1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dacia predstavila svoj prvi električni automobil (GALERIJA)
Dacia predstavila svoj prvi električni automobil (GALERIJA)
48

Dacia predstavila svoj prvi električni automobil (GALERIJA)

3.13K
48
Podelite sa prijateljima:

Nakon višemesečnih najava serijske verzije, Dacia je konačno prikazala model Spring. 

Spring je jedna od najiščekivanijih ovogodišnjih automobilskih premijera. Razlog je potpuno jednostavan – Rumuni su najavljivali ubedljivo najjeftiniji EV u Evropi, izuzmeju li se razni kineski mikroautomobili. O ceni će se nažalost i dalje nagađati, jer tačan podatak o tome nije dao ni Denis le Vot, rukovodilac Renault grupe koji je vodio zvanično predstavljanje Springa. Le Vot je samo obećao da će cena biti „nepobediva“ za evropske tržišne uslove.

Dakle, kada je reč o samom izgledu automobila, ostao je poprilično dosledan onome što smo videli kod konceptualnog izdanja prikazanog u martu ove godine. Dacia nije učinila Spring Electric drastično drugačijim od konvencionalnih modela, te je već prvi pogled dovoljan da ukaže da se radi o vozilu rumunske marke, odnosno Renaulta, jer se u Daciji nisu mnogo ni potrudili da sakriju gene modela City K-ZE koji je bio donor za ovaj novi rumunski automobil.

Spring Electric je malih gabarita, gotovo idealnih za urbanu eksploataciju. Dugačak je 3.734 mm, širok 1.770 mm (sa retrovizorima), visok 1.516 mm sa međuosovinskim razmakom od 2.423 mm. Kao što se da videti iz priloženog, Dacijin novitet biće ujedno i najmanji model u gami tog brenda.

Kod ovog električnog modela performanse su na poslednjem mestu. Tome u prilog govori i činjenica da rumunski proizvođač nije saopštio podatke o trajanju ubrzanja do „stotke“, ali jesu potvrdili da je maksimalna brzina veoma skromnih 125 km/h.

Dacia Spring Electric opremljena je baterijom od 26,8 kWh i elektromotorom od 45 ks i 125 Nm. Prema podacima koje je dala Dacia, predstavljeni EV ima domet od 225 km po WLTP ciklusu u kombinovanom ciklusu vožnje, do bi u gradskoj vožnji mogao da pređe do 295 km.

Rumunski EV opremljen je specijalnim režimom vožnje ECO koji se aktivira pritiskom na istoimeno dugme u kabini. Na ovaj način bi u teoriji trebalo da se uveća autonomija kretanja za 10%, a kompjuter umanji maksimalnu snagu motora na svega 31 ks, te ograniči maksimalnu brzinu na 100 km/h.

Punjenje baterije na običnoj kućnoj utičnici traje nešto manje od 14 h, dok uz upotrebu tzv. Wallboxa-a od 7,4 kW baterija se može napuniti za svega 5h. Na brzom punjaču snage 30 kW baterija se moža napuniti do 80% za manje od pola sata!

Spring Electric je zamišljen kao četvorosed, s tim da u Daciji obećavaju značajno više prostora za putnike na zadnjim sedištima nego što se to očekuje od konvencionalnog vozila ovih gabarita. Rumuni ističu da je zapremina boksova i prostora za odlaganje sitnica u kabini dostigla 23,1 l, dok prtljažnik ima korisnu zapreminu od 300 l. Preklapanjem zadnjih sedišta dolazi se do brojke od skoro 600 l za tovarni prostor. Lepo je što je Dacia odlučila i da ostavi prostor za rezervni točak.

U kabini je jasna niskobudžetna filozofija, te ceo enterijer izgleda poprilično lakonski. Osim upravljača iz Dacije, ostatak bi se reklo da je stigao direktno od donora iz Renaulta. Na spisku standardne opreme nalazi se servo volan, daljinsko zaključavanje, električno kontrolisani prozori, kao i displej od 3,5 inča smešten u instrumentalnu tablu.

Opcionalno, mogu se dobiti manuelni klima uređaj, multimedijalni sistem, elektro podesivi retrovizori, zadnji parking senzori, kao i kamera za vožnju unazad. Kada smo kod informativno-zabavnog sistema, u pitanju je paket koji čine ekran osetljiv na dodir od 7 inča, postoji mogućnost Bluetootch konekcije, a tu je i jedan USB priključak. Osim toga, kompatibilan je sa Android Auto i Apple CarPlay.

Spring Electric stiže na tržište početkom naredne godine, ali isprva će biti dostupna kroz nekoliko car-sharing šema. Verzija namenjena fizičkim licima biće dostupna na jesen 2021. godine. Dacia je najavila da će ponuditi i cargo varijantu ovog modela.

AutoRepublika 

(3129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

48 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Konačno jedan električni automobil koji se izgledom nimalo ne razlikuje od konvecionalnih.Kako spolja, tako i u unutrašnjosti.Čak i selektor pogona izgleda kao komanda novih automatskih mjenjača kod konvencionalnih vozila.I njegova cijena napokon, neće biti kao omanji stan.

da11

Koja je cijena?

Peki

U Francuskoj od 15.000 evra bez subvencija, sa njima oko 10.000

Branko

A što je sa Twingom EV?

Peki

Spreman je, vidoh ga i uslikah kod Renaulta pre jedno nedelju dana. Bice komercijalizovan do kraja godine, naravno i testiran….

YugoFlorida

Performanse kao Fića. Cena kao bolje opremljeni Megane, odnosno Sandero, ako računamo subvencije.

Bungi

Snaga od 125 Nm sasvim je dovoljna za auto te veličine i težine.Autonomija od 225 km je odprilike 4 dana loko vožnje našeg prosječnog vozača, po gradu i vikendom do sela.Maksimalna brzina od 125 km/h je sasvim u redu.Ograničenje u gradu je 50, na magistralnom putu 80, a ako ima neka kratka dionica auto puta od grada do sela i na njemu je ograničenje 130.Baterija se puni na kućnoj utičnici za 14 h, to znači , dođeš sa posla u 14:00 , parkiraš auto u garažu, uštekaš, i ujutru u 06:00 puna baterija i gas.Četiri puta jeftinija vožnja nego na… Pročitaj više »

igi

Mala dopuna – nećeš ga prazniti i puniti do kraja već dopunjavati kada si u prilici, nešto slično kao mobilne telefone. Npr. svratiš u neki tržni centar, nakačiš ga, pa u nekoj garaži itd.

moron

Šta ako i inače kolima ne idem (ili veoma retko idem) u trzne centre i javne garaže?

BB

Onda u kafanu, ima i tamo utičnica… 😊

Peki

Kod kuce druze ili na poslu, a ako ne mozes ni tamo elektricni auto nije za tebe 🙂

Branko

Snaga od 45 KS za auto od tonu i nije nešto; baš me zanima koliko će biti jeftinija od Twinga ZE koji ima istu bateriju, ali em od 80 KS.

Peki

Realno punjenje traje mnogo manje jer baterija nikada nije potpuno prazna, predostroznosti radi vlasni je pune cim im se ukaze prilika, dakle i kada u njoj ima i vise od 50 % kapaciteta.

moron

Bez da čujem i moguću cenu barem u Evropi, malo mi znači ova sama najava.

Peki

Kao sto rekoh od 15.000 evra bez benficija…

Branko

U Hr je Twingo ZE sa 82 KS od 18.300 EUR bez subvencije…

moron

Kako to tebi deluje za FR tržište?
Nije puno za EV?

Peki

Cuje, jeftinije nema, ako zaista bude oko 10.000 evra uz tkz. eko bonus, eto dobre prilike. U novembru ima zakazanu test voznju Mazde MX-30, naravno snaznije i neuporedivo luksuznije, ali s slicnom autonomijom, koja kosta tri puta vise…

Peki

U svakom slucaju, ukoliko mi do tada Covid-19 ne dode glave, bicu sigurno prvi u Srbiji koji ce voziti ovu Daciju, i mene zivo interesuje koliko vredi…. Pre toga ce biti elektricni Twingo, vidoh ga nedavno u press voznom parku Renaulta.

moron

Veruj mi da svi jedva čekamo da pročitamo ☺
Obavezno nam povuci i paralelu sa novim Amijem.

Slavko

Snaga I range mi deluje sasvim ok za gradsku I prigradsku voznju (125nm nije neka brojka, ali krece od 0rpm). Simpa izgleda u ovoj sivoj boji.
Nije mi jasna manija doplacivanja za klima uredjaj. Sem ovoga, VW t cross, Captur i verovatno jos neki ne nude ga kao osnovnu opremu. Nekako to ne ide pod ruku sa tehnoloskim napretkom.

Dikh tu kava

Hoće li ovo uopšte smeti u Evropu, ako je klonirano bezbedan kao brat mu Kwid..?

moron

Da li je moguće da ti je za ovo (po meni, potpuno legitimno) pitanje, društvena zajednica svojim ocenama dala „minus saldo“ ?

Dikh tu kava

Ja po ko zna koji put (legitimno) demonstriram ničim opravdanu neobaveštenost i sramotno neznanje: društvena zajednica, naravno, sasvim izvesno zna da će ovo motorno vozilo moći da se registruje kao motocikl, pa je samim tim moje inicijalno pitanje dovedeno do neopterećenosti smislom, al kasno, „zajednica“ je nemilosrdna.. 😀

igi

Prilagođen je evropskim normativima bezbednosti, zato i neće koštati kao brat mu Kwid.

Dikh tu kava

Igi, ima li neki link za ovu tvrdnju?

D_C

Za prvi deo (Prilagođen je evropskim normativima bezbednosti) ili za drugi (neće koštati kao brat mu Kwid)?

Bilo koji auto mora da zadovolji evropske propise da bi mogao da se prodaje u Evropi, to je sigurno. Ono sto se zna je da ce se prodavati u Evropi tako da je sasvim izvesno da zadovoljava taj minimum propisa koji postoje, a kojih uzgred receno nije malo. Koliko on ide iznad tih propisa, to je sad jedno drugo pitanje.

Dikh tu kava

Za prvi, razume se. Koji nekako referentno upućuje i na drugi, jer ga svakako gradi. Što u konačnici opredeljuje cena-uspeh ratio. Inače, meni svakako lep. Što je takođe svakako nedovoljno da bih ga razmotrio.

Rikošet

Nijemci navode početnu cijenu od 11.000 eura, dok su Francuzi oprezniji i kreću licitirati od 12.000 eura pa naviše… A šta reći osim da elektrifikacija uzima sve više maha. Uživajte u vožnji tradicionalnih modela, ne zbog toga što su električni smeće, već zbog toga što smo navikli na ove prve… Lično dopada mi se filozofija električnog automobila, kao prevoznog sredstva. Ne živim u iluzijama da su čistiji i ekološki prihvatljiviji od tradicionalnih, ali bih barem volio da doživim trenutak kada neću djecu na ulazu u vrtić gledati u oblaku dima nekog istrošenog dizelaša, kao što sam prije par dana imao… Pročitaj više »

BojanNeki

Zagađenje je povezano sa neurodegenerativnim oboljenjima, pogotovo kod mlađih.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/air-pollution-linked-to-markers-of-neurodegenerative-disease

Branko

Potpisujem; već vozim Outlander plug in hibrid, a na proljeće žema kupuje Twingo ZE uz subvenciju.

BB

Osim izduvnih gasova bitne su i čestice od kočnica i kvačila, koje kod električnih autacskoro da i nema (nema kvačila a ima regenerativno kočenje).

BojanNeki

U video snimku u dole postu (trenutno čeka odobrenje) objašnjavaju da Renault model za Kinu nema regenerativno kočenje što istina deluje malo čudno. U prevodu taj koči kočnicama koje će se trošiti jako, sem ako to nije promenjeno na današnjem modelu namenjenom za naš kontinent.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
Don

Gledaj ga u oblaku dima nekog zapaljenog dildaca.

Zoca

Rumunija ce ,iako istocni sused ,za nas ostati nedostizni i veciti zapad!😖.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zoca
Bungi

Svrati malo u Rumuniju dalje od Bukurešta, pogotovo u Transilvaniju i taj planinski kraj.E onda ćeš tek da vidiš šta je jad i bijeda.Kad se vratiš ponovo u Srbiju, imaćeš osjećaj da si kročio u Las Vegas.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Bungi
D_C

Svrati malo po Srbiji u planinske krajeve koji nisu Kopaonik/Zlatibir/Tara…

Bungi

Bio sam. Ali takve divljine kao u Rumuniji,… to treba vidjeti.

D_C

Ovo je bio za mene jedan on automobila koje sam najvise iscekivao ove godine ali me je sada blago razocarao. Osim verovatno neizostavnih promena koje su morale da se dese kako bi Renault City K-ZE zadovoljio evropske propise i estetike u vidu pre svega prednje maske, ne vidim sta je vise modifikovano na ovom vozilu kako bi se ono razlikovalo od gore spomenutog Renault modela cija je proizvodnja pocela u Kini 2019. Dok se ovaj auto pojavi na trzistu bice vec 2021, sto znaci nikakav tehnoloski napredak tokom dve godine. A u medjuvremenu je najavljen Twingo Z.E. relativno slicnih specifikacija,… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Meni ovo deluje kao pun pogodak. Karakteristike slične nekadašnjem Jugu, Aleku, Škodi, troškovi posedovanja se čine uporedivim, takođe. Biće pun pogodak na tržištu :), s tim da je ovo i skupo, koliko košta kod Kineza nešto slično.

BojanNeki

Deluje kao sasvim pristojno gradsko vozilo i ukoliko cena bude interesantna ovo ćemo početi da viđamo i na našim ulicama. Što se tiče teme ubrzanja verujem da do 50 km/h ubrzava mnogo bolje od Juga 45, a po onome što sam video verujem da je i mnogo kvalitetnije.
Ako nekog zanima review na eng. Renault modela za Kinu…
https://www.youtube.com/watch?v=eQDb0zj87IU
https://www.youtube.com/watch?v=eQ5ymZpVpt0

Don

Ja mislio da ovdje navrate ljudi koji znaju neki k o autima , tehnici kad ono….mozak već polovici izapran, sad već pričaju sa je 45 KS dovoljno, 200 km teorijskog dometa i 125Nm takodje , punjenje od 12 sati, priče o besplatnoj vožnji….kao da je ludnica ostala otključana. Žao mi vas je, oni koji se u ovim rečenicama prepoznaju. Nema smisla više trošiti vrijeme na neznalice, još kad ih vidiš kako svršavaju na dacie, za plakat. Kako je jednostavno za malo vremena ljude pretvoriti u budale.

Bungi

Yugo 45 je svojevremeno imao 45 ks a obrtnog momenta duplo manje od ove Dačie i išao je kao lud.Da ne spominjem kako el. motor ima punu snagu gotovo trenutno a SUS motorima je potrebno određeno vrijeme da postignu obrtaje na kojima razvijaju maksimalnu snagu, tj.obrtni moment. 200 km autonomije je sasvim dovoljno za gradske relacije i do sela vikendom, kao i 12 sati punjenja, jer ti auto ionako provede isto vremena u garaži.Naravno,ako si taksista koji radi u 3 smjene i stalno prži na relaciji Lisabon-Štokholm, taj auto nije za tebe. Niko se ne oduševljava samo Dačiom kao automobilom… Pročitaj više »

Branko

Određene vrste elektomotora ) sinhroni s permanentnim magnetima, bez četkica) zaista razvijaju puni moment u “nuli”, ali ne snagu. Snaga je umnožak okretnog momenta i broja okretaja u promatranoj točki krivulje, odnosno kutne brzine vrtnje radilice u rad/s). Dakle, i kod EM snaga raste sa brojem okretaja do razine kada okretni moment počne naglo padati. Onda pada i snaga.

Dikh tu kava

Elem. Ako ima takvih koje (i dalje) zanima, u Mađarskoj je uz subvencije mp cena cca eur 11.000… https://www.dacia.hu/modellek/uj-spring-hamarosan.html

moron

Koliko je pre obračuna subvencija?

Dikh tu kava

18.000

moron

Lepa subvencija ☺