1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. MotorTrend proglasio svoje favorite
MotorTrend proglasio svoje favorite

MotorTrend proglasio svoje favorite

662
0
Podelite sa prijateljima:

Ugledni američki magazin MotorTrend je nedavno objavio tradicionalnu listu automobila, terenaca i pikap kamioneta za 2019. godinu. Veliki pobednik je Fiat-Chrysler grupacija koja je uspela da osvoji dve od moguće tri nagrade. Da bi se proizvod kvalifikovao za učešće u izborima, on je morao da bude nov ili značajno osvežen za 2019. godinu, a u bodovanju se ocenjivalo kako obavlja poslove za koje je namenjen.

Za automobil godine je proglašen Genesis G70, što je po prvi put u dugogodišnjoj istoriji ovog magazina da neki automobil iz Koreje izlazi kao pobednik. Novinarima se posebno dopao G70 na uporednom testu protiv apsolutnog lidera u klasi, BMW-a serije 3, i zaključili su da je vlasnik kompanije Hyundai uspeo u nečemu u čemu su Toyota, Nissan, Honda i General Motors toliko puta izašli kao poraženi – da napravi postojnog rivala Nemcima.

To ne znači da je G70 bolji od bavarskog velikana, ali za kompaniju koja je pre samo 30 godina bila u rangu sa našim Yugom, uspeh je više nego očigledan. Oni posebno preporučuju G70 sa opcionim 3,3-litarskim turbo agregatom koji se pokazao bržim nego BMW 340i i u samoj klasi sa Mercedesom C43 AMG i Jaguarom XE. Pored pobednika, u finalu su se još našli i Audi A6 i A7, Honda Insight, Hyundai Veloster i Volvo S60 i V70.

Za terenca godine je proglašen Jeep Wrangler. Legendarni Amerikanac možda izgleda isto kao i pre trideset godina kada je predstavljen, ali je u svakom pogledu nov za 2019. godinu. Ono šta se posebno dopalo novinarima, koji izgleda nisu čuli vesti sa testova bezbednosti koje sprovodi Euro NCAP, je način na koji je Jeep uspeo da civilizuje svog velikana za vožnju na asfaltu, a da pritom ne izgubi svoje terenske mogućnosti koje su ga krasile u prošlosti.

Iako Wrangler nudi dosta različitih verzija, ona koja privlači najviše pažnje je Rubicon, namenjena onima koji žele ekstremnu terensku vožnju, a oduševio je i novi 2,0-litarski turbo motor sa 270 konjskih snaga. Ipak, najidealniji agregat za Wrangler je 3,6-litarska V6 jedinica, a zanimljivo je da novinari mnogo više hvale opcioni osmostepeni automatski menjač nego šestostepeni manuelni. Pored Wranglera, u finalu su se još našli i Acura RDX, Ford Expedition, Hyundai Kona, Jaguar I-Pace, Lincoln Navigator, Range Rover Velar, Subaru Forester i Volvo XC40.

I za kraj Fiat-Chrysler grupacija odnosi još jednu nagradu i to za pikap kamionet godine, zahvaljujući svojoj komercijalnoj diviziji Ram, sa modelom 1500. Večni trećeplasirani (iza Forda F-Series i Chevroleta Silverado) je debitovao u novoj generaciji po prvi put posle deset godina, a rezultati su za sada odlični. Slično kao i spomenuti Wrangler, i Ram odnosi pobedu najviše zato što je od radničkog vozila uspeo da proizvede primerak dovoljno civilizovan za upotrebu na asfaltu, a da pri tom ne izgubi svoje mogućnosti kao pikap mora da poseduje.

Dok je dizajn subjektivno pitanje, niko ne može da ospori koliki je napredak uočljiv po pitanju kvaliteta enterijera, posebno na luksuznijim verzijama kao što su Big Horn i Limited. Izbor standardne i opcione opreme je zavidan, a dok po prostoru ne može da parira rivalu iz Forda, definitivno je nadmašio one iz General Motorsa.

Po pitanju mehanike tu je ponovo legendarni Hemi zapremine 5,7 litara sa 395 konjskih snaga, ali veliku pažnju privlači i onaj osnovni 3,6-litarski benzinac sa 305 konja. Kao što smo spomenuli ranije, Ram redovno završava kao trećeplasirani u klasi po prodaji, ali je prošle godine smanjio razliku nad Silveradom na svega 50.000 jedinica, pa bi predstavnik General Motorsa definitivno trebao da bude uplašen. Pored Rama, u finalu su se našli i Chevrolet Silverado, Ford F-150 dizel i GMC Sierra.

Zoran Tomasović

(662)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments