1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota u Japanu bezecovala ime Land Hopper
Toyota u Japanu bezecovala ime Land Hopper
7

Toyota u Japanu bezecovala ime Land Hopper

329
7
Podelite sa prijateljima:

Najveći japanski i ujedno i svetski proizvođač automobila, kompanija Toyota je pre jedanaest dana, tamošnjem pandanu našeg Zavoda za zaštitu intelektualne svojine podnela zahtev za zaštit naziva Land Hopper. To je za sada učinjeno samo u postojbini azijske marke.

Iako je Toyota zahtev za zaštitu naziva podnela 8. avgusta, državna kancelarija je s objavom izašla devet dana kasnije – 17. avgusta. Registrovani naziv je opredeljen u klasu automobila, motocikala i bicikala, ali novinari američke franšize Motor1, od kojih smo „maznuli muštuluk“, nisu uspeli da pronađu sličan zatev, niti registraciju u drugim delovima planete. Naravno, pričamo samo o nazivu Land Hopper.

Inače, novost je inicijalno otkrivena od strane člana foruma Toyota Land Cruiser Forum, dok se u komentarima nagađa da bi Land Hopper mogao biti mali krosover koji je Toyota plasirala u obliku tizera, što se zbilo na kraju prezentacije čuvenog Land Cruisera. Možete primetiti ako pogledate pozadinu na fotografiji ispod ovog pasusa.

Mali SUV prikazan u tizerema u ogromnoj meri podseća na koncept nazvan Compact Cruiser (na ostalim ilustracijama ga vidite). Maleni, robusni i muževni električni automobil je debitovao tokom 2021. godine, onda kada je Toyota izašla u javnost, u istom trenutku i s celom gomilom ideja u vezi električnih vozila. Kompanija pak nije objavila nikakve tehničke pojedinosti u vezi ovog modela.

Neki drugi komentator na pomenutom forumu po imenu Toyota Land Cruiser Forum je širio glasinu da bi ime Land Hopper moglo biti rezervisano za trokolicu, skuter koji se nalazi po sredini tizera. Vozilo deluje veoma jednostavno i poseduje guvernal, sedište i jedan zadnji točak, ali je primetno i odsustvo nogostupa (fuzastera – na staroslovenskom).

Glavni mašinac zadužen za Land Cruiser, Keita Moricu je kazao da je kompanija razmatrala lansiranje plug-in hibrida, modela s vodoničnim gorivnim ćelijama, kao i čisto električne verzije za novi SUV. Vozilo s konceptom šasije na karoseriji ne može lako da ugosti pogonske sklopove tipa PHEV ili BEV. Modifikacije bi bile neophodne da bi funkcionisale. Međutim, platforma TNGA-F može da podrži obične hibridne pogone, kao što je 2,4-litarski četvorocilindrični I-Force Max, inače ugrađen u najnovijoj Tacomi.

Onda opet, možda bi novo ime moglo biti rezervisano i za vozilo s tri reda za smeštaj ptnika. To je električni SUV koji je takođe u procesu razvoja kod Toyote. Kompanija potvrđuje da će to vozilo ući u proizvodnju negde tokom 2025. godine, i to u fabrici Toyote izgrađenoj u Džordžtaunu, a koji je opet sastavni deo savezne države Amerike po imenu Kentaki. Baterije će biti dopremane do tih postrojenja iz druge fabrike Toyote. Ona je pak građena u Severnoj Karolini, a biće sagrađena tek 2025. godine.

AutoRepublika

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn studija Land Hoper nedvosmisleno asocira na klasicara FJ Cruisera. Utisak ide u vise pravaca: originalan, smesan i neobican! Sve zavisi iz kog ugla se vozilo posmatra i koji njegov deo! Za nastup na trziste potrebno bi bilo vise dizajnerske zrelosti! Dole je poznati original:

comment image

BB

Malo doraditi blatobrane, one vertikalne ivice izgledaju malo trivijalno. A onda će da bude savršen 🥰

Matija

A sta da radimo sa onim zadnjim krajem u obliku plasta sena? 🙂

BB

To nek se misle oni koji voze iza njega 😜

U pravu si, nije sretno rješenje ali ipak boljinod novog Santa Fe 😉

Matija

A, ne! Santa Fe je kompletno dobar auto ciji dizajn u samo jednom detalju odstupa od celovite zamisli – zadnji deo u obliku „bureta“ ili starog VWa T3.

BB

I mislio sam na zadnji dio, toračno odstupa od veoma dobrog dizajna. Čak i aktuelni Tiguan ima taj problem, gledam auto sa tri strane super izgleda, a zadnji kraj mi se nikako ne uklapa u tu priču…

Ova nova Toyota mi je toliko dobar prednji kraj (daleko bolji pd FJ) da mi privuče pogled pa ostale strane i ne analiziram toliko, a u pravu si, da ne prate veoma dobar prednji kraj

S mile

Bas je Funky… blesavo simpatican. Iako dugo postoji, kada sam upoznao C3 Picasso, odusevio sam se kompaktnoscu, a ipak odlicnim osobinama. A tek dizajn…

Slican dimenzijama Skodi Yeti. Fiatu 500L… cak i fin klirens ima. Malo manji od Yetija…