1. Home
  2. Vesti
  3. KAMAZ razvija električni automobil
KAMAZ razvija električni automobil
7

KAMAZ razvija električni automobil

777
7
Podelite sa prijateljima:

Prošlog leta je bilo reči o tome da je ruski Kamaz angažovan na razvoju kamiona s električnim pogonskim sklopom, a kao potencijalni naziv se pominjao Čistogor. Sada su zaposleni u ruskoj kompaniji objavili fotografije spoljašnjeg izgleda budućeg električnog automobila marke Kamaz, koje se mogu videti na društvenim mrežama!

Uz fotografije se mogao pročitati i tekst, koji je u ime službe za odnose s javnošću, potpisao portparol ruske firme Oleg Afanasijev: “…razvoj malog i lako električnog vozila nije ništa više nego delić naših istraživačkih aktivnosti, gde ogroman značaj pridajemo pomacima u oblasti prevoza roba i putnika električnim vozilima. Pitanje proizvodnje putničkih automobila, od strane Kamaza se trenutno uopšte ne razmatra. Uzgred budi rečeno, fotografije koje vidite ne prikazuju konačan izgled obećavajućeg lakog elektromobila.“

Zaista, istina je da se još uvek ništa ne zna u pogledu stvarnih i dalekometražnih planova Kamaza s elektromobilima. Možemo da donosimo zaključke na osnovu mališana koji je pred nama, i na kom još uvek nisu postavljena čak ni stakla. Sudeći po natpisu na četvorotočkašu, radni naziv koji nosi je Kama 1.

Pa opet, ne možemo a da ne primetimo da to što Kamaz tvrdi da neće proizvoditi putničke automobile, nikako ne znači da se oni neće proizvoditi uopšte. Pa, na kraju, ni Toyota ne proizvodi Supru, niti Mercedes proizvodi G klasu, a ista priča je i sa markom BMW i roudsterom Z4. Hoćemo da kažemo da neka druga kompanija može biti angažovana od strane konstruktora, kako bi se realizovala uslužna proizvodnja. Konkretno, za proizvodnju zapadnih vozila, pa i Supre, angažovana je fabrika u Gracu, koja funkcioniše u sastavu privrednog društva Magna Steyr.

Veoma je verovatno da je prikladan momenat i da se prisetimo Ladinog mališana s oznakom Oka, koji je bio proizveden od strane Kamaza, a posedovao je i električnu verziju. Silazio je s Kamazovih proizvodnih traka fabrike u Čelniju, ali je bio sklapan i u Toljatiju, od strane kompanije AvtoVaz.

Model Oka-Electro, odnosno VAZ-1111E, je bila osmišljena od strane zaposlenih u VAZ-u tokom 1992. godine. Mališan je bio opremljen nikl-kadmijumskom baterijom, s obzirom na činjenicu da litijum-jonska jedinica još uvek nije bila rasprostranjena. Samo pakovanje baterija je težilo 315 kilograma, dok je celo vozilo merilo 950 kilograma.

Baterije su bile montirane ispod zadnje klupe, u prtljažniku i ispod haube, a mogle su se dopunjavati na kućnom priključku, strujom od 220 volti. Zahvat je trajao oko osam sati, što je bilo dovoljno za 80 do 90 kilometara gradske vožnje. Ukupno je bilo izrađeno oko dvadeset primeraka, a vredno pomena je da je Oka-Electro čak učestvovala i na ekološkom reliju. Ipak, projekat nije doživeo dalji razvoj, ponajviše zbog toga što je u ukupnoj ceni vozila, trošak baterijskog pakovanja dostizao učešće od čak 70%.

AutoRepublika

(777)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

S obzirom da sam imao nekad kamion Kamaz, nekako sam sentimentalno vezan za tu marku. Jeste da je to izgledalo kao iz filma Ko to tamo peva, i dva puta je prevrtan, ali uvijek sam uspijevao da ga osposobim za nove putešestvija. Ako ovaj autić bude u proizvodnji, kupiću ga u slavu mog sivog/crvenog/sivog kamaza (ne nisam daltonista kao u filmu Sivi kamion crvene boje, već su to boje kabina koje su bile na njemu a koje sam mijenjao poslije svakog prevrtanja 🙂 ).

BojanNeki

Redakciji ako bude na meniju pa malo nekih podataka ako može. Fala.
https://mg.co.uk/mg5-ev/

sami

Elektro automobil se može napraviti i u podrumu, uz kinesku elektroniku i baterije sa Alibabe. Jedino može biti problem da se ćovek zaigra pa da elektrik ne izađe iz podruma jer mu vrata postanu mala. Ja bi globalno zagrevanje, dizelgejt, elektro mobile, koronu, i još dosta toga, definisao kao projektovani pokušaj uništenja ljudskih tekovina sa kraja 20 i početka 21 veka. To jeste sve skupa – trećim svetskim ratom.

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
BB

A u podrumu imam bubu koja čeka da se preradi u električno vozilo. Međutim, uvalilo se nekoliko prioriteta, recimo električni čamac je jedan od njih…

Bungi

Ako ćeš da prerađuješ bubu na struju nemoj molim te el. motor na mjenjač, baterije „zviz“ u prtljažnik, jer to radi baš svako. Za bubu je potrebna potpuno nova šasija od prohroma u čijem podu ćeš integrisati baterije, na zadnju osovinu jedan ili dva el. motora na reduktor i to je to. Skupo ali kvalitetno.

BB

I ovako mi se to otima, i finansijski i vremenski… Buba je zahvalna zato što je lagana i nema serva na kočnicama i volanu (nije prearada samo motor) pa bi baterije imale manje tereta da pogone i samim tim možeš staviti manje baterija (jeftinije, laganije i možeš ih lakše staviti u auto). U pravu si za motor, bilo bi fino staviti 2 motora sa reduktorima, ali bi onda trebali biti ac ili bldc, jer ako bešto ktrepa staje čitav sisitem, do kod DC pogona ako drekne kontroler dobijaš 100% snage pa ti vidi u koju ćeš živicu. Kad dođe do… Pročitaj više »