1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemački ministar saobraćaja sada želi da olakša utilizaciju sintetičkih goriva
Nemački ministar saobraćaja sada želi da olakša utilizaciju sintetičkih goriva
1

Nemački ministar saobraćaja sada želi da olakša utilizaciju sintetičkih goriva

112
1
Podelite sa prijateljima:

Evropska Unija je ostavila otvorena vrata upotrebi sintetičkih goriva za nove automobile nakon 2035. godine pod uslovom da se postigne ugljenična neutralnost. Ovaj uslov bi sada nemački ministar saobraćaja želeo da otkloni.

Sintetička goriva pobuđuju nadu zaštitnika termičkih motora i gnev pojedinih ekoloških aktivista. Čak su i države članice Evropske Unije podeljene u stavu o njima! U početku, samo čisto električna vozila i vozila sa gorivnim ćelijama trebalo je da budu odobrena za prodaju u bloku od 27 zemalja od polovine naredne decenije.

Ali Nemačka, Italija i nekoliko drugih vodili su kampanju da ova uredba ostavi otvorena vrata za sintetičko gorivo. Posle dugog verbalnog sukoba, njihov zahtev je na kraju prihvaćen a da im to nije pružilo potpuno zadovoljstvo. Nemački ministar saobraćaja, Folker Vising, sada žali zbog načina na koji je napisan evropski tekst. On posebno kritikuje prisustvo kratke rečenice koja samo daje izuzetak za „vozila koja rade isključivo na ugljenično neutralna goriva“.

Da li je neutralnost zaista dostižna do 2035. godine? Danas ništa nije manje izvesno. Na okruglom stolu koji je organizovao Stellantis i na kojem je nedavno učestvovao L’argus, čiji tekst i prenosimo, to je priznao naftni gigant Aramco. G. Amer Ahmad Amer, glavni transportni tehnolog u ovoj saudijskoj kompaniji, rekao je da e-goriva trenutno omogućavaju smanjenje ugljeničnih emisija za oko 70%. „od bunara do točka“ u poređenju sa tradicionalnim gorivima.

Nedostajućih 30% dolazi posebno od transporta ove dragocene tečnosti do benzinskih stanica ili od ugljeničnog otiska svih komponenti neophodnih za proizvodnju: vetroturbina, elektrolizera… Da ne govorimo o tome da će se ovo gorivo tada koristiti za pogon konvencionalnih termičkih motora, koji će nastaviti da emituju ugljen-dioksid tokom svoje upotrebe.

Da bi se ovo kompenzovalo, proces proizvodnje goriva koristi CO2 uhvaćen direktno u vazduhu ili blizu industrijske lokacije. Ali ekstrakcija ovog gasa koji izaziva efekat staklene bašte je danas izuzetno energetski intenzivna, kao i proizvodnja vodonika sa kojim se zatim kombinuje da bi se dobila hemijska reakcija.

Čak i korišćenje obnovljive energije za ove operacije čini postizanje ugljenične neutralnosti složenijim. Pogotovo što današnji proces dozvoljava samo stvaranje metanola, koji se zatim mora transformisati u bezolovni benzin ili dizel da bi se koristio bez mehaničkih modifikacija.

Ekstrakcija ugljen-dioksida

G. Amer A. Amer je, međutim, rekao da Aramco radi na načinima da direktno proizvede potrebna goriva kako bi eliminisao ovaj poslednji korak. Poboljšanja u ekstrakciji CO2 se takođe proučavaju sa ciljem da ona bude jeftinija i manje energetski intenzivna. Stoga se nada da će postići smanjenje emisija CO2 na duži rok, čak i ako se u ovom trenutku izbegava pominjanje roka ili obećanje savršene ugljenične neutralnosti.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vrlo „interesantna“ informacija: „e-goriva trenutno omogućavaju smanjenje ugljeničnih emisija za oko 70%.“ „Nedostajućih 30% dolazi posebno od transporta ove dragocene tečnosti do benzinskih stanica ili od ugljeničnog otiska svih komponenti neophodnih za proizvodnju: vetrenjaca, elektrolizera…“ Pitanje: ako kompletna civilizacija predje na eko-struju, zasto bi onda transport sintetickih goriva i proizvodnja vetrenjaca i drugih masina i instalacija za proizvodnju eko-energije trebalo da proizvode CO2? Kao najtezi protivargument za proizvodnju sintetickih goriva i vodonika uvek se navodi veliki utrosak e-energije i njena cena. Pri tome se kalkulise sa trzisnom cenom struje koju definisu distributeri. Pravi put u ovom procesu bio bi da… Pročitaj više »