1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 Lightning visokih performansi će se zvati Flash
Ford F-150 Lightning visokih performansi će se zvati Flash
1

Ford F-150 Lightning visokih performansi će se zvati Flash

104
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tačno dve decenije od kada nam je Ford podario poslednji pikap kamionet visokih performansi namenjen uličnom trkanju. Zvao se Lightning i pružao je 5,4-litarski motor sa 380 konjskih snaga, a sa maksimalnom brzinom od 237 km/h je je bio najbrži serijski pikap kamionet u istoriji (rekord će kasnije da obore modeli Holden Maloo i Dodge Ram SRT-10).

Američki proizvođač vozila je nakon toga odlučio da se koncentriše na kamionete stvorene s idejom brze vožnje izvan asfalta kada je debitovalo izdanje Raptor, ali javnost „preko bare“ se uvek pitala da li ćemo videti novi Lightning. I dočekali smo da ga vidimo, ali u električnom izdanju, čime se zapravo odlično uklapa (Lightning na engleskom jeziku znači „munja“).

Za sve one kojima 580 konjskih snaga u standardnom Lightningu nije dovoljno, Ford će uskoro da predstavi još ekstremnije izdanje. I ako je verovati kolegama sa sajta CarBuzz, zvače će Flash.

Oni su do ove informacije došli zahvaljujući javnom dokumentu koji pokazuje da je Ford nedavno zaštitio takav naziv u kategoriji za budući „automobil, pikap kamionet, električno vozilo ili SUV“. Nije bilo teško zaključiti da se Flash („Blesak“) odlično uklapa u celu priču i da je sigurno na neki način povezan sa Lightningtom.

Ford je najavio izdanje visokih performansi još početkom godine, tačnije u februaru ove godine i tada je u javnost procurila priložena fotografija koja nam daje generalnu ideju o tome šta možemo da očekujemo. Tada je prisustvovao i rezervni vozač Red Bulla Danijel Rikardo pošto je američki gigant najavio ulazak u šampionat Formule 1 u bliskoj budućnosti.

Teško je za sada reći šta Flash donosi u oblasti mehanike. Ford je nedavno demonstrirao snagu svog programa sa električnim modelima na čuvenoj trci Pikes Peak. Specijalno spremljeni model SuperVan je savladao čuvenu brdsku trku u američkoj saveznoj državi Kolorado za osam minuta i 47 sekundi, što je bilo dovoljno za drugo mesto.

SuperVan je razvijao 1.400 konjskih snaga, a iako Flash sigurno neće da bude toliko dramatičan, izvesno je da će se moći pohvaliti sa preko hiljadu „grla“. Snaga bi trebalo da bude samo jedna od veoma upečatljivih karakteristika ovog kamioneta, i ostatak mehanike i aerodinamike će sigurno moći da parira.

Bilo kako bilo, Flash nećemo videti još barem neko vreme pošto mediji smatraju da će serijska proizvodnja početi tek 2025. godine. Sigurno neće imati dosta kupaca i verovatno će biti najskuplji Ford u ponudi, ali nema sumnje da će učiniti čuda za njegov imidž.

AutoRepublika

(104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

EV sa preko 1.000 ks ?
Kome?
Čemu ?