1. Home
  2. Vesti
  3. Aston Martin DB5 slavi šezdeset godina
Aston Martin DB5 slavi šezdeset godina
0

Aston Martin DB5 slavi šezdeset godina

70
0
Podelite sa prijateljima:

Pre šezdeset godina svet je prvi put ugledao Aston Martin DB5 koji je kasnije postao kultni ne samo zbog svog dizajna, već i zbog Agenta 007. Voleli su ga muzičari i glumci, a danas je jedan od najvrednijih „astona“ ikada.

Italijanska Carrozzeria Touring Superleggera stoji iza izgleda Aston Martina DB5, ispod haube je tada novorazvijeni četvorolitarski redni šestocilindrični motor koji nudi 286 konjskih snaga. To je bila ogromna cifra za to vreme, a automobil takve snage uspevao je da se kreće brzinom od preko 240 km/h.

Ovo ga je učinilo najbržim Grand Tourerom na svetu, barem tako tvrdi proizvođač. I to nije bio jedini superlativ – na automobilu su mogli biti ugrađeni električni prozori ili klima-uređaj, karakteristike koje su bile nezamislive u to vreme.

Proizvodnja je trajala samo dve godine, tokom kojih je proizvedeno 887 kupea, 123 kabrioleta i 12 komada po narudžbi u stilu forme shooting brake, odnosno karavan sa dvoja vrata. To su bile veoma male brojke čak i za to vreme – britanska automobilska industrija je samo 1963. proizvela ukupno 1,8 miliona automobila.

U kratkom periodu proizvodnje, model DB5 uspeo je da pretvori malog britanskog proizvođača automobila u kompaniju svetske slave, koja je ostala do danas. Godine 1965. zamenjen je verzijom DB6, koja je se proizvodila pet godina u skoro hiljadu i osamsto komada.

Aston Martin obeležava ovu godišnjicu fotografijama DB5 zajedno sa njegovim najnovijim potomkom, modelom DB12. Zapremina motora je otprilike ista, četiri litra, ali tu su još dva cilindra, otprilike duplo veće snage, i mnogo više moderne tehnologije.

AutoRepublika

(70)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments