1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen: Svaki šesti C4 je EV
Citroen: Svaki šesti C4 je EV
8

Citroen: Svaki šesti C4 je EV

238
8
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka tvrdi da je učešće električnog izdanja novog hečbeka u proizvodnji 16%.

Montiranje nove generacije C4 vrši se u fabrici u Viljaverde u Španiji, odakle dolaze kako konvencionalni, tako i baterijski primerci Citroenovog kompaktnog aduta.

Podsetimo, prilikom stvaranja nove iteracije C4, francuski brend je pribegao potpuno novoj strategiji. Osim nesvakidašnjeg izgleda koji je spoj hečbeka i SUV-kupe stila, odlučeno je da se iskoristi CMP platforma, za razliku od sestrinskih kompaktnih modela iz Peugeota i Opela koji će koristiti EMP2 „postolje“.

U suštini, ova arhitektura je do sada kod PSA grupe korišćena za manja vozila, pre svega ona koja pripadaju B segmentu. Citroenovo razvojno odeljenje je maksimalno razvuklo CMP platformu, jer su želeli da novi C4 ima i električnu varijantu.

Tako baterijski kompakt koristi isti pogonski sklop kao i recimo Peugeot e-208. Dakle baterije kapaciteta 52 kWh i jedan elektromotor od 135 ks.  U skladu sa WLTP ciklusom, autonomija modela C segmenta iz Francuske je deklarisana na 350 kilometara. Ubrzanje iz mirovanja do “stotke” traje 9,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 150 km/h.

No, ako je verovati onome što stiže iz galskih medija, Citroen veruje da će se procenat učešća EV izdanja u prodaji značajno uvećati u toku ove godine. Sasvim moguće, jer rastu i apetiti evropskih kupaca kada je reč o električnim automobilima.

AutoRepublika 

(238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Svaki novi C4 je ružan C4.

S mile

Drugaciji, jeste, ruzan, meni nije.

don

ma jes vala, na planini vrijede drugacija pravila 😀

IvanBg89

Slažem se da je drugačiji – meni se baš sviđa dizajn novog C4.

Cuore sportivo

Ma svaki citroen je rugoba. Kakva su im ono svjetla pa ni Japanci ne prave onakva svjetla, fuj

moron

Pa, kada u toj varijanti platforme nemaju klasičan ili plug-in hibrid.
Ako se ne varam, PSA i nema klasičan hibrid?

Branko

Nema; klasičan hibrid inače izumire, a zamijenit će ga blagi hibridi i plug in hibridi.

moron

Ja mislim da je od ukupne prodaje u Evropi, polovina prodatih Toyota prošle godine bila hibridna. I to obični hibridi. Bila je takva neka vest ovde pre nedelju-dve.