1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mini Cooper se preporodio i „prokinezio“!
Mini Cooper se preporodio i „prokinezio“!
1

Mini Cooper se preporodio i „prokinezio“!

417
1
Podelite sa prijateljima:

Ovo je zapravo jedna od glavnih premijera dolazeće manifestacije po imenu IAA Mobility, a koja je na programu u Minhen. Ikonični hečbek Mini ulazi u peti naraštaj i sada je evoluirao u dva smera. Tradicionalni benzinac opstaje  u gami, ali će kao takav zapravo biti plod dubinskog osavremenjavanja aktuelnog modela kodnog imena F55. Debi tog modaliteta tek dolazi.

Sada je pred nama potpuno novi Mini Cooper kao plod koprodukcije Bavaraca i Kineza.

Ovaj model je razvijen zajedničkim snagama, odnosno od stane zajedničkog poduhvata preduzeća po imenu Spotlight Automotive, osnovanog 2019. godine. Vlasnici kapitala su BMW i Great Wall Motor. Važno je naznačiti dda su Nemci ostali glavni partner kada je u pitanju mehanika, dok su Kinezi bili zaduženi za pripremu baze komponenata i priprem proizvodnje.

Da, ovi mališani će biti sklapani u Kini  novoj fabrici firme Spotlight Automotive. Izgrađena je u provinciji Đijangcu i izgleda da nije bilo pokušaja unifikacije Minija s modelima Great Walla (koji inače kontroliše marku Ora).

Novi Mini Cooper je postavljen na originalnu platformu za vozila s prednjim pogonom, a koja je osmišljena konkretno za električna vozila i ne zahteva montažu motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva. To je suštinska razlika u odnosu na prošli električni heč po imenu Mini Cooper SE, a koji je nastao konverzijom benzinskog četvorotočkaša, što mu je donelo ne tako impresivne osobine (kada je u baterijskom izdanju).

Međutim, porodična arhitektra šasije sa nezavisnim oslanjanjem nazad jeste očuvana. Upravljanje je u skladu s tradicijom veoma oštro (samo su 2,2 okreta u radijusu), ali je prenosni odnos stalan. U jednoj reči iskazano – vozački karakter Minija mora biti sačuvan.

Dimenzije i proporcije novajlije nisu izmenjene u velikoj meri, a tačne karakteristike nisu obelodanjene. Ali, sada je Mini Cooper izveden uz poštovanje taze dizajnerske filozofije nazvane harizmatična jednostavnost, ili na engleskom jeziku – Charismatic Simplicity.

Porazumeva proste forme i linije i smanjeni broj kitnjastih detalja. Takođe, stil se odriče upotrebe hroma. Na primer, od karoserijskog perja je ostao samo okvir tradicionalne maske hladnjaka.

Umesto toga, dizajner se ovde oslanja na svetlosne efekte. U postavkama se možete opredeliti za različite matrice migavaca i zadnje signalne grupe, dok se prilikom otključavanja i zaključavanja može prikazivati različita svetlosna animacija. Ručice vrata su sklopive, baš kao kod modernog predstavnika game BMW-a, dok je kupcima omogućen izbor naplataka od 16 do 18 inča. Koeficijent otpora vazudha je kod električnog Minija snižen sa 0,3 na 0,28.

Krosover je doneo minimalistički stilizovan enterijer, baš kao što je to slučaj i kod novog krosovera britanske marke. Nema više zasebnog instrumentacionog panela, čeona kabinska konstrukcija je prekrivena skupocenom tkaninom, a samo je opstao ovalni displej u tehnologiji OLED. Nudi prečnik od 240 milimetara. Na njemu se očitavaju informacije od značaja, uključujući i ona osnovna (obično pred očima vozača), pri čemu je za njihov ispis predviđena gornja zona. U donjoj sekciji se prati multimedijalni sistem preko operativnog sistema Mini OS 9.

Vizuelne dekoracije su primenjene korišćenjem prilagodljive rasvete, a uz dodatnu uplatu se može naručiti i projekcioni ekran (head-up display).

Instaliran je sistem glasovnog asistenta i tu ulogu igra animirani engleski buldog po imenu Spike. Vozač i putnici mu mogu davati naređenja, poput uključi grejanje kabine, otvori panormski prozor i slično), a sve kako bi izbegli pretraživanja kroz menije. Engleski Bulldog je još 2001. godine postao simbol marke Mini, i njegova slika krasi mnoge artikle iz modnog programa ostrvskog brenda.

Četiri nivoa opreme su predviđena i ona nose nazive Essential, Classic, Favoured i John Cooper Works. Razlikuju se po elementima dekora (pri čemu poslednje naveden promoviše atletski duh). Mini se odrekao prirodne kože, pa su svoju primenu našli brojni reciklirani materijali, uglavnom odbačene plastične flaše. Prednja sedišta mogu biti sportska ili standardna.

Zadržani su analogni tasteri i doneti su u jednom bloku na centralnoj konzoli. Tu je selektor transmisije, parkirna kočnica, rotacioni taster za pokretanje motora i tako dalje. Naslon zadnjeg sedišta je kao i ranije deljiv u skladu s poporcijom 60:40. Zapremina prtljažnika je 200 litara do police, ali narasta na 800 litara s preklopljenim naslonom. Opcije uključuju panoramski krov, sistem kamera za pun nadzor nad zbivanjima oko vozila i još svakojake stavke.

Debitantska gama uključuje dve alternative. Uvodni Mini Cooper E poseduje električni motor s više od 184 konjskih snaga i 290 Nm obrtnog momenta. Nova platforma je donela mogućnost ugradnje trakcione baterije kapaciteta 40,7 kWh i ona je pričvršćena ispod poda kabine, dok je kod prethodnog Minija, zbog ograničavajuće postavke, bila u obliku slova T, i to kapaciteta od samo 32,6 kWh.

Domet u jednom ciklusu WLTP iznosi 305 kilometara spram 225 km koliko je krasilo stari hečbek. Ubrzanje od ništa do „sto na sat“ traje svega 7,3 sekunde.

Druga verzija se zove Mini Cooper SE, ali ako je slovo S oduvek značilo i osetno više snage i dinamike za Mini, sada se smisao izmenio. Istina, i snage je nešto više (i dalje), ali je to neznatno jer donosi 218 KS i 330 Nm. Međutim, baterijski kapacitet je uvećan na 54,2 kWh, što je donelo i do 402 kilometra autonomije.

Pride, snaga punjača tipa DC je uvećana sa 75 na 95 kW, dok AC punjač dolazi kao isti za obe modifikacije (11 kW). Do 100 km/h Mini Cooper SE doleće za 6,7 sekundi.

Hajde da prozborimo koju i o vozačkim režimima. Sistem za njihov izbor se sada zove Mini Experience (Iskustvo s Minijem), prekidač na centralnoj konzoli je odgovoran za prebacivanje iz jedne postavke u drugu. Podrazumevano, ova režima su tri – pod nazivima Core (standardni), Green (ekonomični) i Go-Kart (sportski). Ali uz doplatu se nude još četiri režima, koji više ne utiču na karakter vožnje, već samo menjaju grafičko, svetlosno i zvučno okruženje u kabini.

Proizvodnja električnih hečbeka s logotipom Minija kreće u Kini za koji mesec. Početak prodaje je zakazan za start 2024. godine i u Engleskoj će cene kretati od 30 hiljada funti. Odlazeći Mini startuje od 32,5 hiljada funti, a jutros predstavismo i novi krosover iz iste kuhinje – Mini Countryman.

AutoRepublika

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zahvaljujuci malim dimenzijama i nekim detaljima mali Mini je mnogo blizi svom pretku nego Kantrimen. Jednostavne i glatke povrsine, niska silueta i ovalni farovi ubedljivo asociraju na „pradedu“! Ono sto odudara od tradicije jeste pomodarski naduvana kontura prednje maske, zatim trouglasta zadnja svetla i haoticne felge koje izgledaju kao da je neko prosuo sibice po crnoj podlozi! Enterijer – vec odavno nam nedostaje onaj jednostavni, prostrani otvoreni kokpit, koji je izgledao kao manja polica za knjige. U malom autu je svaki kubni santimetar prostora dobrodosao. Vrhunac neukusa predstavlja onaj „pica-tanjir“ zakovan na sred kokpita. Ni njegova forma, ni pozicija ni… Pročitaj više »