1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Audi RS6 – Dvadeset godina mišićavih karavana
Zanimljivost dana: Audi RS6 – Dvadeset godina mišićavih karavana

Zanimljivost dana: Audi RS6 – Dvadeset godina mišićavih karavana

2.51K
2
Podelite sa prijateljima:

Iako u redakciji nismo neki ljubitelji marke sa četiri prstena, ne možemo da ne odamo priznanje pojedinim modelima bavarskog brenda iz velike porodice Volskwagena. Jedan od modela koji u nama budi emocije je Audi RS6.

Ove godine ingolštatski model puni dvadeset godina. Kroz četiri generacije, omogućio je Audiju da demonstrira svoje znanje kada je u pitanju pomirenje sportskog karaktera, udobnosti i svestranosti.

Audijev prvi sportski karavan, RS2 iz 1994. godine ušao je u istoriju. Njegov direktni potomak, RS4 iz 2000. godine, pokazao je ko je „tatko“. Stoga je logično da je u osvit novog milenijuma proizvođač iz Ingolštata imao ideju da ​primeni uspešnu formulu na svom drugom modelu iz više srednje klase, impozantnijem od A4 koji je poslužio kao osnova za RS4 – A6. Tako je rođen RS6, 2002. godine. Model koji danas ima status ikone slavi svoju dvadesetu godišnjicu i karijeru nastavlja sa četvrtom generacijom.

Uprkos uvođenju impozantnog W12 motora ispod haube modela A8 2001. godine, Audi se okreće ka osmocilindričnom motoru da animira prvi RS6. 4,2-litarski  V8 iz modela S6 (tip C5) opremljen je sa dva turbo punjača i prerađen od strane britanskih čarobnjaka u kompaniji Cosworth kako bi se njegova snaga povećala sa 340 na 450 konjskih snaga i njegov obrtni moment sa 420 na 560 Nm. Sve je povezano sa pogonom na sva četiri točka Quattro preko petostepenog automatskog menjača.  Zastareli Mercedes E 55 AMG sa V8 motorom od 354 „konjića“ je tako nadmašen.

Problem koji Audi imao s ovim impozantnim motorom je da nije mogao da stane ispod haube A6/S6. Prednji deo automobila je stoga produžen za 4 cm. Uprkos tome, Audijev stilski odsek se kladi na diskreciju, a samo uvežbano oko može primetiti proširene blatobrane među ostalim sugestivnim detaljima više nego demonstrativnim. Nudi se mehaničko adaptivno ogibljenje pod nazivom DRC (Dinamic Ride Control). Audiju RS6 je potrebno 4,5 sekundi za ubrzanje od 0 do 100 km/h i dostiže maksimalnih, elektronski ograničenih, 250 km/h.

Ponuđen kao limuzina ili karavan za porodice koje vole da proždiru autoput velikom brzinom, RS6 se proizvodio u dve faze u Audijevom centru u Nekarsulmu. Kada automobil napusti glavnu fabriku, šalje se u odeljenje Quattro (danas Audi Sport) na montažu određenih specifičnih elemenata. Korak za koji je potrebno petnaestak sati rada nad automobilom.

Mercedes brzo reaguje sa novim E 55 AMG, čiji kompresorski V8 motor razvija 476 „konja“. Ali verzija Plus završava karijeru prvog RS6 sa snagom od 480 „grla“ i maksimalnom brzinom povećanom na 280 km/h.

Godine 2008. Audi je ponovo pripremio RS6 u generaciji C6, ali sa promenom motora koja je mogla da garantuje drugoj generaciji RS6 mesto u veoma ekskluzivnom klubu – klubu automobila sa V10 motorima. To je desetocilindrični petolitarski biturbo od 580 konjskih snaga i 650 Nm, težine 278 kg, povezan sa svih četiri točka preko šestostepenog automatskog menjača.

Maksimalna brzina je i dalje ograničena na 250 km/h kao standard, 280 km/h kao opcija, a verzija Plus dostiže 303 km/h. Ako „klasična“ limuzina RS6 ubrza od 0 do 100 km/h za 4,5 s, karavanskoj izvedbi Avant potrebna je desetinka više. Keramički kočioni diskovi se pojavljuju u katalogu kao opcija, a DRC je sada standard. Uprkos proširenju od 3,5 cm u poređenju sa A6, diskrecija karoserije je obrnuto proporcionalna preteranoj mehanici. Ono što ovaj RS6 pravim „spavačem“.

Godine 2013. došlo je vreme za „downsizing“ za RS6, koji je V10 svog prethodnika zamenio za četvorolitarskim biturbo V8 motorom koji nudi „samo“ 560 „konjića“. Ali obrtni moment skače na 700 Nm, a novajlija je 120 kg lakši od prethodnika. Masa je takođe bolje raspoređena između osovina (55% napred u odnosu na 60% ranije). Quattro pogon je i dalje tu ali sada uz osmostepeni menjač Tiptronic.

Rezultat: Avantu treba 3,9 s stotke, dok limuzina nije u ponudi. Nju zamenjuje RS7 Sportback. Za veću raznovrsnost, RS6 iz generacije C7 standardno ima vazdušno ogibljenje i može biti opremljen kukom za vuču, što „predstavlja prednost za brz transport“. Treća iteracija Audija RS6 ostaje relativno diskretna na estetskom nivou, čak i ako počne da se vidi njegovo proširenje u odnosu na A6 (+ 6 cm napred). Još jednom, ova generacija završava karijeru sa snažnim izdanjem Performance od 605 KS i 750 Nm.

Za trenutnu generaciju RS6 C8, lansiranu 2019. godine, Audi zaboravlja na diskreciju. Avant preuzima prednja svetla poslednjeg RS7 Sportback među ostalim elementima veoma mišićavog izgleda, ne ostavljajući nikakvu sumnju u njegovu prirodu. Ogromni usisnici vazduha, izbočene ivice i istaknuti pragovi su na meniju, a da ne pominjemo 8 cm dobijenih u širini u poređenju sa A6 Avantom.

Četvorolitarski biturbo V8 motor postaje mikro-hibrid i šalje ergelu od 600 „konja“ i 800 Nm na sva četiri točka preko osmostepenog menjača Tiptronic. Iako je malo teži od svog prethodnika, automobil ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,6 s i potrebno mu je samo 12 s da dostigne 200 km/h. Mora se reći da je u međuvremenu Mercedes-AMG E 63 porastao na 612 KS u S verziji, a sada ima i pogon na sva četiri točka. Za razliku od svojih prethodnika, ovaj RS6 se proizvodi na jednoj montažnoj liniji.

Dok Audi planira da zaustavi proizvodnju modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi do 2033. godine, budućnost modela RS6 je neizvesna. Prema nekim glasinama, sledeća generacija A6 mogla bi da se ponudi i u termičkoj i u električnoj verziji. Budućnost koja dolazi u vidu „nulte emisije“ nagovestili su nedavni konceptni automobili A6 e-tron i A6 Avant e-tron. Stoga je pitanje da li će RS6 biti obnovljen i, ako jeste, koji izvor energije će ga pokretati.

Za kraj, preporučujemo vam da pogledate i priču o možda najlepšem karavanu marke iz Ingolštata. Nažalost, taj koncept, nazvan Avantissimo, nije stigao do serijske proizvodnje.

AutoRepublika

(2509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Verujem da nema čoveka koji nije poželeo da ima neki besni karavanski audi … 😊😊😊

TheStig

Ima vjeruj mi. Jedino od audija sto bih mogao da vozim je r8. Mlaki su im čak i performance modeli. Bmw ih bukvalno „satire“. Rs audi je dosta omlohavio u zadnjih par godina. Vidi se ogromna prevaga uticaja vw. Uvalili se u elektrifikaciju ko mutavi.

Sjecam se kad je Clarkson rekao, a to je davno bilo, da su sve seljacine bile u audiju pa su presle u bmw.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig