1. Home
  2. Vesti
  3. Cupra predstavila El-Born, prvi električni hot heč VW grupacije
Cupra predstavila El-Born, prvi električni hot heč VW grupacije
1

Cupra predstavila El-Born, prvi električni hot heč VW grupacije

172
1
Podelite sa prijateljima:

Električni prvenac marke Cupra obećava dobre performanse, uz veliki domet. 

Naravno, El-Born postavljen je na MEB platformu, koja bi trebalo da u potpunosti iznese prvi „talas“ EV modela Volkswagen grupe. Iako je inicijalno bilo planirano da El-Born nosi Seatovu značku, došlo je do promene planova, jer kako kažu nadležni u Cupri, taj brend je sinonim za performantne modele, a kako je ovaj EV zamišljen kao hot heč bilo je logičnije da se nađe u njihovoj gami.

Cuprini dizajneri su dodatno poradili na izgledu El-Borna, te on sada izgleda značajno agresivnije u odnosu na konceptualni model koji smo videli 2019. godine. Uostalom, izmene su napravljene i kako bi se ovaj hot heč stilski približio izgledu ostatka portfolija.

Španska marka bila je škrta sa davanjem tehničkih specifikacija u vezi sa novim modelom. Saopšteno je da će El-Born koristiti bateriju kapaciteta 82 kWh, što će mu omogućavati autonomiju kretanja od 500 km. Cupra nije dala informacije u vezi sa snagom elektromotora, ali je rečeno da će u upotrebi biti samo jedna pogonska jedinica i da će se snaga prenositi na zadnje točkove.

Španci nisu kazali ništa specijalno u vezi sa performansama, ali su potvrdili da će se ubrzanje do 50 km/h izvršavati za 2,9 sekundi. Primera radi, konceptualni El-Born ubrzavao je do „stotke“ za 7,5 sekundi, a serijska varijanta će po svemu sudeći biti nešto brža od toga.

Cupra El-Born će se proizvoditi u fabrici u Cvikauu u Nemačkoj, pored Volkswagenovog ID.3 i prvi primerci „španskog“ električnog modela stići će na tržište naredne godine.

AutoRepublika 

(172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Sportski volan, sjedišta i oznaka „kupra“ trebali bi valjda nekog naivčinu da ubijede kako je ovaj VW ID3 sa značkom seatovog podbrenda sportski auto.?I Tesla S sa najjačim paketom baterija koji je ozbiljan električni auto sa nogom do poda veoma brzo ostaje bez „čorbe“.Sportska vožna kod strujaša ne traja baš dugo .

Izmenjeno 3 godine pre od strane Bungi