1. Home
  2. Sajmovi
  3. Toyota Highlander XSE za one u „krizi srednjih godina“
Toyota Highlander XSE za one u „krizi srednjih godina“
5

Toyota Highlander XSE za one u „krizi srednjih godina“

780
5
Podelite sa prijateljima:

Nova godina je započela veoma dobro za Toyotu Highlander. Japanski proizvođač vozila je upriličio debitantski nastup za novu generaciju svog najpopularnijeg velikog krosovera da bi prodajni rezultati iz 2019. godine pokazali da je Highlander postao lider u klasi sa 239.428 zadovoljnih kupaca.

Ruku na srce, posao mu je olakšao dosadašnji lider Ford Explorer s problemima u proizvodnji nove generacije, ali pobeda je uvek pobeda. Američki predstavnik u svojoj ponudi ima fantastični Explorer ST sa 3,0-litarskim turbo agregatom pa se nije dugo vremena čekalo na odgovor iz Toyote.

Na ovogodišnjem Salonu automobila u Čikagu, svetlost dana je ugledao Highlander XSE za koga najveći svetski proizvođač kaže da je namenjen porodičnim ljudima kojima je potreban prostor krosovera, ali vozne karakteristike sportskih limuzina. Ovo je po prvi put da Highlander dobija takav nivo opreme i on je u prošlosti uglavnom bio rezervisan za luksuzne modele kompanije.

Međutim, već na prvi pogled je jasno da XSE nema šta da traži pored zvučnog imena kao što je ST. Naime, dok se Ford koncentrisao na želju da poveća snagu na preko 400 „konja“, utegne ogibljenje, poboljša kočnice i snizi težinu, Toyota se nije previše fokusirala na mehaniku. XSE tako pokreće veoma poznati 3,5-litarski atmosferac sa 295 konjskih snaga , a one se prenose na prednje ili sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača.

Kompanija je ipak napravila određene izmene, među kojima se ističu 20-inčne felne i agresivniji branici. Jasno, po pitanju vožnje je teško očekivati da će se XSE ponašati na putu drugačije od Highlandera LE, XLE, SE i XSE.

Mora se ipak priznati da je dizajn definitivno atraktivniji sa povećim branicima i maskom hladnjaka. Kao inspiracija je služila Toyotina limuzina Avalon koja u Americi predstavlja granicu između jeftinijih modela japanske firme i luksuznih Lexusa.

Iz Toyote kažu da očekuju da će XSE činiti oko 12% ukupne prodaje Highlandera, a u prodaji će se pojaviti do kraja godine po početnoj ceni od 45.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(780)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Eki

Toyotini dizajneri kad ne znaju šta da rade, zatvore oči i naprave potpuno samo zamašu olovkom i eto, nova linija, to bi bilo to ? kakav nered, užas

BojanNeki

Moraš biti azijata da bi shvatao njihov „dizajn“.

Yankee

Toyota je shvatila odavno da dizajn ne prodaje vozila.

TNT

Ne znam ko je autor, ali mora da menja naslov. Doduše, nije baš skoro bila kriza srednjih godina, prošlo je od tada, ali barem moja maštanja tada su bila okrenuta ka kabrioletima ili kupeima, a ne ka autobusima za transport mnogobrojne dece… ovo se zove nužno zlo sa motorom za svesno samozavaravanje.

Yankee

To su vise-manje bile Toyotine reci. Tipa „imas 45 godina, hoces nesto sa sportskim duhom, ali moras decu voziti u vrtic svako jutro pa ti treba prostor krosovera“.