1. Home
  2. Vesti
  3. BMW je već uskladio podatke emisiji CO2 i potrošnji sa novim protokolom
BMW je već uskladio podatke emisiji CO2 i potrošnji sa novim protokolom
1

BMW je već uskladio podatke emisiji CO2 i potrošnji sa novim protokolom

359
1
Podelite sa prijateljima:

Svaki pojedinačni model iz BMW game prošao je ponovno testiranje štetnih emisija, kako bi se javni podaci po ovom pitanju prilagodili zahtevima globalno usaglašenih test procedura za laka vozila (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure – WLTP).

Novi, stroži testovi bi trebalo da obezbede podatke o potrošnji goriva i sledstvenim štetnim emisijama ugljen dioksida, u realnim saobraćajnim uslovima. Cifre koje se, primenom WLTP protokola dobiju, znatno su približnije onima koje proizilaze tokom redovne eksploatacije vozila. Istovremeno, to znači da su zvanično deklarisane količine štetnih emisija CO2, kao i potrošnja goriva na sto kilometara vožnje, više u odnosu na ranije iznete podatke, koji su utemeljeni na primeni procedura NEDC testova.

WLTP protokol je uveden u primenu u septembru 2017., o čemu smo vas tada i informisali. Testiranja u skladu sa iznetom metodologijom su obavezujuća u Evropi, i bez njih je nemoguće dobiti odobrenje za prodaju novog modela na ovom tržištu. Veoma česta je prateća praksa da se pored podataka dobijenih primenom novih procudera, obelodane i uporedivi podaci koji su proizašli kao rezultat ranije važećih (besmislenih) testova. Ovakva praksa će biti dozvoljena samo da septembra tekuće godine, kao deo procesa adaptiranja na nove standarde. Od tada, svi proizvođači će biti obavezni da objavljuju samo i jedino WLTP podatke, uz prikladan logo skraćenice za ovu vrstu testova.

Za razliku od testova koji slede NEDC metodologiju i traju svega 20 minuta, WLTP protokol predviđa polučasovnu test vožnju u dužini od 23,5 kilometara. Novi testovi predviđaju da svega 13% vremena vozila tokom testa provedu, stojeći u mestu, za razliku od prethodnih koji su dozvoljavali da 25% vremena trajanja testa, vozila budu nepokretna, u radu na ler gasu. Novim pravilima, predviđeno je da se u obzir, tokom merenja, uzmu i stavke dodatne opreme, kako bi se prikazale i prateće razlike u težini vozila i aeodinamičkim performansama, zavisno od opremljenosti konkretnih primeraka.

Za svakog proizvođača, pa i za BMW, cifre koje budu rezultat testiranja u WLTP ciklusu, značiće i izmene odnosnih podataka za celu gamu. Na primer, za model 116d, zvanični podaci po NEDC ciklusu su podrazumevali emisije CO2 od 94 g/km, dok su one po novim pravilima sada 111 g/km. Da navedemo i primer veoma popularnog modela 520d, kod koga je emisija bila 108 g/km, ali je primenom novog protokola “porasla” na 119 g/km.

Ako pogledamo malo bliže ove brojke, jasno je da za prikazanu seriju 1, štetne emisije i potrošnja, rastu za 18,01%, dok je ovaj “rast” kod testirane serije 5 na nivou od 10,18%. Ovo je samo još jedan dokaz da agregati veće zapremine i snage, sa manje stresa i uz (srazmerno) nižu potrošnju, savladavaju teže izazove.

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan

Sve su ti fazoni bolesnika koji vladaju iz senke ovi svetom -kabala /duboka država i svetski ekonomski forum u Davosu .reptili diktiraju sve .nažalost ne postoji vlada koja u EU nije korumpirana i koja bi im se oduprela osim Orbana .