1. Home
  2. Vesti
  3. Pored autonomije i brzine dopune, zvukovi i buka su sada ključni u razvoju EV
Pored autonomije i brzine dopune, zvukovi i buka su sada ključni u razvoju EV
0

Pored autonomije i brzine dopune, zvukovi i buka su sada ključni u razvoju EV

168
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači električnih automobila suočavaju se sa novim izazovom. Autonomija više nije kritična tačka modela „nulte“ emisije, dobavljači nude razne vrste hemijskog skladištenja i manju ili veću gustinu energije. Sada, „problem“ je iskustvo vožnje i udobnost putnika, sa brojnim faktorima koje treba prevazići da bi se postiglo savršenstvo. Pored toga, problem brzog punjenja takođe počinje da se rešava, sa sve većom snagom u ugrađenim punjačima.

Kod električnih automobila je otkriveno nešto što je u automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem teže detektovati i za šta se koriste mikrofoni po celom putničkom prostoru. Mislimo na buku, kako od strujanja vazduha tako i kotrljanja, a tu je i buka koju stvaraju materijali i komponente. Zbog nedostatka zvuka motora SUS, ostali izvori buke su izraženiji.

Čuveni nivoi NVH – buka, grubost i vibracije (noise, harshness and vibration) – lakše se primećuju. Strujanje vazduha je ključno, a već se proučava kako da se reši zvuk koji se ne može potpuno eliminisati. U stvari, od 80 km/h to je primetno u svim automobilima, i iako kod nekih fluktuira i oseća se manje-više, postoji i ne može se eliminisati.

Oni se mogu smanjiti apsorbujućim materijalima, tako da rade na rešenjima da ga modulišu delujući na njegovu frekvenciju ili amplitudu u različitim fazama. Drugi izazov je udobnost putnika. Iako su sve više uronjeni u višestruke mogućnosti povezivanja, proizvođači nameravaju da napadnu pomoću klima uređaja ili sedišta. Sve više modela ima ne samo grejanje zadnjih sedišta, već i kontrolu klime, a doći će im dobro i funkcija masaže.

Nova mobilnost primorava brendove da se kreću u aspektima koji do sada nisu bili ključni. Ogromna većina modela, električnih, hibridnih i SUS, sve je tiša, buka nije nešto što je vozač primetio na testovima u salonima jer je udubljen u razgovor sa reklamom koja govori o vrlinama dotičnog modela, ali kada se jednom vozite sami više puta sigurno ste pomislili „ta buka…“.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments