1. Home
  2. Vesti
  3. Lamborghini Lanzador će biti četvrti model u paleti egzotične marke
Lamborghini Lanzador će biti četvrti model u paleti egzotične marke
3

Lamborghini Lanzador će biti četvrti model u paleti egzotične marke

350
3
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikaciha nije zaobišla ni kompaniju Lamborghini. Marka će do kraja 2024. godine u potpuosti preći na proizvodnju dopunjivih hibrida a perjanica, superautomobil po imenu Revuelto, samo što nije. Pride, naslednik Huracana i hibridna verzija krosovera Urusa stižu u roku od jedne godine. Postoje i drugi planovi za električna vozila, ali Lamborghini još uvek neće preći na uobičajene baterijske automobile.

Pred nama je prvi prototip takvog električnog četvorotočkaša italijanske marke i on nosi ime Lamborghini Lanzador.

Format ove mašine se unutar kompanije naziva terminom Ultra GT. To je moćni kupe visokog klirensa i formulom sedenja 2 + 2, a koja ipak kao rezultat nema broj 4. Povišeni klirens ipak nije garant upotrebljivosti na lošijim terenima, pošto Lanzante može, ali samo preko nešto lošijih „puteljaka“.

Visina automobila je na nivou od oko 1,5 metra, što je otprilike onoliko koliko krasi jedan običan savremeni putnički automobil, ali su zato proporcije prave superautomobilske, dok su točkovi predviđeni da nose naplatke prečnika 23 cola.

Ako bismo se slepo oslonili na terminološke odrednice i definicije iz automobilskog bukvara, onda bismo Lanzador oslovili trovratim hečbekom kod kog je glavni prtljažnik (onaj nazad) uvećane zapremine zahvaljujući preklapanju naslona pojedinačnih sedišta u drugom redu. Obezbeđen je tovarni prostor i napred, da se dalje malo poigramo terminologijom.

Implementiran je sistem aktivne aerodinamike ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva), ali on nije isti kao kod pethodnih modela nazvanih Huracan Performante i Aventador SVJ. Prednji razdelnik, zadnji difuzor i zakrilca u prednjem braniku nisu pokretni, što omogućava otvaranje kanala u lukovima prednjih točkova. Sistem poseduje postavke koje naglašavaju efikasnost ili voznu dinamiku (Efficient i Downforce).

Dva su glavna ekrana pričvršćena na centralnom grebenu u unutrašnjosti egzotika, pa se jedan nalazi pred očima vozača a drugi više gravitira ka kopilotu. Dodatnih je tri komada i oni su tu umesto uobičajenih retrovizora. Panoramski krovni otvor sadrži tri uzdužno postavljene sekcije. Taster za pokretanje pogonskog sklopa, inače tradicionalan za marku Lamborghini, je skriven ispod površine i kao takav je očigledno zadržan.

Naravski, ono što pobuđuje najveću pažnju jeste mehanika! Ali, na tu temu je i najmanje informacija. Lamborghini Lanzador poseduje tri trakciona motora, i jedan je na prednjoj osovini, dok su preostala dva „nalepljeni“ na zadnje točkove. Ukupna snaga pogonskog sklopa premašuje jedan megavat, ili nama konjušarima poznatih 1.360 „grla“.

Šasija donosi podesivo, prilagodljivo vazdušno oslanjanje, aktivne amortizere i potisnik zadnje osovine. Nova vozačka elektronika nosi komercijalni indeks LDVI (Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata) i integriše veći broj senzora, dok funkcioniše u skladu s kompleksnijim algoritmom. Otprilike, ovo su sve javno predstavljene informacije za sada.

Lamborghini je ostavio sebi još pet godina kako bi fino usavršio prvi električni automobil brenda. Serijska verzija Lanzadora bi trebalo da se pojavi tek 2028. godine. U međvremenu će inženjeri pokušati da obezbede da novajlija poseduje vozački temperament dostojan benzinskih Lamborghinija.

Ali, već je obećano da će Lanzador biti sklapan u istoj fabrici gde i ostali modeli bivaju montirani, to jest u toj jednoj-jedinoj. Ona je izgrađena u italijanskom mestu Sant’Agata Bolonjeze, ali će ta odluka zahtevati još jedno proširenje pogona, pošto neće biti izvodljiva proizvodnja u postojećim okvirima.

AutoRepublika

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma atraktivan sportski auto, vec na prvi pogled prepoznatljiv kao Lambo! U odnosu na Urusa ovaj je mnogo lepsi, elegantniji i dinamicniji! Dizajnerski posmatrano, Urus je pravi haos od cudnih i neskladnih formi. Predpostavljam da su dimenzije ovog modela 5,0 x 2,0 x 1,5 metara. Visina je posledica baterije u podu: visina same baterije je oko 10-11 cm, na to dolazi podna konstrukcija od oko 5 cm. Kada se ove vrednosti oduzmu od visine dobija se 1,5 – (0,10 + 0,05) = 1,35 m. To je za danasnje pojmove manja visina od poznatih velikih kupea na trzistu, cija je visina… Pročitaj više »

S mile

Sta znam, starim, to je jedino sto objasnjava moju odbojnost za nove porse i lambo modele koji su namenjeni za „offroad“, a do juce su bili cisto asfaltni. I ivicnjaci su im bili problem. Tako je to izgleda, kad si mlad sve novo ti je inovativno i super. A kad omatoris, postanes tradicionalista pa ti sve novine budu bogohuljenje. Svojevremeno Porsche sa SUV ovima, sa Dizelasima. Bruka i sramota. A tradicija. Kad ono, ispade to pravi potez koji je izvadio porsche iz teske finansijske situacije. Nije da mi se ne svidja ovaj prototip, ali sportska voznja i povisen klirens… ne… Pročitaj više »

BB

Pa ta ti vrijedi sportska vožnja ako odbiješ spojler (da ne kažem karter 😜). Baterije su ipak u podu u blizini visine centra točkova. Ovaj Lamborghini ipak dodaje upotrebnu vrijednost na svoje ime, a i dozajn mu je dobar, imidž već ima… Pa onaj ko ima para, može više da vozi ovaj auto svaki dan nego ostale modele sa 4cm klirensa, dakle neće stajati u staklenoj garaži… Druga stvar je da li mu se to isplati, jer takva skupa auta su najčešće nekretnine i čekaju aukciju nekad u budućnosti 😜