1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis će baterije nabavljati od kineskog CATL-a
Stellantis će baterije nabavljati od kineskog CATL-a
0

Stellantis će baterije nabavljati od kineskog CATL-a

127
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač automobila koncern Stellantis je potpisao preliminarni ugovor o nabavci baterijskih ćelija i modula za proizvodnju električnih automobila u Evropi, s kineskim divom u oblasti razvoja baterija, preduzećem CATL. U zajedničkoj izjavi za štampu, obe kompanije su napisale da razmatraju i zajedničko ulaganje u podhvat koji uključuje privredno društvo s ciljem podrške elektrifikaciji. Svaka strana bi držala polovinu kapitala novog entiteta.

CATL će podržati Stellantis plasmanom baterija tipa litijum-gvožđe-fosfat (LFP), s tim da finansijske pojedinosti ugovora nisu obelodanjene od strane potpisnika. Stellantis je francusko-italijansko-američki konglomerat koji, između ostalih, kontroliše i marke Fiat, Peugeot, Alfa Romeo i Jeep.

Baterije sorte LFP će omogućiti Stellantisu da ponudi veoma kvalitetne, trajne i priuštive električne automobile, krosovere, mala i vozila s povišenom pozicijom sedenja srednje veličine, naveli su predstavnici obe strane. Preliminarni ugovor naglašava važnost dugoročne saradnje dve potpisnice, uključujući i „otkrivanje prilika za daljim jačanjem lanca vrednosti baterijskih ćelija“.

Predsednik CATL-a, koji je u isto vreme i izvršni direktor kompanije je izjavio da „veruje da će ovaj ortakluk biti kritično važan korak za obe firme u kontekstu želje za uspostavljanje ugljenične neutralnosti“. S druge strane, nije tih bio ni šef Stellantisa, pa je tako i Karlos Tavares naveo da je potpisivanje momeoranduma o razumevenju u pogledu baterija LFP „još jedna komponenta dugoročne stragije Stellantisa kojom se želi da zaštiti sloboda koju mobilnost donosi predstavnicima srednje klase“. Cinično dodajemo da nije pominjao nedavno iznete inicijative da se „Kinezima vežu ruke na tlu Evrope“ kroz sistem postavljanja trgovinskih prepreka.

S obzirom na potrebu da u Evropi obezbedi baterije za svoje električne automobile, automobilska kompanija Stellantis gradi tri fabrike poznate kao gigafabrike, i to u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. To čini preko zajedničkog poduhvata nazvanog ACC, a koji je oformljen s nemačkim proizvođačem automobila Mercedesom i francuskim energetskim koncernom po imenu TotalEnergies. Drugi akteri na evropskom tržištu bi takođe mogli da slede strategiju, preneo je Reuters.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments