolicinu rucnog rada. Da bi se to isplatilo potrebna je velika serija – koju jos nije dostigao. – Cena od samo 77.000 $ za ovakav auto je suvise niska, to je ocajnicki pokusaj da se kako-tako odrzi. – Upad u premium segment sebi moze da dozvoli samo jedan dobrostojeci proizvodjac koji moze da prezivi taj rizik! Lucid startap… Pročitaj više »

Miladin

Cena proizvodnje je samo jedna trecina, ostalo je zarada. Bas su gubitasi

Bungi

Kapitalizam je „nezajažljivi vampir“ koj „siše“ i posljednji atom radne snage u mahnitoj gladi za profitom.Ako može da zaradi i 15 puta, kapitalista će rado da
pokupi kajmak(opljačka).