1. Home
  2. Vesti
  3. Prva slika Citroena koji je bilo logično sklapati u Kragujevcu
Prva slika Citroena koji je bilo logično sklapati u Kragujevcu
3

Prva slika Citroena koji je bilo logično sklapati u Kragujevcu

2.47K
3
Podelite sa prijateljima:

Nadali smo se, pisali, uzdali u industrijsku logiku. Već je poznato i izvesno da će se u kragujevačkoj fabrici automobila sklapati priuštivi baterijski Fiat. Međutim, kako je to i uobičajeno kod velikih automobilskih grupacija, omanji Fiat će imati i svojtu kod ostalih brendova Stellantisa, pa je procenjeno da bi se u tu tržišnu nišu najbolje uklopila marka Citroen. Sada je objavljena prva slika, u cenovnom smislu, razumno pozicioniranog elektromobila galskog proizvođača.

Cena novog baterijskog aduta dvostrukog ševrona, modela Citroen e-C3 bi trebalo da bude niža od kote koju označava 25 hiljada evra.

Citroen se nada da će najviše uspeha vozilo zabeležiti na tlu Starog kontinenta i posledično je vozilo i razvijano na način da se dopadne Evropljanima. I bez prethodnih najava, a na temelju tizera, moguće je zaključiti da će novajlija nastupati u klasi urbanih krosovera i da postoje izvesne sličnosti s modelom po imenu Citroen C3. Međutim, ovde se sličnost odnosi na C3 koji se nudi u Indiji, a vidljive su i primese stila promovisanog na konceptu nazvanom Citroen Oli.

Ideja Gala je da se ovim modelom na tržištu za naklonost kupaca bore s nemačkim pulenom po imenu VW ID.2, ali i sa „zemom“ koji zbog veze sa slavnim pretkom, odmah, i pre početka takmičenja, vodi s 3:0.

Prvi tizer koji vidite i na naslovnoj ilustraciji je objavljen u istom trenutku kada i izveštaj o rezultatima Stellantisa za prvo polugođe tekuće godine. U pitanju je zatamnjena slika, ali se po svetlosnom potpisu vidi veza sa konceptom Oli iz 2022. Prepoznatljivi su detalji na krovu, a i prilično izdašan klirens za vozila iz segmenta kompaktnih četvorotočkaša. Dodatno, osvetljeni amblem Citroena, i to s novim dizajnom, smešten je napred, pa će to biti prvi serijski model francuskog brenda koji će nositi takav simbol.

Arhitektura CMP je temelj ovog vozila, i očekuju se dve verzije. Jedna će nositi elektromotor s 82 konjske snage i trakcionu bateriju od 40 kilovat-sati, dok će modifikacija sa 109 „konjića“ biti uparena s baterijom kapaciteta 50 kilovat-sati. To baterijsko pakovanje je razvio kineski um zaposlen u preduzeću Svolt. Kada su ćelije napunjene „do vrha“ moći će se prevaliti skromnih 300 kilometara.

Ako se najave u pogledu cene električnog krosovera iz B segmenta ispostave tačnim, to će biti najjeftiniji Citroenov elektromobil, ako iz priče izuzmemo model Ami, koji je u stvari kvadricikl, a ne automobil.

Premijera je najavljena za oktobar 2023. godine, dok bi novitet trebalo da se nađe u maloprodajnim hramovima Stellantisa negde početkom 2024. godine. Pomenuti takmaci, Renault 5 i VW ID.2, će se naći u prodaji 2024. i 2025. godine, redom.

AutoRepublika

(2472)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cuvajte nerve! Zastava ce i dalje biti sasvim na zacelju Stelantisa. Ne verujem da ce biti bolje nego sada. Na zalost! Nas cilj treba da budu Kinezi, oni su buducnost Evrpe.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija
BB

Do ne dođe glavni jelo, valja i salata 😜

BB

Da ki se može proširiti ova vijest? Rekli ste da će baterija biti Kineska… Ali ima li roječi o motoru? Hoće li tu biti Novosađanin? Sva je logika da hoće, onda je tu daleko veći stepen lokalizacije proizvodnje nego u slučaju 500L…