1. Home
  2. Life
  3. ZF EasyTurn je sistem koji okreće automobil na licu mesta
ZF EasyTurn je sistem koji okreće automobil na licu mesta

ZF EasyTurn je sistem koji okreće automobil na licu mesta

137
1
Podelite sa prijateljima:

Kao i Hyundai, dobavljač opreme ZF radi na tehnologiji koja obećava da će drastično smanjiti krug okretanja automobila. Ali ovde nema električnog motora u svakom točku. Sve ide kroz novi dizajn prednje osovine.

Biti u stanju da se bez napora okreneš u uskoj uličici i parkiraš san je mnogih vozača. Ali čak i trenutnom šampionu u krugu skretanja od ivičnjaka do ivičnjaka, Smartu Fortwo EQ, potrebno je skoro 7 metara da bi se izvršio pun okret. Uprkos mnogo većoj veličini, sa dužom karoserijom za 1,31 m, prototip BMW i3 koji su kolege iz francuskog L’Argusa nakratko mogle da testiraju u Nemačkoj tokom događaja ZF Global Technology Day mnogo je bolji u tome.

Potrebno mu je samo 5,5 m na istoj vežbi kada se aktiviraju njegovi upravljani zadnji točkovi, a ipak uspeva da se zadovolji sa 6,7 m bez ove tehnologije. Veliki napredak u odnosu na 9,9 m koji je dobio ovaj nemački električni gradski automobil u svojoj standardnoj verziji.

„Za volanom ovog pomalo posebnog BMW-a i3, efekat je u najmanju ruku zapanjujući. Utisak da se mogu okretati na licu mesta je vrlo stvaran. Na maloj traci bitumena koja nam je dodeljena, tako ću imati priliku da umnožim rotacije bez prisiljavanja. Samo nekoliko stranih zvukova malo narušava duševni mir kada previše ubrzam… Sve dok me putnici pozadi nisu molili da stanem: od ovog malog vrtuljka im je pozlilo! Smetnja koja ne bi trebalo nužno da pravi problem u upotrebi bliže svakodnevnoj stvarnosti. Za ovu tehnologiju, nazvanu EasyTurn, dobavljač opreme ZF zamišlja budućnost u svetu komunalnih vozila. Ali izgledi koje nudi takođe mogu da se dopadnu nekim pojedinačnim kupcima, posebno zato što njeni troškovi obećavaju da će biti relativno umereni.“

Za razliku od prototipa Hyundaija e-Corner, o čemu smo pisali, ovde zapravo nema potrebe za dodavanjem elektromotora na svaki točak, niti za promenom kočionog sistema, upravljanja i amortizacije. Rešenje koje je ZF usvojio za ovaj EasyTurn je čisto mehaničko. Zasnovan je na revidiranom dizajnu prednje osovine. Zahvaljujući dodatnoj viljuški vešanja, skoro paralelne sa gumom, točkovi mogu da se okreću do 80 stepeni. Čak i ako je manji od 90 stepeni koje je postigao Hyundai, i dalje je znatno iznad 35-40 stepeni postignutih kod većine proizvodnih vozila. Pored toga, moguće je dodati upravljanje zadnjim točkovima da bi se dodatno poboljšao radijus okretanja, kao što je urađeno na i3 koji je testiran.

Zauzvrat, ova inovativna prednja osovina zahteva mnogo prostora za ugradnju. Prema rečima nemačkog proizvođača opreme, ova inovacija bi stoga bila rezervisana samo za električne modele sa zadnjim motorom. Ugašeni BMW i3, međutim, nije jedini koji poštuje ove prilično restriktivne specifikacije. Većina Volkswagena u opsegu ID, Honda e, MG4 sa pogonom na dva točka ili pogon Tesle Modela 3 i Modela Y takođe bi bili potencijalno kompatibilni.

Ova lista bi još mogla da raste u budućnosti, o čemu svedoči prelazak na zadnji motor Volvoa XC40 i C40. Nažalost, za sada, ZF ne najavljuje datum početka prodaje. Sistem je još u razvoju i moraće da izazove interesovanje jednog ili više proizvođača pre nego što uđe u proizvodnju.

AutoRepublika

(137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

ZF je prvi prototip ovakve osovine predstavio javnosti pre vise godina. Auto-industrija nije reagovala pa je stvar pala u zaborav. ZF kaze da je osovina primenljiva samo kod zadnjeg pogona. Tacno – ali to vazi samo za pogon preko poluosovina. Sa motorima u tockovima moguc je i prednji pogon.

Problem primene u praksi – zahvaljujuci ovoj osovini parkiras auto u vrlo tesan prostor izmedju dva druga automobila. Ti odes srecan ali vozaci druga dva automobila imace problem da izadju – jer nemaju takvu osovinu!