1. Home
  2. Vesti
  3. „Možete ga kupiti u kojoj god boji želite, pod uslovom da je crna“
„Možete ga kupiti u kojoj god boji želite, pod uslovom da je crna“
0

„Možete ga kupiti u kojoj god boji želite, pod uslovom da je crna“

1.22K
0
Podelite sa prijateljima:

Ovu rečenicu svi sigurno prepoznajemo jer su to reči nikog drugog do slavnog Henrija Forda. Nasuprot verovanju, crna boja nije bila jedina dostupna na Modelu T osim tokom kratkog perioda kada je potražnja toliko eksplodirala da je Ford tražio način kako da proizvodnu traku napusti što više jedinica.

Jedan od načina je bio da se vozila farbaju samo u crnu boju koja se najbrže sušila i od tada, Ford i crna boja odlično zajedno funkcionišu, iako je zvanična boja brenda zapravo plava.


To nas dovodi do današnjih vremena i američki gigant je upravo predstavio specijalno izdanje modela F-150 Lightning pod imenom Platinum Black Edition. Cilj je zapravo bio vratiti se u rane devedesete godine prošlog veka, kada je postojalo izdanje „Nite“ modela F-150 i Bronco.

Odlikovalo ih je to što, za razliku od ostalih konfiguracija koje su se mogle pohvaliti sa dosta hroma, Nite je zapravo bio kompletno ofarban u crnu boju, uključujući i branike i masku hladnjaka. Jedini hromirani detalj je ležao na račun felna, a paket opreme se pokazao toliko popularnim da je dugi niz godina bio među opcija.

Doživljaj su popunile specijalne grafike i više opreme. Novi Black Edition nije baš Nite, ali nas u Fordu ubeđuju da je njegov duševni naslednik i lako je zaključiti zašto. I ovaj novi model je prekriven crnom bojom u svakom pogledu, pa čak i 22-inčne felne, a takođe je dostupan samo sa punom opremom.

Slična situacija je aktuelna i u enterijeru, pošto ga možete dobiti samo u jednoj boji, a većina opreme je zapravo već dostupna i u ostalim konfiguracijama. Ford se samo dosetio da ugradi sve i jednu opciju i na taj način privuče samo one kupce sa dubokim džepom.

Naravno, Nite i Black Edition nose dve velike razlike, pa dok je jedan imao glomazni V8 ispod haube, drugi je poketan na struju. Black Edition stiže samo sa većom baterijom i moćnijim od dva dostupna motora. To znači da ga pokreće električni agregat sa 580 konjskih snaga, dok je zapremina baterije 131 kWh.

To je dovoljno da pruži vožnju od oko 500 kilometara sa jednim punjenjem baterije, naravno u idealnim uslovima. Individualni testovi su pokazali da se ona prepolovi u radnim uslovima, i da je Lightning u stanju da pruži autonomiju od tek 150 kilometara kada vuče poveću kamp prikolicu ili brod.


Black Edition će biti najskuplji Lightning u ponudi i koštaće 99.990 američkih dolara. To je za oko 6.700 „zelembaća“ više nego dosadašnja najskuplja konfiguracija Platinum.

Ford inače ima u planu da napravi oko 50 hiljada Lightninga ove godine, a Black Edition će činiti mali deo toga pošto će njegova ponuda biti ograničena na samo dve hiljade jedinica. Ali to nije sve i Car & Driver kaže da američki gigant želi da osmisli i proterensku verziju pod imenom Tremor…

AutoRepublika

(1218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments