1. Home
  2. Video
  3. Nabrijani Dacijin Jogger sa 130+ „konjića“ (VIDEO)
Nabrijani Dacijin Jogger sa 130+ „konjića“ (VIDEO)
9

Nabrijani Dacijin Jogger sa 130+ „konjića“ (VIDEO)

2.54K
9
Podelite sa prijateljima:

Dacia Jogger je verovatno najpraktičniji model rumunske marke i to je verovatno najupečatljivija i najcenjenija osobina koja ga krasi. Međutim, ne može se baš reći i da je Jogger najmoćnija aktuelna Dacija. Znajući to, kompanija koja posluje s ciljem da kupcima ponudi više snage kod postojećih serijskih verzija automobila je programskim putem modifikovala režim rada jednolitarskog agregata, sve kako bi Dacia Jogger dobila koji mišić više.

Sada je moguće kupiti Jogger bez ikakvih prerada u verzijama s dva agregata i tri nivoa snage. Najslabiji među njima jednolitarski trocilindarski blok koji može biti podešen da troši benzin ili tečni naftni gas (LPG). Benzinac razvija 110 konjskih snaga, dok je varijanta s oznakom ECO-G dovoljno potentna da dinometar pokaže okruglo stotinu „konja“.

S druge strane, najzabavnija za vožnju varijanta Joggera nosi indeks Hybrid 140, pa kao što ime i sugeriše, razvija 140 konjskih snaga iz hibridnog pogonskog sklopa. Pored snage motora, Dacia naglašava i energetsku efikasnost vozila, pošto se kaže da Jogger Hybrid pruža autonomiju od oko 900 kilometara vožnje bez potrebe da se „rezervoari“ dopunjavaju.

Za one likove kojima je 110 konjskih snaga malo i kojima je to osobina Joggera vredna odustanka od kupovine, važno je reći da „rešenja“ ima, pa je tako tjuning firma po imenu BluesparkAutomotive modifikovala program za upravljanje radom jednolitarskog motora koji proizvodi i 200 Nm najvišeg obrtnog momenta.

To je ono što iz fabrike navode kao zvanične podatke. Međutim, nezavisna merenja su pokazala malo bolje mogućnosti pogonskog sklopa i automobil razvija 111 konjskih snaga i 216 njutin metara. Bez ikakvih modifikacija. A onda nastupaju tjuneri koji su ubacili nekakvu spravicu s ciljem izmene nekih radnih parametara motora, kako bi se dobilo više žara pod haubom. Proizvođač čarobne kutijice kao prednost iste navodi laku ugradnju i još lakšu demnotažu iste.

Elem, merenjima je utvrđeno da nakon montaže spravice koja se prodaje na sekundarnom tržištu, ovakav Jogger nudi 132 konjske snage i 255 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ne samo da je došlo do prirasta snage, već tjuner kaže i da je ispeglana kriva obrtnog momenta, odnosno da je veća snaga dostupna u nižem režimu rada.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(2543)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Već vidim moron kako se upisuje na listu kupaca…

Moji iz firme ga naručili, pa čekali, čekali, čekali, na kraju kupili Seata, i onda nakon više od godinu došao da džogira i naši odustanu: Nađite nekog drugog srećnog kupca, nađa više ne treba…
Čudi me da drug Aleksandar nije već izeo vozilo na test i na kraju ga kupio 😉, a onda i čipovanje 😀

Balkanboj

Kako se zove čip tjuning Dačije?
– žali Bože para. U b

Renault Terminator

🤣 vrh👍

moron

Gde ima ovo da se kupi a sacuva fabricka garancija?
🙂

S mile

Lepota turbo motora je sto imaju prostora za laksi tuning. Lako se iz njih izvuce jos 20% snage i obrtnog momenta.

Na skoda forumu su mnogi na fabijama i oktavijama sa jednilitarskim turbacima uradili tuning, i poprilicno su zadovoljni. A puno znaci 20, 25% snage

BB

I to iskoristiš kod prericanja a dalje lagano… Mislim, ne štetiš motor, jer ako ga stalno stiskaš imaš problem sa hlađenjem…

s mile

Činjenica je da nemam para za nešto snažno, pa razmišljam drugačije. Ali, 90% vremena provodimo u saobraćaju sa malim brzinama, malim obrtajima. Tek ponekad imamo prostora da ga nagazimo, i to u skladu sa mogućnostima auta, i svojim iskustvom kao vozač.

Masa vozača ne pređe 3000 do 4000rpm. I koristi max 50-60% snage auta.

Tako da, mali tuning, koji se povremeno iskoristi, da , ja sam za tako nešto. I sunjam da normalnim korišćenjem može da dovede do kvarova. tj nekog preopterećenja ostalih komponenti. Sve to ima bar 30% mesta za veće opterećenje.

Branko

S mile, nemoj sumnjati; i “normalnim” korištenjem tzv. čip tuning povećava mogućnost kvara… i to ne malo! Ozbiljan tuning zadire u hardware motora i nije jeftin.

Renault Terminator

E to carevi…troklipnjača i još je stručnjaci čipuju,mašala..