1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche 930 TAG turbo – Porsche koji niste znali da želite
Zanimljivost dana: Porsche 930 TAG turbo – Porsche koji niste znali da želite

Zanimljivost dana: Porsche 930 TAG turbo – Porsche koji niste znali da želite

1.83K
7
Podelite sa prijateljima:

Da li jedan klasični Porche 911 iz sredine osamdesetih godina prošlog veka ikako može biti bolji?

Može sigurno, i ne, nije nam Singer na pameti! Britanska kompanija po imenu Lanzante koja je specijalizovana za servis i restauraciju klasičnih automobila je zahvaljujući dobrim vezama sa McLarenom uspela da obezbedi jedanaest originalnih motora Formule 1 korišćenih u sezoni 1984. i 1985. godine u timu McLarena a koji su vozili Niki Lauda i Alen Prost.

Te 1984. godine Niki Lauda je sa timom McLaren osvojio šampionsku titulu u kategorji vozača, dok je tim po imenu McLaren – TAG osvojio šampionsku titulu u kategorji prozvođača. Motor koji je pokretao bolid MP4/2 je razvio Porsche i upravo je jedanaest motora predmet ove priče.

Lanzante je takođe poznat i  po tome što je „prilagodio“ za uličnu upotrebu jedan Mclaren P1 GT za kupca sa Bliskog istoka.

U ovaj Porsche je ubačen motor Porsche 930 TAG turbo, konfiguracije V6 i zapremine 1.5 litara koji je uz pomoć turbo punjača za trke razvijao skoro 1.000 konjskih snaga u kvalifikacijama, i oko 850 „konjića“ spremnih za trku. Svaki od tih jedanaest motora je korišćen u trkama šampionata F1, te se uz automobil dobija pločica sa tehnikalijama tipa: koji vozač je koristio taj motor, na kojim trkama i koje mesto je zauzeo u trci.

Naravno, kako bi automobil bio pogodan za svakodnevnu upotrebu, uz pomoć inženjera iz Coswortha snaga je spuštena na 503 „grla“ i 430 Nm najvišeg obrtnog momenta, koji uz pomoć menjača Getrag G50/26 sa šest brzina prenosi snagu na zadnje točkove uz takozvani “šper” diferencijal.

Procenjena težina automobila je oko 1.100 kilograma jer je već sam motor TAG turbo lakši za 100 kg od originalnog boksera radne zapremine 3,3 litra, koji je stizao iz 911-ice, što uz još neka olakšanja i delove izađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i aluminijuma (hauba, poklopac motora) spušta težinu za nekih 235 kilograma.

Turbo punjači su zamenjeni manjima i njihov pritisak je snižen za 25% kako bi bio pitomiji za vožnju. Dodatnu muku su imali da reše sa hlađenjem, pošto je novi motor vodom hlađen. Ogibljenje je sa štelujućim amortizerima (takozvani “gewinde”) sa originalnim točkovima od 17 inča, napred 225/45R17 i pozadi 255/40R17 sa gumama tipa Pirelli P Zero.

Motor koji se nalazi u ovom belom primerku na slikama su vozili Niki Lauda, Alen Prost i Stefan Johansen, a na pločici, izloženoj u gornjoj mini-galeriji, možete videti koje su uspehe postigli sa datim motorom.

Srećni kupci koje odabere Lanzante će automobil platiti 1.095.000 britanskih funti (bez poreza na dodatu vrednost). Od opcija mogu da biraju neku od boja za automobil koje je koristio Porsche tih godina, takođe uz identičnu kombinaciju unutrašnjosti.

Od sitnih izmena koje su primetne a nisu spomenute, meni su za oko zapali farovi sa projektorima koji nisu bili dostupni na modelu 911 iz tih godina. Ja mogu samo da pretpostavim da su u pitanju moderna bi-LED ili biksenonska sočiva.

Da, za sam kraj, svaki od jedanaest automobila može da se registruje i koristi u svakodnevnom saobraćaju.

Borko Božinović

(1834)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo V6? Nije to nista, nemacki tjuner Ruf sam je konstruisao i napravio V8 motor za Porsea! Ovde je link:

https://www.autozeitung.de/fahrbericht-ruf-rgt-8-bilder-und-technische-daten-hohe-acht-58042.html?image=1

Ovo je V8 sa slobodnim usisavanjem:

comment image

Balkanboj

Nije problem ubaciti ni V8 u 911, sve se može uz malo više znanja.

Ovde je kuriozitet taj što su ovi V6 motori korišćeni u bolidima F1 u timu McLaren – TAG Porsche i što je 1984.g tim osvojio titulu šampiona među konstruktorima a Niki Lauda titulu šampiona među vozačima. Sa tim istim motorom koji je ovde ugrađen u 911. Nisu replike motora u pitanju.

Matija

Primena motora iz Formule 1 je zaista vrhunska ekskluziva!
Sa ovim prilogom zeleo sam samo da prosirim informaciju. Inace, ugradnja veceg motora sasvim pozadi zahteva ne „malo vise znanja“ vec vrhunsko znanje u oblasti konstrukcije i tehnologije. Da bi sacuvao stabilnost vozila, Ruf je napravio motor koji je laksi od Porseovog sestocilindarskog boxera! Bila je to svojevremo senzacija.

Yankee

Chevroletov small block V8 u 996 je poprilicno cest tjuning u Americi, jer je 996 poznat po dosta mehanickih problema (takozvani „milkshake“). Retko ko ugradjuje Porscheov motor po drugi put u njemu.

Matija

Interesantna informacija. Da, Porse je imao problema sa pouzdanoscu svojih motora. Kakav je to efekat „milkshake“? Za uzvrat: jedan moj kolega ugradio je V8 iz Korvete ali u Kajmena, centralno, a ne u Kareru.

Balkanboj

Milkshake, kad pomeša ulje i vodu.

Matija

Sacvaj Boze! Nije valjda?!