1. Home
  2. Vesti
  3. Bivši šef Nissana tuži kompaniju zahtevajući milijardu američkih dolara odštete
Bivši šef Nissana tuži kompaniju zahtevajući milijardu američkih dolara odštete
2

Bivši šef Nissana tuži kompaniju zahtevajući milijardu američkih dolara odštete

1.23K
2
Podelite sa prijateljima:

Naravno, reč je o kontroverznom menadžeru u izbeglištvu, čoveku po imenu Karlos Gon. On pred libanskim sudom tereti bivšeg poslodavca, kompaniju Nissan, kao i još druge dve firme, za klevetu i ostala nepočinstva prema njemu. Pored pravnih lica, tužba je obuhvatila i dvanaest fizikih lica. 

Kada se cifra u tužbenom zahtevu razloži, proizilazi da je Gon zatražio 558 miliona američkih dolara za naknadu štete i pola milijarde dolara na ime prateće kazne. Podsetićemo da su japanske vlasti uhapsile Gona u novembru 2018. godine optužujući ga za finansijske malverzacije, o čemu smo izveštavali iz svih uglova i nebrojeno puta. Godinu dana nakon utamničenja, Gon je prebegao pod filmskim okolnostima, skrivajući se u muzičkoj kutiji.

Sleteo je u Liban kao sigurnu luku, odnosno državu koja ne izručuje svoje građane. Svejedno, krivična istraga je i dalje aktivna u Japanu, a Automotive News prenosi i da je Nissan podneo tužbu za naknadu štete na teret bivšeg izvršnog direktora.

Renault je 1996. godine zaposlio Gona i dodelio mu zadatak restrukturiranja francuskog proizvođača automobila. Francuska firma i Nissan su tri godine kasnije oformile partnerstvo zarad sniženja troškova dok je Gon postao drugi u hijararhiji izvršni rukovodilac japanske firme (COO), uz proklamovanu težnju da iz finansijske propasti izvuče posrnulog diva. Tako je Nissan u 2001. godini dobio novog šefa, zapravo dobio je Renaultovog šefa da vodi i azijski brend. Alijansi se tokom 2017. priključio i Mitsubishi.

Iako Gon nije u Nissanu već nekoliko godina, i dalje donosi glavobolje upravi firme. Japanski organi vlasti su kaznili sumom od 1,4 miliona evra zbog nepravilnosti načinjenih za vreme Gonovog šefovanja. S druge strane, lepe reči za Nissan nije imao ni Gon, kao ni obrnuto. Bivši šef je naglašavao kako kompanija bez njegove sigurne ruke propada u nedostatku lidera i vizije.

Nissan je ažurirao svoje planove početkom ove godine, navodeći da želi najmanje 27 novih elektrifikovanih modela i 19 novih električnih automobila do 2030. godine. Raniji planovi su predviđali 15 modela iz segmenta BEVs kao i 23 s nekom formom elektrifikacije. Novi plan kompanije nameće potrebu da se 98% prodatih vozila u Evropi do 2026. isporuči s elektrifikovanim pogonskim sklopovima, a da to bude slučaj u Americi do kraja decenije, i samo do nivoa od 40%.

AutoRepublika

(1228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Njegova Visost

Neka i treba tako!

Renault Terminator

Hebi im kevu Ghone.Od kada su te oterali iz Renaulta nema ni jednog auta da valja,sve čardaci i sve normalne aute pogasili.Samo ih udri.