1. Home
  2. Vesti
  3. Otkrivena unutrašnjost Škode Superba i Kodiaqa
Otkrivena unutrašnjost Škode Superba i Kodiaqa
38

Otkrivena unutrašnjost Škode Superba i Kodiaqa

2.15K
38
Podelite sa prijateljima:

Uoči svojih premijera zakazanih za ovu jesen, naredne generacije Škode Superba i Kodiaqa otkrivaju svoje potpuno nove kontrolne table koje pružaju spoj modernog i tradicionalnog. Iako ova dva automobila imaju masivan ekran kao i mnogi drugi novi modeli, još uvek su tu nekoliko konvencionalnih dugmadi pored tri rotirajuća točkića sa ugrađenim ekranima dijagonale 1,25 inča (32 milimetra). Oni su poznati kao pametna biranja i omogućavaju pristup različitim podešavanjima.

Funkcionalnost malih ekrana zavisi od nivoa opreme. Dva spoljna okretna dugmeta kontrolišu unutrašnju temperaturu, kao i grejanje/ventilaciju sedišta za vozača i suvozača. Onaj u centru ima nekoliko funkcija, uključujući jačinu zvuka, brzinu ventilatora, smer vazduha, pametni AC, zumiranje mape i režime vožnje. Pritisak na centralni točkić omogućava korisniku da prelazi između funkcija, a može se konfigurisati preko menija multimedije.

Govoreći o istoj, Superb i Kodiaq dobijaju ekran osetljiv na dodir od 13 inča, kao i 10-inčni digitalni instrument tablu dopunjenu head-up displejom. Jedna od najvažnijih promena u odnosu na odlazeće modele je položaj menjača pošto je izmešten na stub volana. To je omogućilo Škodi da očisti prostor između prednjih sedišta i poboljša prostor za skladištenje.

U slučaju da ne možete da ih razlikujete, Superb je onaj sa vertikalnim perajima na instrument tabli i „skrivenim“ otvorima za vazduh, dok Kodiaq ima više kože na suvozačkoj strani instrument table zajedno sa vertikalnim otvorima za ventilaciju. LED traka ambijentalnog svetla ide ispod centralnih ventilacionih otvora na liftbeku/karavanu i preko nje na SUV-u. Oba imaju USB-C port u retrovizoru, kao i bežično punjenje pametnog telefona od 15 W, pri čemu Kodiaq nudi aktivno hlađenje za dva uređaja.

Na tipičan način za Škodu, na ulaznim vratima postoji poseban prostor za odlaganje kišobrana. Postoje do četiri USB-C porta sa izlaznom snagom od 45 W, strugač za led, ekološki prihvatljiva sedišta za masažu i presvlake u potpunosti napravljene od recikliranog poliestera.

Superb i Kodiaq će se naći u prodaji 2024. godine i verovatno (?!) će biti poslednji novi automobili kompanije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

AutoRepublika

(2153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Ručica“ menjača na volanu ?

M M

Vrlo pametno, oozirom na savremene dugmiće „menjača“. Što spuštati ruku, i tražiti šp centralnoj konzoli? Kod amera je automatik davno bio na stubu volana ko ablender…

Pametno

MRN

Pa, bila je „pre Hrista“ i kod Tristaća ručica menjača na stubu volana. I ne samo kod njega, pa je to uglavnom napušteno. Uglavnom. Neki su se vratili tom rešenju. Što ne znači da je ono bolje. Zamisli, radiš u malo prostoru neki menevar (npr. treba da se izvučeš sa nekog teskobnog parking mesta), više puta naizmenično treba da menjaš smer napred-nazad, relativno brzo vrtiš rukama volan. Da li ti je bezbednije da selektorom menjača desnom rukom neizmenično menjaš smer kretanja ako je selektor na volanu (tamo gde već brzo vrtiš volan) ili je bezbednije da je selektor lokacijski potpuno… Pročitaj više »

BB

Ima automatsko parkiranje 😀

M M

Ma ne radi se o Škodi. Daleko lakše i lakoradnije je da komande budu na upravljaču, ili što bliže njemu. I daleko bezbednije. Zar ti nije logično na imaš neki džojstik, dugmiće na uravljaču, da komanduješ menjačem?? Stare sisteme zanemari. To je bila mehanika, velike „budže“ – ručice, za koje je trebala veća sila, koje su realno radom imale velike hodove i smetale u nekom obliku. Evo vidiš, papučice za šaltanje na volanu, na najluksuznijim vozilima….. I ove savremene komande menjača, moram ta očima tražim po konzoli. Skoro uvek. A ako se setiš obuke za vozača, nije dozvoljeno gledati u… Pročitaj više »

MRN

Kod automatskog menjača, polugicama iza volana (ako postoje), možeš ručno menjati stepene prenosa, ali, ne i smer kretanja (pri manevrisanju). Bar koliko je meni poznato. One jesu jednostavne i ergonomske (ostaje za diskusiju da li je bolje da su položajem fiksirane za stub ili volan), ali, ne rešavaju problem promene smera pri nekom manevru.

Menjati smer kretanja „na volanu“ sa ručicom klasičnog menjača (kao nekada) ili džojstika automatskog menjača „na volanu“ (ili sada možda i nekih tastera na ručici iza volana), je za mene nezgodno, neergonomski i nebezbedno za neke situacije.

CaNmA

Ali rešenje sa multifunkcionalnim ekranom je sve, samo ne uklopljeno u enterijer…

BB

Sve drugo je pristojno odrađeno… Ali ekran mi je nekako —- premali 😀 😀 😀

Rikošet

Složio bih se ekran je za današnje standarde premali.

Očekivao sam barem 52 inča, iskreno…

Pitam se zašto niko ne ubaci portabl frižider u kabinu, to bi bilo korisnije od svega ovoga što danas nude…

Matija

Estetski i kvalitativno kokpit ova dva modela je na vrlo visokom nivou – osim velikog ekrana koji stoji kao zaboden i zaboravljen! Zasto se ova greska ponavlja kod mnogih automobila??? Uglavnom zbog principa „copy-paste“ koji primenjuju dizajneri u nedostatku ideja! 🙁 Nekadasnji sef VW korporacije, Martin Winterkorn (2007-2015), napao je Skodu da suvise pruza kupcima za pare koje placaju: „ako zele jeftino onda treba da dobiju jeftino!“ U prevodu: marka Skoda treba da liferuje jeftinije modele od VWa i oni tako treba da izgledaju! Sa njegovim odlaskom Skoda je ponovo dobila slobodu da bude kreativna koliko god hoce – vazno… Pročitaj više »

MRN

Svi proizvodjači su se uglavnom trude da dizajn bude što lepši, ali, kod Škode je već veoma dugo bilo očigledno da je u pogledu definisanja dizajna projektni zadatak bio napraviti vozilo koje po svemu mora biti i ružnije od svog pandana sa znakom VW-a. Vozilo koje ni dizajnerski ne sme da ugrozi VW. Slično je ranije bilo sa dizajnom i kod Dačije, a u odnosu na Reno, pri čemu je kod Dačije u prošlosti bio očito prisutan i imperativ da Dačija već i „na oko“ mora i da izgleda jeftino. Da bi tako deo potencijalnih kupaca Dačije (kojima je ona… Pročitaj više »

BB

Pa taj zadatak je prilično težak za Škodu da bude ružnija od ID3 😉

Matija

Polako sa definicijom! Skoda uopste nije ruznija od VWa – samo je drugacija. Kod Dacije imamo sasvim drugu situaciju: niska cena diktira jeftiniju tehnologiju a ova uslovljava dizajn! Konkretno: kod presovanja karoserija spoljasnji elementi se cesto presuju u nekoliko alata, jedan za drugim, da bi se dobile neke specificne povrsine i ostre ivice. Daciji to nije dozvoljeno i zato elementi njene oplate izgledaju sasvim jednostavno.

Tamo Daleko

Ima negde na netu da se nadje interjvu od pre 7-8 godina sa Renoovim sefom dizajna gde objasnjava kako je u dizajnerskom postupku takodje osmisljano da Dacia bude sto jeftinija. Recimo ne samo prednje vetrobransko staklo vec i ona u prednjim vratima su bila zajednicka vecini modela: Sandero, Duster…

Poznavalac

Odlično odradjeni i po mom ukusu, kako estetski – tako ergonomski. Moje zamerke se svode na dvokraki volan (ko ih prevari) i na preveliki centralni ekran – to valjda tako mora u današnje vreme. Smatram da je bolje rešenje kod sadašnjeg Kodiaqa gde je ekran integrisan u centralnu konzolu. Nove Škode atraktivnije od VW, Enyaq verovatno i od ekvivalentnog Audija (Q4 e-tron).

Laki

Osim „ekrana“ ovaj kokpit je odličan.

Dragan

Centralni otvori za klimatizaciju i dalje, naravno, na očajno lošem mestu.

Matija

„Ocajno lose“ nije ali bih rekao da su nedovoljni. Pravo resenje bi bilo da se pored ovih otvora na gornju povrsinu kokpita ugrade veci otvori koji bi duvali vazduh u staklo, tako da se struja vazduha odbija u pravcu putnika. Tako bi se dobila prijatna difuzna struja vazduha sa mnogo manjom brzinom nego direktno iz mlaznica.

Dragan

Takvi već postoje – za odmagljivanje šoferšajbne. 🙂
Nije problem što su mali, nego što su nisko postavljeni.
Ja ne znam šta oni mogu da ‘lade tako mali i postavljeni ispod ose stuba upravljača?! 🤔 Mada, pada mi na pamet jedna „stvar“. 😁

Matija

To su tzv. „defrosteri“ – kanali koji imaju ugradjene el. grejace za odmrzavanje i odmagljivanje. Nisu predvidjeni ni za klimatizaciju ni za ventilaciju. Bilo bi potrebno nesto sasvim drugo.

Laki

Taj „defroster“ je bio na E23 ako se ne varam?

Matija

Defrosteri su u svakom automobilu, zasto bas specijalno u E23?

Laki

Kod njega je baš tako označeno + automatska klima sa dva „točkića“.

Matija

OK, svuda imas posebno dugme za odmrzavanje i skidanje magle. Kada pritisnes dugme ventilator se ukljucuje na maksimum a grejaci u kanalima za vazduh takodje. To sa klimom nema veze. Za brze odmrzavanje danas se ugradjuju grejne zice u vetrobransko staklo i to ispod brisaca da bi se oni sto pre oslobodili od leda.

Laki

👍

Balkanboj

Mogu da lade 00, i to dobro 👌.
Gledam da ih što manje koristim (nova Octavia) kada je klima na hlađenju, najčešće je suvozački otvoren jer se uglavnom vozim sam,tako da me indirektno hladi.

BB

U Berlingu podignem ih na gore, da ohlade zonu iznad glave, i onda lagano hladan vazduh pada ja dolje, uopšte ne osjetiš neprijatnost previše hladnog vazduha, e to je ta prednost onih 20 cm iznad glave…. U Mokki je dosta neprijatnija klima, imam osjećaj da me reuma hvata…

Balkanboj

Ona stara petica (e60/e61) ima najbolju klimatizaciju koju sam koristio. Jeste da neke stvari moraš u meniju da podesiš ali radi idealno. Za svaku od 3 zone (noge, sredina i šoferka) podesiš posebno jačinu duvanja, a za sredinu posebno i temperaturu nezavisno od šoferke i nogu.
Lično, uvek uključim leti da hladi šoferku i sredinu, s tim da zatvorim ona dva duvala kod radija.

Dragan

comment image

Ovakav veliki centralni otvor na vrhu table kao kod Fiat Brave je stvoren za klimu. Šiba vazduh u krov paralelno sa pravcem šoferšajbne. Nema direktnog duvanja u vozača i suvozača.

MRN

To je imao i 500L.

Dragan

Znam. I čini mi se da su ga kasnije, u fejsliftu, zamenili nosačem za smartfon. 🙂

MRN

Vidiš, nisam to ispratio, tu promenu. Ili mi je iz glave vremenom isparilo.

Dragan

Na nekim modelima je ostao isti otvor kao pre fejslifta, ne nekima ukombinovali sa nosačem za smartfon, a kod nekih skroz uklonjen otvor i ostavljena ćasa za sitnice čak i kod viših paketa opreme.

MRN

Pred kraj tržišnog života tog modela, jednom sam u salonu video izložen Cross ili Sport primerak, koji pozadi nije imao rukohvate na oplati krovi. Bio sam u neverici. Kao da ih je Fiat na kraju života sklapao od štapa i kanapa, što nije bio slučaj sa onima pre toga. Bar ne sa onim koji sam ja imao (Lounge), koji je u smislu kvaliteta materijala enterijera, završne obrade, a i zvučne izolacije, bio daleko iznad proseka te klase i novih vozila te, pa i više cene.

Dragan

To uklanjanje rukohvata na krovu je postalo normalno i kod drugih.

Tamo Daleko

Kada se malo bolje zagleda, vidi se na fotografijama u clanku da tako nesto imaju i ove Skode iza centralnog ekrana.

Dragan

To je „zvučnjak“. 🙂

Balkanboj

Komande klimatizacije mimo menija, pa to mi reci rođače.