1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. VW: Suve ćelije donose prepolovljene troškove proizvodnje baterija i mizerno nižu cenu EV
VW: Suve ćelije donose prepolovljene troškove proizvodnje baterija i mizerno nižu cenu EV

VW: Suve ćelije donose prepolovljene troškove proizvodnje baterija i mizerno nižu cenu EV

483
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen se trudi da sustigne Teslu i da ponudi vozila po nižoj ceni od aktuelne, a u toj nameri bi se kao korisne mogle pokazati nove baterijske ćelije. Njihova upotreba potencijalno donosi za par stotina evra nižu cenu električnih automobila.

Volkswagenov direktor proizvodnje Tomas Šmal je objavio da je krajem prošle nedelje u Berlinu nasutpila mala revolucija. Kompanija sa sedištem u Volfzburgu je uspela da proizvede baterijske ćelije sa suvim premazom. Po mišljenju Šmala, ovo postignuće bi moglo da čini ključnu razliku u smislu konkurentnosti kompanije na globalnom tržištu novih automobila.

Razlog za ovako smelu tvrdnju nemačkog menadžera se krije u sledećoj formulaciji: već suva pasta na baterijskoj ćeliji bi eliminisala dugotrajan proces sušenja, koji je posebno energetski intenzivan i samim tim veoma skup. Šmal je najavio da će baterije u budućnosti biti i do 50% jeftinije. A električni automobil će zbog toga biti jeftiniji za nekoliko stotina evra

Još je fenomenalnih efekata ovog proboja. Pored navedenih mrvica za kupce i planine za proizvođača, postignuće će omogući i oko 15% ušteda u prostoru u fabrikama za proizvodnju baterija pod okriljem Volkswagena. Ta površina će se moći uposliti na drugi način u budućnosti, a ne treba posebno ni naglašavati važnost toksičnog otpada koji će biti eliminisan na ovaj način.

Volkswagen je do ovog trenutka bio u režimu istraživanja suvih ćelija. Nedavno je „upriličen važan korak ka proboju u oblasti ove tehnologije“, rekao je Sebastijan Volf, član Upravnog odbora baterijske jedinice Volkswagena po imenu Powerco. „Sada s izvesnošću možemo potvrditi da će doći do komercijalizacije procesa“. Trebalo bi da bude spreman najkasnije do 2027. godine.

Ilon Mask je takođe još 2020. godine najavio da će kompanija raditi na suvim ćelijama. Šef Tesle je najavio da će to doneti niže cene vozila za više hiljada evra, a ne za više stotina kako sada cilja nemački koncern. Nije poznato dokle je Tesla dogurala u ovom smislu, a nema dileme da će suve ćelije doneti revoluciju u industriju proizvodnje električnih automobila.

AutoRepublika

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači sad su i baterije SUVe…

Matija

Lepo! Samo jos da odpuste 30.000 suvisnih radnika i pocece ponovo da sticu profit!

moron

„Šef Tesle je najavio da će to doneti niže cene vozila za više hiljada evra, a ne za više stotina kako sada cilja nemački koncern.“

*ebe lud zbunjenog 😊
Pre će biti kako Tesla kaže, samo što se Nemci medijski prave blesavi, radi ostvarenja većeg profita.

S mile

Ja sam licnog ubedjenja da VW ne moze da konkurise Tesli. Ni u kom slucaju.
Tesla menja standarde, uvodi nove tehnologije, a i proizvodi u kini, sa jeftinijom radnom snagom, materijalima i energentima.

Dok je VW i dalje preglomazan, spor, tradicionalan, i sa EU cenom svega gore navedenog. Koliko VW spusti cenu, Tesla ce bitno vise. A tek kinezi ako probiju EU barijere. .