1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi započeli montažu “kineskog Wranglera”
Rusi započeli montažu “kineskog Wranglera”
8

Rusi započeli montažu “kineskog Wranglera”

16.80K
8
Podelite sa prijateljima:

Ruska fabrika Avtotora je u jeku priprema za pokretanje procesa serijske montaže kineskog SUV-a koji neodoljivo podseća na Jeepov Wrangler. Pričamo o modelu s nalepnicama na kojima piše BAIC BJ40.

Terenac poseduje mehaničke atribute koji krase vozila s povišenim odstojanjem od tla, ali i željom za dodatnom dozom upotrebljivosti na negostoljubivim terenima. Mislimo na karoseriju nakačenu na šasiju, integralni pogon i dvolitarski motor pod haubom. Najave idu u smeru da će BAIC BJ40 biti predmet ponude i na ruskom tržištu, a da će se nuditi s delimično uklonjivim krovom i rezervnim točkom nakačenim na vrata prtljažnika. Verovatna maloprodajna cena vozila na tom tržištu će biti 3.759.900 rubalja, što u „našem novcu“ iznosi oko 40.200 evra.

BAIC BJ40 nije novitet. Na proizvodnim trakama je još od 2014. godine i utemeljen je na istoj platfromi kao i model BJ80, a koji opet predstavlja neautorizovanu kinesku kopiju legendarnog Mercedes-Benza G Klase. Terenac BJ40 je iz očiglednih razloga dobio nadimak „kineski Wrangler“. Ovaj model u Kini staje od 20,2 do 26,5 hiljada evra, a pored verzije pokretane benzinskim agregatom, Kinezi ga mogu kupiti s turbodizel pogonskim sklopom.

S druge strane, bar u prvo vreme, Rusi će ga kupovati s dvolitarskim turbobenzincem i 225 konjskih snaga uz najviših 380 njutn metara obrtnog momenta. Takav pogonski sklop je dopunjen osmostepenom automatskom transmisijom. Verzija koja se može opisati i kao naftarica stiže nešto kasnije.

Na tržištu Ruske Federacije će biti moguće dobiti ovo vozilo jedino u najboljem paketu opreme što podrazumeva LED rasvetu, 17-inčne felne s gumama namenjenim upotrebi po nedođijama. Na karoseriji su vidljivi hromirani detalji, a tu je i plastični, uklonjivi krov. Lista opreme podrazumeva i dugme za pokretanje agregata, virtuelnu instrumentaciju na monitoru dijagonale 12,3 cola, rezervni točak u dimenzijama u kojima su došli i ostali točkovi. Tu su još i grejana sedišta i svašta nešto pride. Obruč volana je multifunkcionalan i obložen kožom, ali zato sedišta nisu. Presvučena su antilopom.

Avtotor već sklapa neke modele kineskog BAIC-a. U pitanju su krosover X35 i limuzina s indeksom U5 Plus. Proizvodnja se za sada obavlja po principu SKD, a takav vid se često naziva „šrafciger industrijom“. Uskoro bi trebalo da se krene i s proizvodnjom u punom smislu te reči.

Možda je zanimljivo da na kraju pomenemo i da se model U5 Plus, a koji nastupa u istoj klasi kao i Hyundaijeva Elantra koju je iz poznatih razloga nemoguće nadalje kupiti u Rusiji, prodaje po ceni od 18.250 evra, dok se za X35 (pandan recimo Hyundaijevog Bayona) traži samo neznatno manje para (oko 18 hiljada evra).

AutoRepublika

(16799)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Stvarno lici! 🙂 A cena, na svu srecu, ne lici! 🙂

s mile

nije loš, ali cena od 40k eur… nije baš konkurentna

Šone

Pa jeste kad pomislis 40000evra, ali pogledaj cenu originalnog Wranglera😕

Bungi

Nisu previše dizajna pozajmili od Džipa, jedno 95% .???

Boki

Ode wagner dođe wrangler

Lala

I sad sta kupiti? Duplo skuplji ili

Šone

Za mene tu nema dileme:svakako bi kupio kineza. Sto se tice kvaliteta,verujem da kinez nije nista losiji,ako ne i bolji od amera.
Pogledaj na primer mobilne telefone: iPhone i neke kineze kao sto su Huawei,Honor,Xiaomi,da ne nabrajam dalje. Svi su po mnogim parametrima jaci od Ajfona. Pa zasto onda nebi to bio slucaj i sa automobilima.

Sinisa

Kakve lopuze