1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen predstavio koncept Gen.Travel
Volkswagen predstavio koncept Gen.Travel
0

Volkswagen predstavio koncept Gen.Travel

125
0
Podelite sa prijateljima:

Izložbeni automobil nazvan Renault 5 Turbo 3E neće biti jedina premijera manifestacije Chantilly Arts & Elegance, a koja bi trebalo da se održi tokom predstojećeg vikenda u blizini Pariza. Nemački Volkswagen AG će na istom mestu javnosti predstaviti novi koncept koji je dobio ime Gen.Travel.

Zanimljivo, neobični električni automobil ne poseduje uobičajene amblem niti jednog od brendova koje kontroliše nemački konglomerat. Naprotiv, Gen.Travel se publici poklanja kao plod razvoja divizije za inovacije cele grupacije: Volkswagen Group Innovation. Ovaj profitni centar je zadužen za razvoj obećavajućih projekata.

Gen.Travel predstavlja bespilotno vozilo konstruisano na način da pokriva dugoprugaške distance. Konstruktor nije naveo autonomiju automobila, u stvari nije izneo nikakve opšte karakteristike ovog četvorotočkaša, ali je najavio da će ovakav šatl moći da postane alternativa letovima na kratkim razdaljinama.

Pretpostavlja se da bi Gen.Travel trebalo da se na tržištu ističe kao vozilo za davanje u najam, kao i za pružanje usluge transporta „od vrata do vrata“.

Vozilo nije opremljeno kontrolnim objektima koji su uobičajeni u svakodnevnim automobilima, a to je stoga što je viđeno kao prevozno sredstvo s petim nivooma autonomije, što će reći da upliv ljudske ruke nije potreban.

Šatl ovog tipa je u stanju da tokom vožnje autoputem formira kolonu vozila iste konstrukcije kako bi se uštedela energija, pri čemu se ovaj sistem na engleskom naziva platooning a adekvatnog prevoda bismo rekli i da nema, mada Google navodi „našu“ reč „ploutiranje“. Očigledno je da smanjenje aerodinamičkih gubitaka tokom pokreta u koloni igra veoma značajnu ulogu za električna vozila s velikom čeonom površinom.

Gen.Travel poseduje visoko pozicioniranu karoseriju s masivni staklenim površinama i parom vrata koja se otvaraju podizanjem. Četiri sedišta su montirana u kabini, i mogu biti smeštena tako da se putnici gledaju u oči, što se postiže zakretanjem prednjeg para fotelja. Između sedišta je ugrađen radni sto, i to negde po sredini.

Ako se pak sedišta postave kao što stoje u avionu ili autobusu na primer, onda se fotelje mogu preobratiti i u krevete. Projektor je postavljen iza vetrobranskog stakla i može prikazivati uputstva s navigacionog uređaja, podatke o putovanju ili pak neke zabavne sadržaje.

Pored ovih, jedno od značajnih obeležja vozila je i aktivni sistem vešanja eABC (električni Active Body Control), i on doprinosi boljem komforu putnika. Koncern Volkswagen je već naveo da će neki detalji s ovog postignuća biti preneti na serijske modele u nekom skorom budućem trenutku, ali nema aktuelnih planova koji bi predvideli da ovaj šatl kao takav uđe u proizvodne hale.

AutoRepublika

(125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments