1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran luksuzni Hongqi HQ9
Lansiran luksuzni Hongqi HQ9
3

Lansiran luksuzni Hongqi HQ9

615
3
Podelite sa prijateljima:

Svedoci smo kako kinesko preduzeće FAW u prethodnih nekoliko godina investira ogromne sume novca s ciljem proširenja asortimana vozila u ponudi premijum marke koju kontroliše a koja u prevodu s kineskog jezika simbolizuje „Crvenu zastavu“. Radi se o brendu teškom za upamtiti (barem što se tiče rasporeda slova – Hongqi.

Kinezi već poseduju u katalogu nekoliko limuzina, krosovera, pa čak i veliki terenac kom je karoserija nasađena na šasiju, a evo sada je pred nama i luksuzni predstavnik segmenta MPV.

Dakle, nema sumnje da Kinezi sve dublje zalaze u zone potrebnih sposobnosti, znanja, pa i iskustva kako bi proizvodili kvalitetne automobile. Pride, luksuzne minivanove lokalni biznismeni naprosto obožavaju, što zbog prostranosti, što zbog lakoće ulaza i izlaza iz vozila, za razliku od automobila gde se neminovno mora izvesti telesni manevar koji ne prija svima.

Sve je više i kineskih proizvođača koji, poput Mirka Topalovića iz kultnog filma domaće proizvodnje, „žele svoj deo“. Tako smo prethodnih godina izvestili o premijernom prikazu rivalskih predstavnika sa sledećim oznakama: Maxus G90 i MIFA 9, Voyah Dreamer i Denza D9, dok su u razvoju modeli brendova Zeekr i Wey. Novi minivan Hongqi HQ9 će se nadmetati sa svima njima, a u prošlosti se o ovom MPV-u govorilo kao o vozilu kodne oznake HM9.

Istini za volju, razvojni tim koncerna FAW nije uhvatio priključak s generalnim trendom, pa ovaj jednozapreminski Hongqi nije električni automobil, pa nije čak ni hibrid, već je pravi benzinac. Zasnovan je na jednostavnoj platformi s prednjim pogonom, dok pod haubom radi dvolitarski četvorocilindraš koji razvija 252 konjske snage. Do točkova ova konjica ide zahvaljujući automatskom menjaču s osam stepeni prenosa.

Ipak, Kinezi su obećali da će uskoro ponuditi i plug-in hibridnu alternativu. Da kažemo i da šasija dolazi s konvencionalnim oslanjanjem na oprugama. Napred je Mekferson, dok je na zadnoj osovini implementirano sofisticirano oslanjanje multilink.

Hongqi HQ9 je osetno veći od, širem sloju publike poznate Toyote Alphard. Dužina glavnog junaka ove priče je 5.222 milimetara spram Toyotinih 4.945 mm, dok je širina 2.005 mm umesto japanskih 1.850 mm. Međuosovinski razmak je takođe impozantniji kod kineskog modela u poređenju s japanskim (3.200 mm prema 3.000 mm). Razlike među Azijatima praktično i nema kada se analizira visina dva minivana, i ona iznosi 1.935 mm.

Povezanost sa ostatkom palete marke Hongqi se između ostalog vidi i po predimenzioniranoj rešetki hladnjaka s uspravnim prečagama i brendiranim logotipom u sredini. Karoserija obiluje detaljima koji asociraju na hrom, dok točkovi uključuju naplatke prečnika 18 cola.

Putnička kabina obiluje luksuznim elementima u kojima bi moglo da uživa do sedam individua. Fokus prestiža je u središnjem redu za sedenje gde su pričvršćene dve masivne i elektropokretane fotelje s funkcijama grejanja, hlađenja i rasklopovim odmorištima za umorne noge egoističnog preduzetnika.

Upravljanje radom najvažnijih mogućnosti koje pruža ovakvo sedište se vrši putem ekrana osetljivih na dodir, a oni su ugrađeni u odmorišta za ruke. Rasklopivi stočići su dostupni sa zadnje strane naslona prednjih sedišta.

U treći red za sedenje staju tri putnika i ta sedišta takođe mogu biti opremljena električnim pogonom, ali su svakako prostija. Pomeraju se uzdužno dok je naslon podesiv uz pomoć malenih elektromotora. Ceo zadnji deo putničke kabine računa na zaseban klima uređaj, a tamo smešteni namernici će uživati i u sopstvenom panoramskom krovnom otvoru.

Na čeonom panelu su vidljivi virtuelni instrumenti kao i širokougaoni ekran multimedijalnog sistema. Istovremeno je ponuđena i dvozonska kontrola klimatizacije sa separatnim blokom dugmadi i tastera. Minivan poseduje sistem kamera koje omogućavaju nadzor nad neposrednim okruženjem pod punim krugom, a tu je i prilagodljivi (adaptivni) tempomat i sistem za pomoć pri održavanju pravca unutar saobraćajne trake.

Kinezi već mogu da poruče svoj Hongqi HQ9, naravno ako su voljni da za njega izdvoje najmanje 400 hiljada juana, koliko para se dobije u razmeni 59 hiljada američkih dolara. Prodaja, tačnije isporuka kreće od jeseni.

Zanimljivo je ovde napomenuti da će prva evropska zemlja u kojoj će Hongqi biti ponuđen biti Ruska Federacija, ali teško da će tamo neko izdvojiti ovakav keš za jedan minivan, ma koliko on luksuzan bio. Stoga ga verovatno ni neće biti u tamošnjim izlozima lišenim zapadnih i japanskih modela.

AutoRepublika

(615)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bez obzira na kvalitet i luksuz, sa ovako grotesknim dizajnom nemaju sta da traze izvan granica Kine! Eventualno u nekim banana-drzavama.

Matori

Objasni to Domagoju.
🙂

Laki

Užasno.