1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Japanska skuter legenda – Fuji Rabbit
Zanimljivost dana: Japanska skuter legenda – Fuji Rabbit

Zanimljivost dana: Japanska skuter legenda – Fuji Rabbit

344
1
Podelite sa prijateljima:

U svetu skutera Piaggio Vespa je sigurno najzvučnije ime. Sa karijerom koja traje više od 70 godina, italijanski mališa je revolucionizovao način na koji je javnost gledala pristupačni transport na dva točka do te mere da je danas jedna od ikona industrije. Ali sa druge strane sveta i Japan je imao svog velikana. Njegovo ime je Fuji Rabbit i on ne samo što je izgradio industriju u razrušenom Japanu posle Drugog svetskog rata već je otvorio vrata još jednom legendarnom brendu – Subaruu.

Kompanija Fuji Heavy Industries vuče poreklo još iz perioda pre rata kada je postojala firma poznata kao Nakajima Aircraft Company. Reč o lideru u proizvodnji vojne opreme (pre svega aviona), ali kako se Japan našao na poraženoj strani u ratu tako je Nakajima “razbijena“ na subdivizije. Jedna od njih je bio spomenuti Fuji, koji se bavio gradnjom puteva, a veoma brzo je shvatio da će potražnja za automobilima u razrušenom Japanu biti izuzetno velika. Međutim, prosečni građani nisu mogli da priušte automobil pa je izbor pao na sledeće najbolje rešenje – maleni motocikl.

Rabbit je stigao i na veliko platno

U periodu posle rata Japan se nalazio pod okupacijom Amerike, a čelnici Fujija su primetili da “Jenkiji“ često koriste skutere marke Powell i to specifičnije model Streamliner. Oni uspevaju da kupe jedan od njih i da ga detaljno prouče pre nego što su debitovali svoj model pod Rabbit (zec) oznakom. Kada se pojavio u prodaji početkom 1946. godine, Rabbit je bio dugačak 1.547 mm, uz širinu od 545 mm i visinu od 940 mm. sa masom od svega 75 kg, skuter je mogao da dostigne maksimalnih 100 km/h zahvaljujući agregatu zapremine 135 ccm koji je razvijao dve konjske snage. Rabbit je takođe debitovao šest meseci pre Vespe, a istovremeno kada i još jedan legendarni japanski skuter (Mitsubishi Silver Pigeon).

Izgled Rabbita se značajno menjao tokom dvodecenijske karijere

Prodaja je startovala veoma obećavajuće i uskoro Fuji nije mogao da se odbrani od narudžbi. Međutim, već 1949. godine japanska vlada predstavlja takozvanu “Kei“ kategoriju za automobile gde bi godišnji porezi i dažbine bile značajno jeftiniji ukoliko dužina automobila ne pređe cifru od 2,8 metara, a zapremina agregata 150 kubnih centimetara. Mnogi cenjeni proizvođači su predstavili svoje modele, a to je u velikoj meri smanjilo potražnju za motociklima. Rabbit je i dalje imao svoju grupu kupaca, ali se ona odnosila na one koji su želeli da budu primećeni sa posebnim proizvodima, dok je prevoz od mesta A do mesta B pao u drugi plan. Iz tog razloga, Fuji će nastaviti sa proizvodnjom sve do 1968. godine, a jedan od primeraka će biti poklonjen japanskom caru.

Rabbit je izuzetno bitan model za celokupnu japansku industriju iz još jednog razloga. Naime, američki industrijalac Malkom Briklin se uputio u Japan sredinom pedesetih godina prošlog veka sa ciljem da postigne dogovor o uvozu Rabbita u Ameriku. Tokom boravka u Zemlji izlazećeg sunca, Briklin je dobio pristup ranom prototip modelu budućeg Subarua 360. Bio je to prvi automobil danas cenjenog proizvođača, pa je “Jenki“ odustao od skutera i odlučio da se kocentiše na 360. Ovaj mališa je tako postao jedan od prvih “Japanaca“ u Americi i samim tim otvorio vrata i ostalim proizvođačima.

Zoran Tomasović

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

To je taj čuveni „Fuji Heavy Industries“ 🙂
Nisam do ovog teksta znao da su ikada proizvodili motocikle/skutere.