1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volvo osvežio S60 i V60 i napustio iskonska imena paketa opreme
Volvo osvežio S60 i V60 i napustio iskonska imena paketa opreme
6

Volvo osvežio S60 i V60 i napustio iskonska imena paketa opreme

1.61K
6
Podelite sa prijateljima:

Kao što i inače čini, Volvo je unapred pripremio modele za narednu modelu godinu i revidirao je svoju gamu. Glavne novine u ovom talasu ažuriranja se tiču revizije sastava paketa opreme, pa je doneta odluka da se napuste nazivi paketa koji su vremenom postali praktično sinonimi za skandinavsku marku. Više nećemo gledati imena Momentum, Inscription i R-Design, i pomalo nam je žao zbog toa. Na njihovo mesto, za modelnu 2023. godinu stižu paketi Essential, Core, Plus i Ultimate.

Poslednje dve opcije su ponuđene u podizvođenjima nazvanim Bright (uz obilje kozmetičkih detalja koji imitiraju hrom) i Dark (replika nekadašnjeg paketa R-Design s crnim akcentima). Paleta je tako, posmatrano formalno, postala šira, ali je zapravo lista opcija sužena. Ironično, navodi se da će se na taj način olakšati život kupcima, dok je pravi motiv proizvođača „skriven“ u sniženju proizvodnih troškova koje je uslovljeno ovim galimatijasom s paketiranjem modela.

S60 Recharge T8, Thunder Grey

Paralelno s gore opisanim novinama, Skandinavci su blago ažurirali i sedan i karavan iz D segmenta, pa smo tako videli restilizovane modele S60 i V60. U istu priču je uključena i proterenska verzija, koja je u izvođenju Volvoa krštena kao Cross Country.

Tri novajlija poseduje redizajnirane točkove, inoviranu paletu nijansi za farbanje karoserije, dok su se dizajneri dosetili da bi bila „dobra fora“ da na svim varijantama sakriju završetke izduvnih cevi (uključujući tu i vozila sa sportskim paketom Dark). Obrazloženje je jednostavno, naglasak na oličenju „mirisa sagorelog benzina“ se više nikako ne uklapa u eko-imidž severnoevropskog brenda.

S60 Recharge, V60 Recharge and V60 Cross Country

Kod osveženog dua nije ništa menjano u putničkoj kabini, ali su se pojavile nove alternative u pogledu presvlaka za sedišta u vidu plemenite tkanine s mešavinom vune. Modifikacije modela iz serije 60 se tiču i ugradnje multimedijalnog sistema zasnovanog na operativnom sistemu Android Automotive OS, koji se premijerno pojavio u vozilima Volvoa iz segmenta ispod. Da, radi se o modelnoj liniji s indeksom 40.

Treba pobrojati i izmene tehničke prirode. Volvo S60 i V60 su i dalje opremljeni jedino dvolitarskim turbo četvorocilindarskim motorima, ali su benzinske modifikacije B3 (sa 163 konjskih snaga) i B4 (197 ks) došle u formi lakih hibrida i sarađuju sa sedmostepenim robotizovanim menjačem, umesto nekadašnjeg osmostepenog automatskog menjača.

Međutim, nekada aktuelne menjačke kutije je zadržala benzinska alternativa s pogonom na sva četiri kraja karoserije. U pitanju je modifikacija B5 AWD (sa 250 konjskih snaga). Isto važi i za dizel s prednjim pogonom. Tu pričamo o varijanti B4 (197 ks). Pored toga, benzinska verzija B6 s natpunjenjem i 300 „konja“ je u potpunosti isključena iz game.

V60 Recharge T8, Silver Dawn

Volvo je najavio modernizaciju game dopunjivih hibrida još prošle jeseni. Sada im je dodeljen sufiks Recharge (dok je ranije bio Twin Engine). U ovoj oblasti treba reći da je došlo do osvežavanja električne postavke. Snaga elektromotora pričvršćenog na zadnju osovinu je uvećana, pa više nije 87, već 145 „konja“, dok je i kapacitet trakcione baterije, smeštene ispod središnjeg tunela, uvećana sa nekadašnjih 11,6 na aktuelnih 18,8 kWh.

Kada se „tera“ u električnom, to jest bešumnom režimu, onda ovi Skandinavci mogu da dobace i do 90 kilometara udaljenih tačaka u odnosu na onu s koje je avantura počela.

V60 Cross Country B5 AWD, Onyx Black

I dalje je ponuđen izbor između dva hibrida, a zajedničkom im je to što oba kao osnovu pogonskog sklopa poseduju benzinske motore (s turbopunjačem i natpunjačem) ali im je podešavanje takvo da nude dva različita nivoa izlazne snage.

Volvo iz serije 60, sa sufiksom Recharge T6 AWD, raspolaže s najviše 340 konjskih snaga, dok se modifikacija Recharge T8 AWD može pohvaliti sa 455 “konja”. Na primer, najmoćniji sedan Volvo S60 može da dobaci do „stotke“ za 4,6 sekundi, ali mu je najviša brzina svedena na 180 km/h. Upravo ovaj podatak pokazuje sav besmisao ugradnje super moćnih pogonskih sklopova u uslovima ograničenja, kako u oblasti saobraćajnih propisa, tako i u pogledu tehničkih limita brzine kretanja. Drugim rečima, jednak je (ako ne i veći) bezbednosni rizik skopčan s tako munjevitim ubrzanjem u odnosu na kretanje brzinama višim od 180 km/h.

S60 Recharge T8, Thunder Grey

Uz modifikacije s indeksom T8 je ponuđen i vozački paket opreme Polestar Engineered, kao što je to bio slučaj i pre ovih rokada u katalogu, ali on više ne sadrži opciju povećanja snage (iako je i ranije ponuđeni “bonus” bio više simboličke prirode). Preostala oprema se tiče uvođenja sistema adaptivnog oslanjanja s prilagodljivim amortizerima marke Öhlins, kočnog sistema koji pogoduje ekstremnim uslovima upotrebe a koji je razvio čuveni Brembo, i posebnim 19-inčim felnama. Umalo da zaboravimo, na prednjim točkovima kočni mehanizam se oslanja na šestoklipne čeljusti.

Osvežene modele Volvo S60 i V60 već možete poručiti ako živite na našem kontinentu. Karavan s cenom započinje od kote 41.450 evra, kada je skockan u verziji B3. Bazični sedan nosi nalepnicu B4 i skuplji je od uvodnog „lubeničara“: 46.750 evra. Ko kupuje Volvo kod nas, a na temelju iskustava s distributerom, pažljivo otvorite četvoro očiju, što kaže naš narod, jer je sklon nemoralu raznih vrsta.

Prisećamo se „lažno beskamatnih“ kreditiranja pri kupovini vozila i ostalih smicalica u režiji Kijinih nakupaca, koji su pre par godina dobili pravo na distribuciju i Volvoa. 

AutoRepublika

(1609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Evo uzeo sam mikroskop i idemda trazim sta su to Kinezi izmijenili, al dzaba, prejebali su i Fiat sa ovim, svaka im cast, teško ko može kraljeve prevara da zajebe.

Bungi

Druže, krupne riječi.?Volvo je još uvijek Volvo.Ne kažem da je Fiat loš ali su davno prošla vremena kada je pravio vrhunske modele poput Fiat Dino,130 kupe.

Iznogud Časni

Nisam mislio na to neg je Fiat poznat da kad uradi fejslift promijeni par nebitnih stvari, VW doda samo lajsnu na vrata gepeka, a ovi pak iz Volva – ništa osim izmjene naziva opreme.:-)

moron

Znači, za „Essentiel“ najmanje 41.450 evra? Mislim da i brend Dačija ima paket opreme „Essentiel“ …

DUDE

“ Ko kupuje Volvo kod nas, a na temelju iskustava s distributerom, pažljivo otvorite četvoro očiju, što kaže naš narod, jer je sklon nemoralu raznih vrsta.“
Svaka cast za komentar.
Inace, u Italiji se 60-ca pazari za 35.000eur.

moron

Da, taj deo teksta je baš tužan, ali, na žalost, veoma istinit.