1. Home
  2. Vesti
  3. Elektrifikovani Ferrari u procesu testiranja
Elektrifikovani Ferrari u procesu testiranja
0

Elektrifikovani Ferrari u procesu testiranja

218
0
Podelite sa prijateljima:

Pre samo dve godine, Serđo Markione je odbio i pomisao da bi se nekada moglo desiti da se Ferrari kreće ulicom, a da prolaznici ne budu u mogućnosti da čuju opojni i agresivni zvuk njegovog agregata od 12 cilindara. Danas, to je realnost.

Markione, koji je zadužen za rukovođenje FCA grupom, kao i kompanijom Ferrari, sada navodi da proizvođač superautomobila, u blizini sedišta firme, u Maranelu, u tišini testira hibridnu verziju modela koji može da se kreće “potpuno nečujno.

Na priloženom video klipu se može zapaziti kako Ferrari ubrzava na stazi, iz stanja potpunog mirovanja, u savršenoj tišini. Dok je poznato da Ferrari nema planove proizvodnje električnih modela pre 2022. godine, kompanija razvija vozila koja će pokazati “pravu snagu elektrifikacije,” rekao je Markione za Bloomberg.

Počev od sledeće godine, Ferrari će startovati ponudu ove tehnologije u sportskim automobilima, i to će biti prvi model kompanije koji će biti u stanju da uz pomoć energije uskladištene u baterijskoj jedinici prevali neki značajniji broj kilometara. Hibridni sklop će uskoro biti dostupan kao opcija na svim novim modelima, a počev od 2020. godine, proizvođač će koristiti ovakav pogonski sklop kao jedinu opciju na svom prvom SUV modelu, za koji Markione tvrdi da će biti najbrži krosover na tržištu.

Markione koji je dugo bio skeptičan prema elektromobilima, sada sa entuzijazmom gleda na hibridnu tehnologiju, u sklopu opšteg otklona od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. U svom poslednjem petogodišnjem biznis planu za proizvođača superautomobila, koji će biti obelodanjen u septembru, Markione će za cilj postaviti udvostručenje profita na 2 milijarde evra, do 2022. godine. Pored toga, planom je predviđeno da će modeli sa alternativnim pogonskim rešenjima igrati značajnu ulogu u ostvarenju tog cilja.

Analitičari očekuje da će Ferrari uvećati obim proizvodnje sa prošlogodišnjih 9.000 na 15.000 primeraka. Ova ekspanzija ima za cilj privlačenje bogatih kupaca koji možda ne bi kupili sportski automobil koji može da razvije preko 320 km/h, ali bi kupili model koji košta više od 300.000 američkih dolara, a koji bi im omogućio jedinstveni i ekskluzivan doživljaj u vožnji do kancelarije ili bi im poslužio za vikend izlete.

Rastući interes Ferrarija za električne modele je u ravni sa ponašanjem rivalskih kompanija na tržištu. Porsche planira da sledeće godine uvrsti u ponudu prvi potpuno električni sportski kupe, nazvan Mission E. Aston Martin će naredne godine započeti prodaju električne verzije modela Rapide. Bentley je u martu predstavio hibridnu verziju svog SUV-a Bentayga, uz navođenje da će do 2025. godine, sva vozila game posedovati neki vid elektrifikacije.

Od 2013. godine, Ferrari je proizveo oko 700 primeraka modela LaFerrari (na naslovnoj fotografiji), superautomobila koji košta skoro 2,1 milion američkih dolara, a koji kombinuje par elektromotora sa benzinskim agregatom sa 12 ciliindara, kako bi se popravili rezultati ubrzanja. Ovaj automobil je bio sposoban da prevali par stotina metara samo na električni pogon. Ova tehnologija je razvijena za potrebe takmičenja u Formuli 1, a pogonski sklop isporučuje 963 konjske snage, što je više nego bilo koji model Ferrarija do tada. Pride je i potrošnja goriva snižena za čak 40%.

Markione smatra da ekspanzija marke van okvira snažnih sportskih automobila nije izdaja nasleđa Ferrari marke. Kompanija trenutno nudi GT4 Lusso, hadžhbek sa funkcionalnim zadnjim redom sedišta, a Markione tvrdi da je namera firme da u budućnosti ponudi vozila dizajnirana da pruže viši nivo komfora, u odnosu na performanse. Pod upravom osnivača, Enza Ferrarija, tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kompanija je proizvodila serije takozvanih Grand Touring verzija, kao što je na primer model iz 1962. godine, Ferrari 250 GTO. Za ovaj automobil je, na aukciji održanoj 2014. godine, prodat za 38 miliona američkih dolara.

“To su fenomenalni automobili,” rekao je Markione na Salonu automobile u Ženevi, održanom u martu ove godine. “U poslednjih 15 godina smo se mnogo više fokusirali na performanse sportskih automobila, a sada je vreme da malo uravnotežimo naš fokus, odnosno da podignemo nivo praktičnosti vozila.”

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments