1. Home
  2. Vesti
  3. Renault optužen da je lažirao podatke o emisiji štetnih gasova
Renault optužen da je lažirao podatke o emisiji štetnih gasova
5

Renault optužen da je lažirao podatke o emisiji štetnih gasova

1.56K
5
Podelite sa prijateljima:

Renault je u Francuskoj nakon četvorogodišnje istrage i zvanično optužen da je koristio „lažljivi softver“ koji je imao za cilj da umanji emisiju očitanih štetnih gasova prilikom zvaničnih merenja. 

Ističe se da je reč o značajnoj razlici emisija azotnih oksida između stvarnih i nominalnih vrednosti koje su se dobijale na ispitivanju izduvnih gasova. Renault odbacuje ove navode uz objašnjenje da nikada nisu koristili bilo kakav softver koji bi omogućio „varanje na testovima“.

„Oduvek smo poštovali domaću i evropsku regulativu. Sva Renaultova vozila odobrena su u skladu sa važećim pravilima“, stoji u saopštenju francuskog proizvođača. Žil le Bornj, tehnički direktor Renaulta navodi da su nalazi dve nezavisne firme utvrdili da ovaj brend nije koristio „lažljivi softver“, ali upire prstom i u NEDC ciklusu, za koji navodi da nije reprezentovao realne uslove vožnje.

Ukoliko se dokaže da je Renault zaista kriv, mogu se očekivati veliki finansijski penali za ovu kompaniju, ipak sve bi to bilo daleko manje nego što je slučaj sa Volkswagenom kojeg je dizelgejt papreno koštao. Nemački gigant je do sada isplatio više od 32 milijarde evra na ime različitih kazni i odšteta, a ovo i dalje nije finalna brojka.

Renault je trenutno u velikom i obimnom procesu reorganizacije i transformacije. Kreću se ka električnoj mobilnosti, na čelu sa novim direktorom. Ono što je dobra stvar za francusku marku jeste da gotovo kompletno aktuelno rukovodstvo nije bilo u kompaniji kada su se odvijale radnje za koje je Renault optužen.

AutoRepublika 

(1564)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li će na kraju ostati neki proizvodjač koji u vezi sa nevedenim problemom neće biti oglašen krivim ?

don

Tesla 🙂

Djordje Pesic

Kod nas odlozili pregled emisije gasova na tehnickom za jos 2g, tako da nas bas briga za ovu temu. Na ulici svaki cas vidjamo parne lokomotive

moron

To je zaista bruka. Najbolje da ukinu i ministarstvo ekologije, jer ta oblast za ovu zemlju je očito zadnja rupa na svirali

Timo