1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Megane RS Trophy-R novi FWD rekorder Nirburgringa (VIDEO)
Renault Megane RS Trophy-R novi FWD rekorder Nirburgringa (VIDEO)
3

Renault Megane RS Trophy-R novi FWD rekorder Nirburgringa (VIDEO)

535
3
Podelite sa prijateljima:

Renault je predstavio novu, laganu Trophy verziju svog hot heč modela Megane RS, a test vozač kompanije Loran Irgon je za volanom ovog automobila postavio novi rekord na legendarnoj stazi Nirburgring, u kategoriji vozila sa pogonom na prednje točkove. Novopečeni rekord iznosi 7 minuta i 40,1 sekundi.

Prethodni vlasnik rekorda, postavljenog 3. aprila 2016. godine, bio je do ovog trenutka model Honda Civic Type R (320 konjskih snaga) uz zabeleženo vreme od 7 minuta i 43,8 sekundi. Novi rekord je postavljen još 5. aprila ove godine, ali je služba za odnose sa javnošću Renaulta tek juče izašla u javnost sa saopštenjem na ovu temu.

Renault MÉGANE R.S. TROPHY-R – novi rekorderi!

Naravno, biće i onih koji će prigovarati ostvarenom vremenu, pozivajući se na 130 kilograma manju masu u odnosu na “standardan” Megane RS Trophy, ali kako je novajliji dozvoljena upotreba i mimo trkačkih staza nema sumnje da će Francuzima rekord biti zvanično priznat. Uzgred, proizvođač je predstavio i video klip koji ilustruje rekordnu vožnju.

Tim zadužen za razvoj ovog modela nije obavestio javnost u kojim segmentima su postignute uštede na masi, a zvanična premijera će se dogoditi krajem nedelje u sklopu organizacije Velike nagrade Monaka. Za sada je jasno da su poznate tjunerske kuće kao na primer Akrapovič i Brembo, uzele učešće u postupku modifikacije osnovnog modela koji je korišćen kao temelj za derivat.

Renault Megane RS Trophy-R će biti ponuđen kupcima u ograničenoj seriji a koliko će primeraka ona brojati, ostaje da čujemo od proizvođača u bliskoj budućnosti.

Ono što znamo sa izvesnošću je da motor nije menjan u ovoj verziji. I dalje je tu turbo jedinica zapremine 1,8 litara, uz isporuku od 300 konjskih snaga i 450 Njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Do 100 km/h verzija RS Trophy ubrzava za 5,7 sekundi, ukoliko vozač dovoljno brzo izmenja svih šest stepeni prenosa koliko nudi manuelna menjačka kutija.

Nije isključeno da će se uskoro pojaviti i novi pretendent na Nirburgringu. Govorimo o četvrtoj generaciji kompaktnog hedžbeka Ford Focus, koji uz sufiks ST postaje prava “zverka” za staze. To bi Focusu bilo prvo nadmetanje ovog tipa na Nirburgringu.

Rekorderi Nirburgringa u ostalim kategorijama

Najbrži serijski krosover je trenutno Mercedes-AMG GLC 63 S 4Matic + (7 min 49,37 s).

Najhitriji četvorosed u ovom trenutku je Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic + (7 minutes 25,41 s).

Najbrži “all-rounder”: Mercedes-AMG E63 S 4Matic + (7 min. 45,19 s).

Kod titule za najbrži serijski automobil, prisutno je malo neslaganje među “rekorderima”. Naime, Lamborghini tvrdi da tilu pripada modelu Aventador SVJ (6 min 44,97 s), ali marka iz Cufenhauzena tvrdi da je lider Porsche Coupe 911 the RS the MR the GT2 (6 minutes 40,33 s). Nesporazum se ogleda u tome što je Porsche prošao kroz ruke tjunerske kuće, pa se stoga ne može smatrati serijskim automobilom, dok Nemci tvrde da je ta tjunerska firma pod njihovom kontrolom zbog vlasničkog paketa od 51%.

Dileme oko najboljeg rezultata svih vremena i u svim kategorijama nema. Rekorder je Porsche 919 Hybrid Evo: 5 minuta 19,55 sekundi.

AutoRepublika

(535)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Hm…malo sam razocaran,samo 3,5s…

Rade

Previše obrtnog momenta za prednju vuču.

Mad Max

Prvo mesto, svaka čast.