1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW Serije 7 od sada i kao blindirano vozilo
BMW Serije 7 od sada i kao blindirano vozilo
2

BMW Serije 7 od sada i kao blindirano vozilo

1.37K
2
Podelite sa prijateljima:

BMW iz Serije 7 u novoj generaciji G70 dobija novu modifikaciju – blindiranu. Dodatno, paleta je obogaćena novom alternativom i s tradicionalnim, benzinskim, ali i električnim pogonskim sklopom. Novajlija nosi indeks BMW 760i Protection ili BMW i7 Protection. Ujedno, to je prvi svetski serijski proizveden oklopni električni automobil.

U smislu naručivanja, obe verzije su navodno identične.

Inženjeri BMW-a su sledeći kolege iz Mercedes-Benza, koji je pre dve godine uveo verziju aktuelne S Klase s oznakom Guard, prešli na novi princip za kreaciju blindiranih automobila. Ako je ranija najbolje zaštićena sedmica morala biti ozbiljno prerađena u smislu karoserije, onda je sada konstruisana potpuno nova, a razvoj te alternative je tekao uporedo s bazičnim modelm. Ispod „kože“ novajlije se krije još jedna struktura i nju je proizvođač nazvao BMW Protection Core.

Ova „oklopljena kapsula“ je napravljena od posebne legure čelika kroz proces toplog valjanja. Pod i krov su dodatno zaštićeni od eksplozija bombi i granata, dok su blindirana vrata izvedena zasebno, a zadnje sekcije prozora, takozvana leptir stakla su zatamnjena.

Avaj, BMW razumljivo ne htede da pruži više detaljnijih informacija na ovu temu. Razlozi su bezbednosne prirode. Konstrukcija noviteta omogućava obezbeđenje dodatnih nivoa zaštite, ali prema deklarisanim parametrima, nova „sedmica“ je inferiornija u odnosu na S Klasu.

Dok Mercedes u potpunosti ispunjava nivo zaštite VPAM VR10 (najviši u oblasti civilnih vozila), dotle su sedani BMW-a na nivou koji podrazumeva VR9. Tako oklopljeni automobil može zaustaviti municiju iz puške sa patronom 7,62 x 51 mm.

Jedino blindirano staklo odgovara nivo deset u BMW-u, a ona su delimično snižena u vratima. Uz doplatu se od BMW-a dobija dodatna zaštita školjke do nivoa  VR10 (protiv oklopnih zapaljivih metaka ruske puške SVD sa patronom od 7,62 x 54 mm).

Posmatrano iz vana, blindirana „sedmica” se može prepoznati po masivnim okvirima od debelog stakla, iako će nijansiranje u velikoj meri pomoći prikrivanju, jer spoljašnji sloj stakla ima istu površinu kao i kod „civilnih” automobila.

Takođe, verzija Protection se isporučuje sa specijalnim Michelinelinovim gumama visokog profila po imenu PAX. Opremljene su plastičnim umecima i omogućavaju vam da nastavite vožnju nakon katastrofalnog oštećenja, ali ograničenje brzine, u ovom slučaju to nije brže od 80 km/h.

Benzinski BMW 760i Protection poseduje standardni motor V8 sa 4,4-litarskim biturbo agregatom, iako je snaga snižena sa 544 na 530 „konja“ (obrtni moment od 750 Nm). Blindirani automobil poseduje sistem za prenos snage na sva četiri točka i ojačani osmostepeni automatski menjač. Ubrzanje do 100 km/h traje 6,6 sekundi umesto 4,2 sekunde koliko treba „običnoj“ Seriji 7 s motorom 60i. Maksimalna brzina kretanja je ograničena na 210 km/h.

Električni BMW i7 Protection je zasnovan je na modifikaciji i7 xDrive60 sa pogonom na sva četiri točka. Dolazi s dva motora i snagom od 544 KS uz 745 Nm, ali konstrukcijom je predviđeno da koristi ojačane elemente iz snažnije verzije i7 M70.

Što se tiče dinamike, električni oklopni automobil je primetno inferiorniji od benzinskog: ubrzanje do „stotke“ se odvija za 9,0 sekundi, dok je maksimalna brzina na nivou od 160 km/h. Međutim, najzanimljivija je informacija o autonomiji. Kompanija je navela samo preliminarnu potrošnju električne energije: 30 kWh/100 km. To jest, u blagim uslovima sertifikacije i merenja, baterija kapaciteta 102 kWh bi trebalo da bude dovoljna za samo 340 kilometara vožnje.

Avaj, ništa ne rekoše o dodatnoj zaštiti baš ove trakcione baterije, iako se nalazi ispod poda kabine i veoma je ranjiva. Benzinski BMW 760i Protection poseduje poseban rezervoar za gorivo, čiji unutrašnji premaz može da „prekrije“ rupe.

Naravno, oklopna vozila imaju potpuno redizajniran i pojačan sistem vešanja, uostalom kao i kočnice. Ali, u BMW-u su po prvi put odlučili da dodatno zaštićene limuzine opreme potpuno kontrolisanom šasijom: ranije su proizvođači napustili ovaj složeni sistem radi očuvanja pouzdanosti, što je posebno važno za blindirani automobil.

Gotovo sve i inače ponuđene opcije su dostupne i za verziju Protection. Iako široki ekran sa nagibom na plafonu nije dostupan, zamenjuju ga tradicionalni displeji na naslonima prednjih sedišta. Od posebne opreme se ističe sistem za gašenje požara, boca kiseonika za dovod u kabinu i interfon za pregovore sa ljudima koji su na „ulici“ (mikrofoni su ugrađeni u kućišta bočnih retrovizora).

Teška, glomazna vrata su po prvi put opremljena servo pogonom. Sistem nije u stanju da sam otvara ili zatvara vrata (aktivira se putem pritiska na dugme), ali uvek pomaže pri ručnom otvaranju/zatvaranju. Dostupno je električno dogrevanje prednjeg vetrobranskog stakla i u donjim sekcija bočnih prozora prednjih vrata, kako bi pogled na spoljašnje retrovizore ostao neometan. Mogu se naručiti opcione zastavice ili fabrički specijalni signali (videti naslovnu fotografiju zarad željene vizuelizacije opcionala).

Oklopni sedani će biti sklapani u istoj fabrici izgrađenoj u Dingolfingu, gde se montiraju i ostale varijacije na tem „sedmice“, ali će biti dodatno tretirane i u posebnoj hali. Javni prikaz blindiranog novajlije će biti upriličen po prvi put na manifestaciji IAA koja će biti održana u Minhenu početkom jeseni. Start serijske proizvodnje je viđen za decembar.

AutoRepublika

(1367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Dajte jedan primjer narko fireru Zeljenskom da ga Ruske Vazdušno Kosmičke snage testiraju u realnim ratnim uslovima😁.

Stojan

Nikad ruznija sedmica nije izasla. Cak je ruzniji i od onog modela iz 2003