1. Home
  2. Vesti
  3. MG4 XPower je električni kompakt sa 435 „konja“
MG4 XPower je električni kompakt sa 435 „konja“
1

MG4 XPower je električni kompakt sa 435 „konja“

242
1
Podelite sa prijateljima:

Dok se brend MG sprema da proslavi stoti rođendan naredne godine, čini se da je ponovo stekao ukus za sport. Na poslednjem sajmu automobila u Šangaju, u aprilu, već je predstavio roudster, Cyberster, čime je oživeo karoseriju od posebnog značaja u svojoj istoriji.

Ali oni kojima je potrebna i mogućnost prevoza putnika pozadi neće biti izostavljeni. Za njih, kinesko-britanski proizvođač se sprema da lansira veoma mišićavu verziju svog kompaktnog MG4. Iskoristio je priliku da ekshumira oznaku XPower, koja je označila super sportski automobil s početka ovoga veka. Ova nova verzija u Evropi će imati dva elektromotora, jedan od 204 KS napred, drugi od 245 KS pozadi. Stoga će imati pogon na sva četiri točka kako bi bolje rasporedio ukupno 435 KS i 600 Nm obrtnog momenta.

Na papiru, ove brojke su dovoljne da svi „konkurenti“ koji su još uvek verni termici budu u problemu. Renault Megane RS, na kraju svoje karijere, dostiže 300 KS i 420 Nm. Nova Honda Civic Type R ima „jedva“ 329 KS, a čak je i „strašni“ Mercedes-AMG A 45 S sa svojih 421 KS nadmašen. Uz pomoć nove funkcije „kontrole pokretanja“, ovaj MG4 XPower tvrdi da ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,8 sekundi. Bolje je od Tesle Modela 3 Grand Autonomy. S druge strane, varijanta Performance američkog modela ubrzava još bolje, sa vremenom od 3,3 s.

Uprkos dvostrukoj električnoj motorizaciji, ovaj dvojac ionako ne igra potpuno na istom terenu. Pored toga što je 40 cm kraći, MG izgleda još pristupačnije od Tesle. Cene neće biti zvanično objavljene do otvaranja porudžbina, 17. jula, kao i autonomija. Ali prema rečima naših kolega sa TF1, koji su mogli da isprobaju prototip u svojoj emisiji, ovaj XPower bi trebalo da bude ponuđen po ceni od 37.000 evra, uz odbitak ekološkog bonusa od 5.000 evra (u zemlji Gala). Model 3 Performance košta 53.990 evra, što ga ne čini kvalifikovanim za ovu državnu pomoć.

Šasija ovog sportskog kompakta takođe ima nekoliko modifikacija u poređenju sa aktuelnim verzijama sa pogonom na zadnje točkove, sa maksimalnih 204 KS. MG saopštava da je učvrstio vešanje za 25% pregledajući i stabilizatore, opruge i amortizere. Ponovo je izbaždaren i upravljač, dok je prečnik kočionih diskova povećan.

Pogon na sva četiri točka bi takođe mogao da raspodeli obrtni moment elektromotora između četiri točka na „inteligentni“ način, dok će elektronska blokada diferencijala pokušati da nadoknadi odsustvo pravog samoblokirajućeg diferencijala. Proizvodi se u Kini, ovaj MG4 XPower biće isporučen od početka školske godine i prvi put će se javno pojaviti na festivalu brzine u Gudvudu, od 13. do 16. jula.

U Gudvudu će MG takođe pokazati koncept pod nazivom EX4, inspirisan Metroom 6R4 angažovanim u Grupi B osamdesetih. Prvi tizer sugeriše da će to biti MG4 sa veoma bujnim izgledom. Sasvim suprotno od standardnog XPowera, koji se spolja jedva razlikuje od osnovnih varijanti.

AutoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

MG je napravio dobar posao – od prosecne limuzine napravio je sportistu i to za jeftine pare! Cena sportskog MGa je niza od, na primer:
– Smarta #1 Pulse sa 428 KS 47.000 evra
– VWa ID.3 Pro S sa 200 KS 47.600 evra