1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Maserati 3200 GT
Zanimljivost dana: Maserati 3200 GT

Zanimljivost dana: Maserati 3200 GT

1.22K
14
Podelite sa prijateljima:

Istorija Maseratija je takva da se pitamo kako taj brend još uvek postoji. Započeo je život kao rival Ferrariju i dugo godina je dominirao profesionalnim auto-moto sportom, pre nego što su se promenila vremena u posleratnom periodu i bilo je nemoguće takmičiti se bez obimne prodaje drumskih vozila.

Firma je u navedenom periodu bila u vlasništvu italijanske porodice Orsi, sve dok nije bankrotirala krajem šezdesetih godina prošlog veka, a kupac postaje Citroen.

Francuzi nisu bili mnogo uspešniji i Maserati biva prodat argentinskom industrijalcu Alehandru Detomazu 1975. godine. Tu će ostati narednih osamnaest godina kada će ga kupiti grupacija Fiat, i u njegovim rukama je do današnjeg dana.

Svaki od vlasnika je obećavao nešto novo i povratak brenda na puteve stare slave, ali kao što znamo, do toga nikada nije došlo. Daleko od toga da Maserati nije imao dosta zanimljivih modela i o mnogima smo pisali u našoj sekciji Zanimljivosti dana. Za današnje izdanje smo izabrali čuveni 3200 GT, i tokom svoje kratke istorije je predstavljao brend u kategoriji velikih četvorotočkaša iz klase gran turismo.

Maserati je razvio model Biturbo još tokom vremena kada je Detomazo bio njegov vlasnik. Plan je bio pružiti pristupačnije modele od prethodnika, i taj automobil se pokazao velikim komercijalnim uspehom (barem za standarde ovog italijanskog proizvođača vozila).

Na bazi Biturba je debitovao Quattroporte IV 1994. godine, a godinu dana kasnije se mogao naručiti i sa novim 3,2-litarskim turbobenzincem sa osam cilindara. Upravo će njegove visoke performanse omogućiti brendu da razmišlja i o sportskom kupeu sa četiri sedišta, a koji bi zamenio zastareli model Shamal. Automobil je dobio ime po zapremini motora i kategoriji u kojoj se takmičio – 3200 GT.

Za dizajn se postarao čuveni Đorđeto Đuđaro za legendarnu italijansku stilsku kuću ItalDesign. Inače, ovih dana slavni stilista slavi 85. rođendan i njemu u čast ide i ovaj članak.

Ne može se reći da je 3200 GT najlepši Maserati u istoriji, ali je svakako delovao moderno i privlačno. Bio je značajno veći nego Shamal, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.660 milimetara (za oko 260 mm duže nego prethodnik). Takođe je bio dugačak preko 4,5 metara, ali masa od 1,5 tone se nije činila prevelikom za konkretnu kategoriju. Brojka je ostvarena uglavnom zahvaljujući korišćenju laganih materijala, a mnogi su proglasili enterijer za jedan od najlepših u industriji. To nije bila slučajno pošto se za njega postarao bratski brend Lancia.

Model 3200 GT je debitovao na Salonu automobila u Parizu 1998. godine, i u centru pažnje se našao spomenuti 3,2-litarski motor. Razvijao je 365 „konja“ i maksimalnih 360 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

Sportista je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 5,2 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 280 km/h. Godinu dana kasnije ćemo da vidimo i 3200 GTA gde je ovo slovo „A“ označavalo četvorostepeni automatski menjač. Iako je motor i dalje razvijao istu snagu, takođe je bio za pola sekunde sporiji do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 270 km/h.

Spomenućemo da automatski menjač nije bio Maseratijev, već je bio konstruisan od strane australijske kompanije BorgWarner. 3200 GT/GTA je takođe bio opremljen i 18-inčnim felnama, Bremboovim kočnicama, ABS, posebnim pneumaticima i sa još mnogo toga.

Proizvodnja će trajati svega četiri godine i u tom periodu, 4.795 primeraka će pronaći kupce. Mnogi testovi će pokazati da je na stazi brži nego Ferrari 550 Maranello, što nam u velikoj meri govori o kakvom automobilu je reč. To se posebno odnosi na specijalno izdanje sa značkom Assetto Corsa, gde je velika pažnja obraćena na ogibljenje. Zameniće ga model Coupe sa Ferrarijevim motorom.

Maserati je još uvek sa nama, nedavno su krosover Grecale testirali Aleksandar Dragović i Zvezdan Božinović, i prethodnih godina, brend je bacio sve karte na krosovere i terence. Sudeći po iznetim utiscima našeg dueta drugara, odličan su posao uradili.

Putnički modeli su u drugom planu, što i nije iznenađenje kada znamo u kom pravcu industrija ide. Sećamo se perioda kada je 3200 GT bio baš ono što smo očekivali od brenda, pa tako, ako ga niste mogli priuštiti kao novog danas je idealna prilika. Izuzetno je povoljan, posebno što je u senci spomenutog Coupea i definitivno je vredan svake pare.

Zoran Tomasović

(1216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobar Grande Punto limuzina 😜

Matija

Punto je kopirao Maseratija. Maserati je lansiran 1998 godine a Punto sa kopijom njegovih farova tek 2005 godine.

s mile

Punto je dan danas prelep mali auto, a tada kada je izašao, blenuo sam u njega kao u dobru cicu…

Jedva dočekah da ga vidim nekom prilikom u BGD… lepotan

BB

Još kad cica vozi finog Punta 🥰

Evo jednog ispred kuće, nije cica al jeste moler došao sa njim… 😜

BB

Sreća pa je uzeo dizajn, a nesreća što nisu nastavili praviti taj auto sa blagim restiling-om, bio bi dobar i danas…

Matija

Zadnji kraj Punta trazi jedno moderno resenje!

BB

Opet bolji nego ovaj Maserati. Trebao je 3200 da uzme zadnji kraj od Punta 😜.
Taman da se mijenjaju 😀

Matija

Veoma lep i elegantan gran turismo! Za danasnje shvatanje dizajna nedostaje mu malo vise dinamike. Jedna crtica iz njegove istorije: zadnja svetla u obliku bumeranga zamenjena su 2004 godine svetlima sa konvencionalnim oblikom. Publika je protestovala a cene polovnih Maseratija sa bumerangom naglo su skocile!

Sebastian L.

Ti bumerang zadnji farovi su prvi na svetu bili izvedeni u LED tehnologiji na iole velikoserijskom automobilu. Danas teško da mogu da se nađu povoljnije od 700 Evra po strani po komadu …

s mile

Vala, jedina zamerka dizajnu su bumerang zadnja svetla… to ja onako ….stručno… 😉

Sebastian L.

Ako pogledaš redizajn ovog 3200 GT pod nazivom 4200 GT, videćeš da su iskoristili ovaj odsečak od ivice poklopca prtljažnika do ivice krila i u njega ubacili zadnji far, kao recimo na Passatu 3B – to je tek onda napravilo od ovog kupea totalno bezlično vozilo (po mom „stručnom“ mišljenju 🙂 ). Kad tome dodaš prednje faorve za koje je ispalo na kraju da bolje „leže“ na Grande Puntu nego na Maserati kupeu, i celu liniju vozila koju kada gledaš sa strane i ne vidiš „trozubac“ izgleda kao Hyundai Coupe (Tiburon), onda je malo jasnije zašto je polovnjaku cena od… Pročitaj više »

Bungi

Bilo je tu i nekih italijanskih brljotina.Senzor protoka vazduha između zračnog filtera i usisne grane, izveden je tako da se položaj leptira eletronici motora javlja kretanjem kontakta preko grafite ploče, koja se istroši i eto veselja nakon 150 000 km.Cijena novog, preskupo.Specijalizovani majstori taj dio preprave, na osovinu leptira stave senzor svjetla a na drugu stranu mali laser, tako da elektronika zna u kom položaju je leptir a nema mehaničkog habanja.

BB

Svaka čast za majstore…

Sad ne znaju ni skontati koji originalni dio je otišao 😜😂

Bungi

Imaš tu prepravku u emisiji Wheelers dealers, kada debeli Majk Bruer nosi taj dio na popravku kod lika koji tačno zna šta radi.I daje garanciju.