1. Home
  2. Vesti
  3. VW je 2013. čvrsto zagrizao da kupi Teslu ali je Mask ostao hladan
VW je 2013. čvrsto zagrizao da kupi Teslu ali je Mask ostao hladan

VW je 2013. čvrsto zagrizao da kupi Teslu ali je Mask ostao hladan

936
0
Podelite sa prijateljima:

Ferdinand Pih je bio takav tip čovek i takva vrsta rukovodioca koja nije prihvatala „ne“ kao odgovor. Kao jaka figura unutar Volkswagena, preobratio je kompaniju u globalnu korporaciju, isprva koa predsednik Upravnog, a potom i kao predsednik Nadzornog odobra. Još više je zadivljujuća priča o kojoj je ranije danas izvestio Manager Magazin, a koja se tiče anegdote iz života legendarnog Piha koji je preminuo tokom 2019. godine.

Nakon što je obavio testnu vožnju američkog sedana s oznakom Tesla Model S, što se dogodilo u julu 2013. godine, Pih je izrazio oduševljenje voženim elektoromobila koje je išlo do te mere da je u okviru Nadzornog odbora pokrenuo inicijativu koja je predviđala izradu plana za preuzimanje proizvođača iz Kalifornije. „Moraće da kupe tu kompaniju za mene,“ bilo je njegovo naređenje, preneo je Manager Magazin citirajući neimenovani izvor.

Izvršni direktor Volkswagen grupacije Martin Vinterkorn kao i šef razvojnog tima tog vremena Ulrih Hakenberg su bili manje entuzijastični u pogledu iznetog naređenja Piha. Pa ipak, plan je postao opipljiv. Nakon par nedelja u odnosu na završetak probne vožnje Modela S, Pih je okupio grupu investicionih bankara i odredio tim koji je trebalo da pripremi ponudu za preuzimanje. Ali, Ilon Mask ih je „iskulirao“.

Drugi nemački list Business Insider je pokušao da dobije komentar od Volkswagena, s ovom temom u vezi, ali su prošli na identičan način kao Pih sa Maskom.

Jedno je sigurno. Većinski paket akcija Tesle, da je kupljen u tom trenutku, doneo bi ogromno bogatstvo imaocu. Tada je kompanija iz Silicijumske doline vredela 16 milijardi američkih dolara dok je današnja tržišna kapitalizacija Tesle na nivou od nestvarnih 590 milijardi dolara, odnosno za 36 puta više nego pre sedam i po godina.

Zgodan je momenat da podsetimo da je i Daimler posedovao značajan paket akcija Tesle, ali ga je otuđio, verovatno u skladu s inicijalnim dogovorom postignutim prilikom sticanja istih. Da ih je Daimler zadržao, takođe bi ostvario neverovatan profit. O tome je Ola Kelenijus pričao nedavno, kada je izjavio da se niko u Štutgartu ne kaje zbog otuđenja akcija Tesle jer je Daimler specijalizovan u proizvodnji automobila, a ne u sektoru usluga koje analiziraju perspektivna finansijska ulaganja.

AutoRepublika

(936)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments