1. Home
  2. Vesti
  3. Šta se dobije kada se Citroen C15 transformiše u „sportsko“ vozilo?
Šta se dobije kada se Citroen C15 transformiše u „sportsko“ vozilo?
5

Šta se dobije kada se Citroen C15 transformiše u „sportsko“ vozilo?

3.27K
5
Podelite sa prijateljima:

Citroen C15, nastao na platformi modela Visa, stekao je gotovo kultni status na mreži. Ali njegove cene ostaju veoma pristupačne, čak i kada jedan od njegovih vlasnika odluči da zamisli sportsku varijantu. Ovaj primerak, za razliku od bilo kog drugog, prodat je u Španiji za manje od pet hiljada evra.

Čudna sudbina prati C15. Poput gradskog automobila Visa iz kojeg je proizašao, ovo komercijalno vozilo je često ismejavano „tokom svog života“. „Greška“, posebno, leži u građi koja se često smatra ružnom. Ali poslednjih godina, ovaj model je postao prava zvezda na internetu!

Postao je „glavni lik“ mnogih mimova, slika i videa šaljive prirode, koji postavljaju ovaj mali Citroen na pozornicu. Hvaljen zbog svoje robusnosti, kao i sposobnosti da pobegne daleko od asfaltnih puteva, C15 se tako transformisao u neku vrstu simbola ruralnosti. S druge strane, ako postoji nešto što nikako ne ide uz njega, onda je to sport. Međutim, to nije sprečilo vozače da zamisle verziju „GTI“, nedavno ponuđenu na prodaju u Španiji.

Prva stvar koja upada u oči kod ovog primerka C15 je njegov široki usis vazduha na haubi, koji bi izgledao sjajno na američkom automobilu. Felne od Saxa VTS takođe pomažu da se ovo vozilo izdvoji od svojih vršnjaka. Baš kao i njegova proširena krila koja se protežu do oštrice pričvršćene za dno prednjeg dela. „Ce petnaest” tako izgleda spremno da izigrava majstore asfalta. Samo zadnji deo je potpuno originalan do zakrivljenog završetka izduva, može sugerisati da vlasnik nije nužno završio proces.

C15 je prošao kroz značajne mehaničke transformacije. U sažetom saopštenju se pominje prisustvo turbodizela 1.9 sa 92 KS, koji nikada nije prvobitno pokretao ovo vozilo, i koji može da mu ponudi solidne performanse.

U tekstu se pominje i da je proizveden 2000. godine, što podseća da je C15 imao dugu karijeru. Od puštanja u prodaju 1984. do njegovog nestanka krajem 2006. godine, prodato je više od 1,1 milion jedinica. Čak je skoro deset godina živeo u kohabitaciji sa modelom Berlingo koji je trebalo da ga nasledi.

Vozilo je prešlo 169.000 km i važi za model koji je čvrst i jednostavan za popravku. Ako bi u radionicama Citroena nedostajali određeni rezervni delovi, i dalje bi bilo moguće nabaviti zalihe sa otpada. Ali uprkos svojoj novostečenoj popularnosti, C15 tek treba da vidi svoj zenit. Ovaj pomalo poseban primerak se prodao za 4.800 evra na španskoj strani Pirineja.

AutoRepublika

(3271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Rođak od strica je imao Citroen Vizu, 1.7 D, bez turba.Povelik motor spakovan u malom prostoru.Preko njega okrugli cjevasti nosač učvršćen u tri tačke i mali, tanki ,rezervni točak.Auto je išao kao metak, lagana karoserija za njega očigledno nije predstavljala neki napor.A tek što je malo trošio.???Rođo je morao dobro da napregne mozak kako bi se sjetio, kada je zadnji put bio na benzinskoj stanici.

Balkanboj

E’o ideje za druga BB, kako od Berlinga napraviti sportsko dostavno magare…

BB

Па већ има 8 магараца више од овога 🙂
а када дође да га олакшам, извадим задња сједишта 😉
Додуше, то вриједи у једном смјеру, јер обично одвезем неку робу а онда се враћа „олакшан“ 🙂

Balkanboj

Ja mislim da bi u tvoj Berlingo mogao da čučne 2.0hdi i kad se malo čipne da dođe na 200ks i 450Nm.

Nesa

Sta je odve sportsko