1. Home
  2. Vesti
  3. Zvanični kraj za Volkswagen „Bubu“
Zvanični kraj za Volkswagen „Bubu“
0

Zvanični kraj za Volkswagen „Bubu“

851
0
Podelite sa prijateljima:

U utorak, 9. jula 2019. godine, poslednja Volkswagen „Buba“ je sišla sa proizvodne trake fabrike u Meksiku čime je završena 81-godišnja karijera jednog od najpoznatijih automobila u istoriji. Bez obzira da li ga voleli ili ne, teško je nemati poštovanje za automobil koji je privukao toliko različitih kupaca tokom osam decenija i uneo revoluciju u industriju razrušene Evrope posle Drugog svetskog rata.

Beetle je originalno predstavljen 1938. godine, a zvanična priča kaže da ga je razvio Ferdinand Porše na ideju Adolfa Hitlera. Iako postoji i teorija da je „otac“ zapravo bio jedan Jevrej, prema napisanoj istoriji Hitler je želeo narodni automobil koji će za Nemce predstavljati ono šta je Ford Model T bio za Amerikance.

Tokom rata jako mali broj primeraka je napustio fabriku i to uglavnom za potrebe vojske, a serijsku proizvodnju je “restartovao” britanski general Ivan Hirst u posleratnom periodu. Originalni model će se proizvoditi, bez većih promena, sve do 2003. godine, a u tom periodu je isporučeno 21.529.464 jedinice.

Automobil se originalno zvao KdF, što je bila skraćenica nacističkog slogana „Kraft durch Freude“ ili „Snaga kroz radost“, a tek u posleratnom periodu je dobio svoje zvanično ime – Volkswagen Type 1, iako će ga svet poznavati kao Beetle ili „Buba“.

Iako su tokom rata bile zaraćene strane, „Bubina“ prodaja je eksplodirala u Americi tokom pedesetih godina prošlog veka, a najbolji rezultati su zabeleženi 1968. godine kada je isporučeno 563.522 jedinice ili 40% ukupne proizvodnje u svetu te godine. Proizvodnja je stopirana u Nemačkoj 1978. godine kada se novi model proizvođača, Volkswagen Golf pokazao velikim uspehom da bi zatim bila prebačena u Meksiko.

Paralelno sa originalnom „Bubom“, proizvođač je 1998. godine predstavio i modernu verziju iste pod New Beetle („Nova Buba“) oznakom. Ona se takođe proizvodila u Meksiku, a za njen razvoj je kljični bio Poršeov unuk Ferdinand Pih. Preko 1,7 miliona primeraka novog modela je pronašlo kupce tokom 21-godišnje proizvodnje, a prodaja se odvijala u preko 90 svetskih država.

Tokom prethodnih godina popularnost je naglo opala najezdom krosovera i terenaca, pa je tako i najvećem tržištu za ovaj automobil (američkom) prošle godine isporučeno tek 14.411 primeraka.

Volkswagen će iskoristiti fabriku u Meksiku za proizvodnju novog krosovera pozicioniranog ispod Tiguana, a trenutno se sprema i za proizvodnju I.D. električnog heča od koga očekuje novu revoluciju.

Poslednja „Buba“ je deo takozvane „Final Edition“ ponude (5.961 jedinica) i donirana je muzeju u Meksiku.

Uživajte u istoriji ovog automobila.

AutoRepublika

(851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments