1. Home
  2. Vesti
  3. Ford sprema rivala Chevroletu Corvetti pod imenom Thunderbird?
Ford sprema rivala Chevroletu Corvetti pod imenom Thunderbird?
0

Ford sprema rivala Chevroletu Corvetti pod imenom Thunderbird?

117
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Thunderbird je jedan od onih modela koji je igrao veliku ulogu u dugogodišnjoj istoriji ovog američkog proizvođača vozila. Debitovao je 1955. godine, i stigao je kao odgovor na Chevrolet Corvette, a u formi dvoseda je opstao svega tri godine. Nakon toga je predstavljao najluksuzniji model Forda i veoma uspešno je spojio opremu premijum modela sa sportskim karakteristikama, da bi početkom sedamdesetih godina prošlog veka, značajno dobio na dimenzijama i dostigao masu od 2,4 tone.

Tokom osamdesetih godina je bio jedan od prvih američkih modela s modernim aerodinamičnim dizajnom, a prvi kraj je stigao 1997. godine. Zatim se ponovo vratio kao dvosed, početkom ovog veka pre nego što ga je stigla zaslužena penzija 2005. godine.


Ford svakih nekoliko godina ponovo zaštiti ime Thunderbird, i tada se pokrene priča o njegovom mogućem povratku. Takva odluka zapravo retko kad označi moderno izdanje nekog klasika već automobilski proizvođači jednostavno žele da spreče nekog konkurenta da preuzme njegovu legendarnu značku.

I tako je Ford nedavno produžio pravo da oznaka Thunderbird ostane u njegovom vlasništvu i opet je aktuelna priča da ćemo ga uskoro videti u serijskoj proizvodnji. Ali, ovaj put izvori smatraju da nije samo reč o zaštiti imena već da Ford zaista razmatra da debituje s nekim ozbiljnijim rivalom za model Chevrolet Corvette. Razlog leži u podatku da je nedavno okončana proizvodnja modela GT, i samim tim američki gigant je izgubio svog lidera po imidžu.

Naravno, tu je još uvek model Mustang Shelby GT500, ali i pored svojih 760 konjskih snaga mnogi ga vide kao tipičnog predstavnika segmenta mišićavih automobila, bez onog prestiža koji Corvette i GT imaju. Kolege sa sajta Ford Authority smatraju da bi moderni Thunderbird odlično popunio takvu prazninu i kako im je „blizak izvor“ rekao, „Ford razmatra baš takvu opciju“. Ne sumnjamo da američki gigant poseduje potrebnu mehaniku, ali je pitanje da li bi se investicija isplatila za samo jedan samostalni model.


S druge strane, tokom prethodnih godina smo videli kompaniju Ford kako koristi značke nekadašnjih sportista kao što su Puma i Maverick na nekim potpuno drugačijim novim modelima, pa ne možemo a da se ne zapitamo da li je značka Thunderbird možda rezervisana za neki električni krosover?

Ime bi svakako imalo logike pošto reč „thunder“ na engleskom jeziku znači „grom“, pa nas očekuje zanimljivih nekoliko godina, kako bismo videli šta je Fordu na umu.

AutoRepublika

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments