1. Home
  2. Prezentacije
  3. BYD Atto 3 zasijao u Parizu
BYD Atto 3 zasijao u Parizu

BYD Atto 3 zasijao u Parizu

241
4
Podelite sa prijateljima:

Iako su neki brendovi odlučili da preskoče ovogodišnji Sajam u Parizu, to nije slučaj sa kineskim proizvođačem BYD, koji želi da iskoristi poznati evropski sajam za prodor na tržište Stare dame.

Kineska automobilska industrija napreduje svakim danom sve više. Zbog toga žele da se prošire na možda najzahtevnije tržište – evropsko. BYD će s jeseni ponuditi tri električna modela. Kompanija čije ime je skraćenica od „Build Your Dreams“ (izgradi svoje snove), nije baš nova u oblasti automobila na električni pogon jer već dvadeset godina proizvodi baterije.

Dok su dva njegova noviteta predstavljena na Porte de Versailles, limuzina Han i veliki SUV Tang, posebno dizajnirani za SAD i Aziju, njihov kompaktni SUV, nazvan Atto 3, posebno je krojen za evropsko tržište.

Dugačak 4,46 m, jedva 1 mm manje od zvezde iz klase, Peugeota ​​3008, ovaj SUV C segmenta ima koherentnu liniju, ako ne i revolucionarnu. Ovaj model ne bi trebalo da ima problema sa nastupom u trenutnom okruženju gde su skoro polovina prodatih automobila SUV kao što je on.

Ali iznutra se razlikuje od svojih „kolega“, bilo termičkih ili električnih. Komandna tabla, kao i vrata, prekrivena su prilično kvalitetnom penastom plastikom, ali pre svega pokušavaju da reprodukuju prilično neočekivani reljef školjke. Ručke za otvaranje su integrisane u jednako čudan okrugli blok, a džepovi na vratima su kvadratno napravljeni od žica koje reprodukuju žice gitare.

Automobil ima klasičnu kontrolnu tablu sa malim digitalnim ekranom pričvršćenim ispred volana i koji pokazuje glavne podatke neophodne za vožnju. Ali iznad svega, ima veliki centralni ekran od 15 inča fiksiran horizontalno. Osim što se jednostavnim pritiskom na malo dugme ovaj ekran rotira i postavlja vertikalno. Isto kao kad se reprodukuje ono što mnogi vozači rade sa svojim pametnim telefonom kada je pričvršćen u automobilu na nosač. Očigledno, ovo je gedžet, ali je pažnja koja ne košta mnogo za proizvođača i koja može proizvesti svoj mali efekat.

Mnogi automobil ne kupuje zato što se njegov ekran rotira, već zbog praktičnosti, pogodnosti putovanja i njegovih mehaničkih kvaliteta. U potonjoj oblasti, Atto ima prosečan rezultat. Njegova baterija od 60,4 kWh daje mu mešovitu autonomiju (WLTP) od 420 km, a njegov motor, takođe u potpisu BYD-a, nudi 204 konjskih snaga i ubrzanje do stotke za 7,3 s. Brzo punjenje mu omogućava da povrati 80% svojih mogućnosti za 29 minuta.

Ovim prosečnim ciframa u kategoriji dobrih učenika treba dodati relativno malu masu, koja iznosi samo 1.750 kg, što kad se uporedi sa 2,1 tonu teškim Volkswagenom ID.4 iste snage nije tako loš rezultat.

Cena ovog „Kineza“ bi trebalo da kreću od 38.000 evra.

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn eksterijera je OK, nista senzacionalno ali solidno. Jedinu zamerku uputio bih horizontalnim „talasima“ na bokovima karoserije – vidi sliku dole desno, u plavoj boji. Predpostavljam da je dizajner zeleo da ovim „talasima“ izazove svetlosne reflekse koji trebalo da karoseriju ucine vitkijom. Na zalost, njihova geometrija nije skladna tako da je njihov cilj nejasan. Veliki deo gledalaca nece ovo nikada primetiti, bar ne svesno, ali postoji opasnost da se u podsvesti izazove odbojnost kod posmatraca a da on nije ni svestan zasto ne zeli da kupi ovaj auto! Enterijer vizuelno ostavlja utisak solidnosti i kvaliteta, sto ce biti provereno na… Pročitaj više »

S mile

Od kineske auto industrije ocekujem da ce proci kao svojevremeno japanci pa koreanci. Od pocetka dosta kvalitetni, ali sa nekim sitnicama u enterijeru koje ce biti losije od EU proizvodjaca.

Svakako ce im trebati par generacija da budu u nivou EU firmi.

Mozda im je prednost kvalitet baterija.

Trebace im vremena da se pokazu. Ali sto se mene tice, Samo napred.

Matija

Kinezi su na dobrom putu i brzo uce. Treba da urade ono sto su uradili Korejanci – da nadju talentovane evropske dizajnere i da pored njih skoluju svoj kadar. Zeleo bih da jedan jak Kinez naseli deo svoje proizvodnje kod nas! Za nas bi to imalo visestruku vrednost a ne samo nova radna mesta – razvoj intelekta kroz kontakt sa visokom tehnologijom i modernim razvojnim procesima. Primer firme Geely – Li Sufu je u EU kupio deo Dajmlera, kupio je Volvo, londonski taksi i Lotus. Tim firmama doneo je novac i novu tehnologiju a za uzvrat absorbuje novo znanje i… Pročitaj više »

TheStig

Uh odakle da počnemo, Tužno, tužnije, BYD Atto 3. 😀 Zadnji kraj katastrofa. Kopija mercedesa, nemaštovito i nije vrijedno drugog pogleda. Prednji kraj bezličan. Unutrašnjost djeluje kao da je posvećeno pažnje s izuzetkom instrument table i ovog centralnog tableta koji je potpun promašaj.

Sljedećiiii….

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig