1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi sedan K3 zamenio model po imenu Kia Rio
Novi sedan K3 zamenio model po imenu Kia Rio
5

Novi sedan K3 zamenio model po imenu Kia Rio

289
5
Podelite sa prijateljima:

Nema ovde nikakve greške: indeks K3, pod kojim se u Južnoj Koreji i Kini prodaje model nazvan Kia Cerato, sada je dodeljen potpuno novom automobilu koji je predstavljen juče u Meksiku. Novi sedan Kia K3 je naslednik porodice Kijinog Rija.

Istina, to nije ni Rio koji je donedavno bio sklapa u Senkt Peterzburgu (koji nosi naziv Kia K2 u Kini), već je malo više kompaktni globalni model koji će nastupiti pod istim imenom. Ali, u ovom slučaju to nema ni veze.

Kia je započela globalnu tranziciju s pravih imena, onih slovima iskazivanih, na alfanumeričke indekse, i to je krenulo davno. Tako je Optima ustuknla pred imenom K5 još pre četiri godine. Ali, zamena Rija imenom K3 predstavlja iskorak u drugu klasu. Novi sedan poseduje padajuću liniju krova i kratak rep, a pride je i značajno gabaritniji od odlazećeg Rija.

Dužina je odmah uvećana za 160 milimetara – sve do 4.545 mm! U poređenju s Rijom koji se nudi u delovima Evrope na istoku kontinenta, uvećanje po ovoj osi je skromnije i iznosi 125 mm, ali je aktuelni Cerato za samo 95 mm duži (4.640 mm).

Širina je veća za 40 mm (do 1.765 mm), a visina je impresivnija za 15 mm (do 1.475 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2.670 mm spram 2.580 mm za ruski Rio i 2.700 mm za Cerato. Deklarisana zapremina prtljažnika iznosi više nego pristojnih 544 litara (spram 502 litra koliko krasi model Cerato).

Top verzija modela nosi oznaku Kia K3 GT-Line i ona je prva prikazana. Izgleda drugačije od bazične verzije i nudi agresivniji dizajn odbojnika i veće naplatke od 17 cola. Međutim, nema fotografija prizemnijih varijacija. Barem ne za sada.

Takođe, možemo videti enterijer, ali opet samo alternative s indeksom GT-Line. Izveden je u stilu koji smo već mogli da ošacujemo na električnom automobilu po imenu Kia EV6.

Kia K3 poseduje jedan panel bez natkrivke, a koji integriše instrumente i ekran multimedijalnog sistema od 10,25 inča po dijagonali. Nude se i bežične funkcije Apple CarPlay i Android Auto). Sama instrumentaciona tabla je došla u vidu ekrana u boji od 4,2 inča i ucrtane digitalne skale sa strane.

Tu je dvozonski uređaj za kontrolu klimatizacije, konturno odnosno ambijentalno osvetljenje sa 64 različite boje, a isto tako i otvori za ventilaciju u drugom redu sedišta. U bazičnoj verziji imamo šest vazdušnih jastuka i sistem za stabilizaciju vozila ESP.

Sedan Kia K3 je u mehaničkom smislu prost automobil. Platforma podrazumeva polukrutu osovinu nazad. Bazični motor ostaje 1,4-litarski, ali će se pojaviti kasnije i to samo na primercima namenjenim izvoznim tržištima. Za Meksikance je namenjen poznati atmosferski benzinac radne zapremine od 1,6 litara, a on dolazi u šemi sa šestostepenim ručnim menjačem ili automatikom.

Modifikacije s nalepnicom na kojoj piše GT-Line se oslanjaj na dvolitarski agregat sa 152 konjske snage i šestobrzinsku automatsku transmisiju. Dostupne su i polugice za izmenu stepena prenosa, a one su na obruču upravljača.

Nova porodica modela Kia K3 će biti lansirana u Meksiku a sam početak je planiran za jesen. Nakon što videsmo sedan, valja očekivati i hečbek. Lista izvoznih tržišta još uvek nije formulisana, ali je svakako izvesno da će taj broj biti limitiran, ako je suditi po trendu kod Kije a koji je vidljiv poslednjih godina.

Ostaje pitanje koji će indeks biti dodeljen nasledniku modela Cerato/Forte. Najveći su izgledi da će taj novica biti prozvan Kia K4: takva oznaka je već u upotrebi u Kini i služi za označavanje lokalne limuzine.

AutoRepublika

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Zašto se meni čini da je agresivni i hrabar dizajn KIA modela uspešniji od recimo BMWa koji takođe forsira totalnu agresiju i detalje?

Dopada mi se izvedba „tiger nose“ maske, mada je po meni dizajner malo preterao sa linijom led farova i lomljenjem iste. Da se zaustavio na polovini puta kad se krene od vrha model bi baš delovao moderno i elegantno

J4ZZ3R

Bočna linija mi se ne dopada uopšte. Prepisana je sa modela Optima i izgleda sa boka kao da prednji kraj vuče zadnji koji je zapeo pa se malo sve rastopilo i izdužilo

BB

A zašto se zove K3 kada mu na farovima piše „7“ ? 😀

s mile

Meni se ova Kia baš sviđa, kako spolja tako i unutra. Volan mi je originalan,

Milan

Polestar 2?