1. Home
  2. Vesti
  3. Prva slika Citroena koji je bilo logično sklapati u Kragujevcu
Prva slika Citroena koji je bilo logično sklapati u Kragujevcu
3

Prva slika Citroena koji je bilo logično sklapati u Kragujevcu

2.48K
3
Podelite sa prijateljima:

Nadali smo se, pisali, uzdali u industrijsku logiku. Već je poznato i izvesno da će se u kragujevačkoj fabrici automobila sklapati priuštivi baterijski Fiat. Međutim, kako je to i uobičajeno kod velikih automobilskih grupacija, omanji Fiat će imati i svojtu kod ostalih brendova Stellantisa, pa je procenjeno da bi se u tu tržišnu nišu najbolje uklopila marka Citroen. Sada je objavljena prva slika, u cenovnom smislu, razumno pozicioniranog elektromobila galskog proizvođača.

Cena novog baterijskog aduta dvostrukog ševrona, modela Citroen e-C3 bi trebalo da bude niža od kote koju označava 25 hiljada evra.

Citroen se nada da će najviše uspeha vozilo zabeležiti na tlu Starog kontinenta i posledično je vozilo i razvijano na način da se dopadne Evropljanima. I bez prethodnih najava, a na temelju tizera, moguće je zaključiti da će novajlija nastupati u klasi urbanih krosovera i da postoje izvesne sličnosti s modelom po imenu Citroen C3. Međutim, ovde se sličnost odnosi na C3 koji se nudi u Indiji, a vidljive su i primese stila promovisanog na konceptu nazvanom Citroen Oli.

Ideja Gala je da se ovim modelom na tržištu za naklonost kupaca bore s nemačkim pulenom po imenu VW ID.2, ali i sa „zemom“ koji zbog veze sa slavnim pretkom, odmah, i pre početka takmičenja, vodi s 3:0.

Prvi tizer koji vidite i na naslovnoj ilustraciji je objavljen u istom trenutku kada i izveštaj o rezultatima Stellantisa za prvo polugođe tekuće godine. U pitanju je zatamnjena slika, ali se po svetlosnom potpisu vidi veza sa konceptom Oli iz 2022. Prepoznatljivi su detalji na krovu, a i prilično izdašan klirens za vozila iz segmenta kompaktnih četvorotočkaša. Dodatno, osvetljeni amblem Citroena, i to s novim dizajnom, smešten je napred, pa će to biti prvi serijski model francuskog brenda koji će nositi takav simbol.

Arhitektura CMP je temelj ovog vozila, i očekuju se dve verzije. Jedna će nositi elektromotor s 82 konjske snage i trakcionu bateriju od 40 kilovat-sati, dok će modifikacija sa 109 „konjića“ biti uparena s baterijom kapaciteta 50 kilovat-sati. To baterijsko pakovanje je razvio kineski um zaposlen u preduzeću Svolt. Kada su ćelije napunjene „do vrha“ moći će se prevaliti skromnih 300 kilometara.

Ako se najave u pogledu cene električnog krosovera iz B segmenta ispostave tačnim, to će biti najjeftiniji Citroenov elektromobil, ako iz priče izuzmemo model Ami, koji je u stvari kvadricikl, a ne automobil.

Premijera je najavljena za oktobar 2023. godine, dok bi novitet trebalo da se nađe u maloprodajnim hramovima Stellantisa negde početkom 2024. godine. Pomenuti takmaci, Renault 5 i VW ID.2, će se naći u prodaji 2024. i 2025. godine, redom.

AutoRepublika

(2476)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cuvajte nerve! Zastava ce i dalje biti sasvim na zacelju Stelantisa. Ne verujem da ce biti bolje nego sada. Na zalost! Nas cilj treba da budu Kinezi, oni su buducnost Evrpe.

Izmenjeno 11 meseci pre od strane Matija
BB

Do ne dođe glavni jelo, valja i salata 😜

BB

Da ki se može proširiti ova vijest? Rekli ste da će baterija biti Kineska… Ali ima li roječi o motoru? Hoće li tu biti Novosađanin? Sva je logika da hoće, onda je tu daleko veći stepen lokalizacije proizvodnje nego u slučaju 500L…